Ο Άγιος Άνθιμος προλέγει την κάθοδο του Γέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινού στην Κύπρο…

15 Φεβρουαρίου 2022

Άγιος Άνθιμος της Χίου (1869-1860).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[…] Την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα το 1978 γράφει ο Γέροντας Ιωσήφ [Βατοπαιδινός]: «Την Τετάρτη μας επεσκέφθησαν γνωστά μας πρόσωπα από την Λάρνακα και κατέβηκα και εγώ λίγο κάτω μαζί τους και πήγα μέχρι την Σκάλα [Λάρνακα]. Την ιδίαν βραδιάν τους μίλησα στην αίθουσα Αγίου Λαζάρου, γιατί μαζεύτηκε πολύς κόσμος και δεν έπαιρνε στου κυρίου Χριστάκη. Την επομένην μας πήραν στον Άγιον Κενδέαν και συνάντησα δυο μοναχές πολύ καλές, που γνώριζαν τον Γέροντα Άνθιμον από την Χίον*».

Αυτές ήταν δύο αδελφές κατά σάρκα από την Κύπρο, οι οποίες μόναζαν τότε στην Μονή του Αγίου Κενδέου, στο [χωριό] Αυγόρου της Κύπρου. Είχαν όμως γίνει μοναχές στην Ιερά Μονή της Παναγίας Βοηθείας στην Χίο από τον Άγιο Άνθιμο.

Η μία, η Νυμφοδώρα, έχει ήδη κοιμηθεί, η άλλη, η Χριστοφόρα, είναι σε πολύ μεγάλη πλέον ηλικία.

Πρόσφατα κατατάγηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Γέροντας Άνθιμος της Χίου (1869-1960). Από νεαρή ηλικία ακολούθησε τον μοναχικό βίο και τελικά χειροτονήθηκε ιερομόναχος και χειροθετήθηκε σε Αρχιμανδρίτη. Ίδρυσε την γυναικεία Ιερά Μονή «Παναγία η Βοήθεια» στην Χίο, όπου στις μέρες του είχε γίνει υπόδειγμα γυναικείου κοινοβίου.

Ο Γέροντας Άνθιμος ακολουθούσε με ακρίβεια τα ίχνη των θεοφόρων Πατέρων, με την άσκηση και την καλλιέργεια των αρετών. Στην συνέχεια αναδείχθηκε διά της θείας Χάριτος σε πνευματέμφορο άνδρα, ο οποίος προικίστηκε με θεία χαρίσματα.

Πριν κοιμηθεί ο Άγιος Άνθιμος, οι μοναχές αυτές, επειδή κατάγονταν από την Κύπρο, του είπαν ότι ήθελαν να μονάσουν στην Κύπρο. Και τους έδωσε την ευλογία του.

Του λένε:
– Γέροντα, τι θα κάνουμε εκεί; Ποιος θα μας βοηθήσει, Πώς θα σταθούμε;

Και τους είπε την φράση· «Ζάλην ένδοθεν έχων λογισμών αμφιβόλων, ο σώφρων Ιωσήφ…», και σταματούσε ο Άγιος την απαγγελία του στίχου εκεί.

Τους το επανάλαβε αυτό τρεις φορές.

Όταν ο Γέροντας [Ιωσήφ Βατοπαιδινός] κατέβηκε στην Κύπρο και πήγε στην Μίνθη ήρθαν οι μοναχές και ζήτησαν από τον Γέροντα να τις αναλάβει πνευματικά.

Αυτές του είπαν:
– Γέροντα, εμείς έχει χρόνια που περιμένουμε αυτή την στιγμή, διότι ο Γέροντάς μας Άνθιμος της Χίου, όταν ήταν να έρθουμε και του είπαμε, «ποιος θα μας αναλάβει»; μας είπε, «θα είναι ένας Αγιορείτης, που θα έρθει στην Κύπρο, Κύπριος, που θα έρθει στην Κύπρο» και μας είπε αυτόν τον στίχο.

Και ο Γέροντας, όταν το άκουσε, αποφάσισε να τις αναλάβει.

* Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού, Επιστολή προς διάκονο Αθανάσιο (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού), Μίνθη, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν 1978.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Βατοπαιδινού, «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός, [1.7.1921 – 1.7.2009], έκδοση Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.