Μέγας Βασίλειος, Το τερατούργημα με το οποίο οι Ορθόδοξοι πήραν τον ναό από τους Αρειανούς!

1 Ιανουαρίου 2022

Μέγας Βασίλειος.

(Διασκευή επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όταν ο αυτοκράτορας Ουάλης παρέδωσε τον μητροπολιτικό ναό της Νικαίας στους αρειανόφρονες οι οποίοι ήταν ομόφρονές του, ο Μέγας Βασίλειος ύστερα από επιθυμία των Ορθοδόξων της πόλης πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να παρακαλέσει τον αυτοκράτορα να αποδώσει και πάλιν τον ναό στους Ορθοδόξους.

Ο αυτοκράτορας Ουάλης του είπε να πάει στην Νίκαια ο ίδιος και να κρίνει με δικαιοσύνη ποιος πρέπει να κατέχει τον ναό και να προσέξει να μην μεροληπτήσει υπέρ των Ορθοδόξων.

Μ’ αυτήν την εξουσία έφτασε στην Νίκαια ο Μέγας Βασίλειος και κάλεσε μπροστά του τόσο τους Ορθοδόξους όσο και αρειανόφρονες στους οποίους είπε:
– Εγώ ήλθα στην πόλη σας με προσταγή του βασιλιά. Ως προς το θέμα που σας απασχολεί προτείνω να γίνει το εξής: Να κλείσουμε τον ναό, τόσο εμείς οι ορθόδοξοι όσο και σεις οι Αρειανοί. Στην συνέχεια να προσευχηθείτε πρώτα εσείς και αν ανοίξει ο ναός να τον κρατήσετε. Διαφορετικά θα προσευχηθούμε εμείς για να ανοίξει ο ναός.

Η πρόταση άρεσε στους Αρειανούς και συμφωνήσαν να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Αφού λοιπόν, επί τρεις ημέρες έψαλλαν δεήσεις και ικεσίες οι Αρειανοί και ο ναός δεν άνοιγε ο άγιος είπε «Τώρα ας προσευχηθούμε εμείς».

Ο Μέγας Βασίλειος, αφού κάλεσε τους ορθοδόξους να συγκεντρωθούν πήγαν όλοι μαζί στον ιερό ναό του αγίου Μεγαλομάρτυρος Διομήδους ο οποίος βρισκόταν κοντά στον μητροπολιτικό ναό.

Εκεί, αφού το βράδυ τέλεσαν αγρυπνία την άλλη μέρα πήγαν στον Μητροπολιτικό ακολουθούμενοι από πολλούς αιρετικούς.

Και, μόλις, ο Μέγας Βασίλειος σφράγισε την κλειδαριά λέγοντας: «Ευλογητός ο Θεός των Χριστιανών εις τους αιώνας των αιώνων»άνοιξαν οι πόρτες του ναού αμέσως.

Έτσι ο άγιος Βασίλειος μπήκε μέσα στον ναό μαζί με τους πιστούς και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια τους παραχώρησε και την Εκκλησία.

Μετά το έκτακτο αυτό γεγονός που έκανε ο Μέγας Βασίλειος, επέστρεψαν στην Ορθόδοξο πίστη πολλοί αρειανόφρονες.

Απόσπασμα από τον Μεγάλο Συναξαριστή, Ιανουάριος, τόμος α’, βίος Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.