Οι συναναστροφές του παιδιού και οι γονείς

7 Φεβρουαρίου 2022

Το παιδί είναι εκ φύσεως άτομο κοινωνικό και απαιτεί συντροφικότητα και συναναστροφή. Επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική του παρέα από την αυγή της παιδικής ζωής του. Ασυναίσθητα αρχικά. Αναζητάει κυρίως άτομα της ηλικίας του, με τα οποία προσδοκάει κοινό συμπνευματισμό. Θέλει από μικρή ηλικία μια κοινωνικότητα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το είδος και την έκτασή της. Για τούτο στηρίζεται στις απόψεις και τη βοήθεια των γονέων του. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσει τον μικρόκοσμό του με τον οποίο θα ανταλλάσσει απόψεις και θα διαμορφώνει ιδέες.  

Εδώ μπαίνει έντονα και από προσωπική υποχρέωση, ο προβληματισμός και η ευθύνη των γονέων. Η απόκτηση φίλων των παιδιών είναι ένα πρόβλημα για τους γονείς. Από την ποιότητα και τα ενδιαφέροντα των φίλων τους εξαρτώνται πολλά για την όλη εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών και της διαμόρφωσης ακόμα και του χαρακτήρα τους.

Για τους γονείς είναι σκληρό και μεγάλο το πρόβλημα των συναναστροφών και των φίλων των παιδιών. Υπάρχει γονεϊκή ευθύνη για την επιλογή φίλων των παιδιών. Αυτή, ξεκινάει από τα πρώτα σκιρτήματα για παρέα. Ομοίως υπάρχει ευθύνη και για την επιλογή σχολείων και άλλων συναναστροφών. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Παρακολουθείται από ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. «Πες μου το φίλο σου, να σου ειπώ ποιος είσαι», λέει με σοφία ο λαός. Εξαρτάται η όλη πορεία του παιδιού και από τους φίλους και τις συναναστροφές του. Είναι το περιβάλλον του. Απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Τίποτα δεν είναι περισσότερο πονηρό και άσχημο, όσο η συναναστροφή με πονηρούς και δόλιους φίλους. Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς σημερινούς γονείς είναι: Τι θα συναντήσει το παιδί όταν αρχίζει και ξεπορτίζει; Ο κοινωνικός περίγυρος κρύβει θετικά και αρνητικά μηνύματα. Είναι γνωστή η σχετική αρχαιοελληνική τοποθέτηση, που διατυπώθηκε σαφέστερα από τον Απόστολο Παύλο: «Φθείρουσιν ήθη χρηστά ομιλίαι κακαί», Α΄ Κορ. ιε΄ 33.

Υπάρχει και άλλη πλευρά. Ο Ψαλμωδός, διατυπώνει με σαφήνεια τη σωστή λύση. Διαβεβαιώνει: «Αγάπησα τους αγαπώντας τον Νόμον σου», Ψαλ. ριη΄ 97. Ιδού η σωστή συναναστροφή. Σύνδεσμος και παρέα με πρόσωπα που έχουν δεσμό με αρχές και αξίες, όχι αλλότριες προσδοκίες. Αποδεκτά γίνονται τα πρόσωπα που πιστεύουν και αποδέχονται τον ηθικό νόμο, το νόμο του Ευαγγελίου και τις Εθνικές αξίες. Είναι φυσικό ότι, με όποιους συναναστρέφεσαι συνεχώς, με αυτούς και αφομοιώνεσαι στο ήθος. Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη όψη. Είναι αυτή που μπορεί το παιδί μας να επηρεάσει τους συνομιλούντες του και όχι να επηρεαστεί. Τότε όμως, απαιτείται ισχυρός οπλισμός από ηθικές δυνάμεις, που να μπορούν να εξουδετερώνουν τις ανήθικες και νοσηρές τοποθετήσεις άλλων. Η ευθύνη τότε των γονέων γίνεται μεγαλύτερη.

Στο σημείο τούτο είναι ωφέλιμο να σημειώσουμε ότι το παιδαγωγικό έργο των γονέων επικεντρώνεται στο να θωρακίσουν τα παιδιά τους με ισχυρό χαρακτήρα. Να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις όποιες προσβολές θα δεχθούν στον κόσμο της παρέας τους. Η συναναστροφή των παιδιών τους με φίλους και συνομήλικες, είναι αναπόφευκτη. Τα παιδιά θα βγουν στον περίγυρό τους. Να βγουν όμως με κατάλληλο οπλισμό. Όχι με εξασθενημένο χαρακτήρα. Πάντα ισχυρό.

Είναι χρήσιμο ακόμα να γνωρίζουν οι γονείς, ότι οι ισχυροί νέοι στο χαρακτήρα γίνονται κυρίαρχοι στις παρέες τους. Οι αδύναμοι καταντούν έρμαια και παρασύρονται στην ασέβεια και το διασυρμό. Γιατί τότε  θα ισχύει η λαϊκή παροιμία: «Με στραβό αν θα καθίσεις, το πρωί θ’ αλληθωρίζεις». Άλλωστε, και ο Κύριος έδωσε κατηγορηματική εντολή για την περίπτωση. Λέγει: «Εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε, λέγει Κύριος», Β΄ Κορινθίους ιστ΄ 17. Φύγετε από το περιβάλλον των κακών συναναστροφών και απομακρυνθείτε, λέγει ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Αυτή είναι η σωστή ενέργεια.

Συμπέρασμα: Γονείς! Οπλίσετε τα παιδιά σας με ισχυρούς χαρακτήρες αντοχής, σε όλους τους κινδύνους του περιβάλλοντος. Μεταδώσετε απλόχερα τους οπλισμούς της πίστεως. Η Εκκλησία μας διδάσκει σχετικώς, δια του υμνογράφου. Ψάλλει: «Ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την πίστιν και ως θώρακα την προσευχήν και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην… Ο ποιών ταύτα τον αληθινόν κομίζεται στέφανον παρά του Παμβασιλέως Χριστού» Ιδιόμελο αίνων Τυροφάγου. Να ενταχθούν τα παιδιά σας στον κόσμο τους, στους φίλους και τους συνανθρώπους τους με αξίες, με ιδέες σωστές, με ιδανικά. Πάντοτε κάτω από την άγρυπνη και ορθή δική σας κατεύθυνση.

Θα σας ευγνωμονούν, μεγαλώνοντας.