Γεώργιος Ιακωβίδης, ο ζωγράφος των παιδιών

 
Παιδικά / Παίζοντας... μαθαίνω

Iakobidis_arxiki

Για τους μεγαλύτερους φίλους μας

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν γεννημένος στη Λέσβο, το 1853. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την τέχνη και ασχολήθηκε πρώτα με την ξυλογλυπτική. Ήταν 17 χρονών όταν πήγε στην Σχολή Τεχνών της Αθήνας και 24 χρονών όταν πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στη Γερμανία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

Πολύ γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του, οι εκθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και το έργο του έγινε ονομαστό. Έτσι το 1900 διορίστηκε ως πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, που ιδρύθηκε τότε. Όταν ιδρύθηκε η Ακαδημία των Αθηνών, το 1926, έγινε ένα από τα πρώτα μέλη της.

Ο Ιακωβίδης δημιούργησε κυρίως προσωπογραφίες και μάλιστα συνθέσεις με παιδιά, ώστε να χαρακτηρίζεται ως ο ζωγράφος που αγαπούσε τα παιδιά. Όταν ήρθε στην Ελλάδα ασχολήθηκε περισσότερο με δημιουργία πορτρέτων και θεωρείται από τους σπουδαιότερους Έλληνες προσωπογράφους.

Πέθανε στην Αθήνα το 1932, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 200 ελαιογραφίες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται είτε σε ιδιωτικές συλλογές είτε εκτίθενται σε πινακοθήκες της Ευρώπης.

Παρακάτω μπορείς να δεις μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Γ. Ιακωβίδη. Κάνοντας κλικ στο ενδεικτικό πλήκτρο, μπορείς να μεταφερθείς σε άλλη οθόνη και να παίξεις, φτιάχνοντας ένα παζλ ενός έργου του Ιακωβίδη που έχει τίτλο «Παιδική συναυλία».