Ο Πειραιώς Σεραφείμ για τις δηλώσεις Π. Τατσόπουλου

16 Φεβρουαρίου 2022

Ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος που με την πολιτική του σταθερότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Προόδου προσεχώρησε στην Νέα Δημοκρατία και προεβλήθη ως υποψήφιός της ανήρτησε με αφορμή τη νέα σειρά του MEGA «Άγιος Παίσιος» στο Facebook έναν δεικτικό σχολιασμό για «απενοχοποιημένη αποβλάκωση».

Οι χαμηλού επιπέδου διατυπώσεις του κ. Τατσόπουλου και η πρόδηλη ειρωνεία του, με τις οποίες διακωμωδεί την πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανικού κόσμου, δεν αποτελούν προοδευτισμό διότι αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται την πίστη των συνανθρώπων του, δεν τιμά την ετερότητα, περιφρονεί την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβάλλει φονταμενταλισμό και θρησκευτικό ρατσισμό διότι προσβάλλει το οντολογικό θεμέλιο εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών που είναι η διά του Χριστού θέωση του ανθρωπίνου προσώπου. Ταυτοχρόνως λησμονεί ότι τα ολίγιστα δευτερόλεπτα του ανθρωπίνου βίου του κάθε υβριστού και διώκτου μέσα στην αιωνιότητα είναι απειροελάχιστες στιγμές που σε εμάς τους χοικούς φαντάζουν σημαντικές, ενώ μπροστά μας εκτείνεται ο αβόλιστος ωκεανός της αιωνιότητας. Επιτίθεται ο κ. Τατσόπουλος εις την πίστη των συνανθρώπων του, αλλά του διαφεύγει προδήλως ότι «εδόθη τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν και μετά ταύτα κρίσις» στην οποία ασφαλώς δεν πιστεύει αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν και τους ομοίους του την αποδεικνύει a contrario η ύπαρξη του αρνητικού πνευματικού κόσμου και τα ψυχικά και μεταφυσικά φαινόμενα και την πιστοποιεί η άτεγκτη αλήθεια του Πνευματικού Νόμου. Άλλωστε στο Σύμπαν επικρατεί σκέψις, νομοτέλεια και υπερμαθηματική ακρίβεια και σκοπιμότης, που ανάγουν στον Αιώνιο και Άφθιτο Δημιουργό.

Μέσα στην δίνη της ιδεοληψίας του ο κ. Τατσόπουλος παραθεωρεί το αναντίρρητο πραγματικό και ιστορικό γεγονός, ότι αυτοί οι γνήσιοι Έλληνες, που ήρθαν πρόσφυγες από τις αλύτρωτες πατρίδες και συγκεκριμένα από τα Φάρασα και που ενέπνευσαν την πατρώα ευσέβεια στον μικρό Αρσένιο, τον μετέπειτα ουρανοβάμονα μοναχό Παίσιο, μέσα στην αφόρητη αιώνων καταπίεση και δουλεία των Οθωμανών και των Νεοτούρκων, αντλούσαν το ζείδωρο ύδωρ της εθνικής και πνευματικής τους ιδιοπροσωπίας από την εις Χριστόν πίστη. Ενεπνεύσθησαν από τα αίματα των Νεομαρτύρων και των ηρώων και Αγίων και δονούσε την ύπαρξή τους ο Σταυρός και η Ανάσταση. Παραθεωρεί ο κ. Τατσόπουλος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν με μια απλή δήλωση ότι ασπάζονται το Ισλάμ να παραμείνουν στον τόπο τους και στο βιός τους, αλλά εκείνοι προτίμησαν την εξορία και την προσφυγιά και την συμπόρευση με τον σταυρωμένο Χριστό γιατί ήξεραν εμπειρικά ότι μόνο με αυτή τη θυσία ανάγεσαι στην Ανάσταση. Αυτό μεταλαμπάδευσαν στον μικρό Αρσένιο και αυτό ειρωνεύεται ο κ. Τατσόπουλος, καταδεικνύοντας ότι είναι άμοιρος των ουσιωδών του βίου και άγευστος του πολιτισμού των ενθέων.

Επομένως παρέλκει κάθε ενασχόλησις με την νεκρά του ιδεοληψία, την αποτυχημένη άλλωστε διιστορικά. Την απάντηση έδωσε ήδη η έκρηξη της τελεθεάσεως που κατεγράφη με την προβολή του πρώτου επεισοδίου, αλλά και την δίδουν καθημερινώς οι χιλιάδες «ερασταί» της όντως ζωής που καταφθάνουν στο Ησυχαστήριο της Σουρωτής για να προσλάβουν ευλογία από τον απέριτο τάφο του ταπεινού ασκητή και να εμπνευσθούν από τον ένθεο βίο του για την δική τους αγωνιστική πορεία.

Συγχαίρουμε τον οργανισμό ALTER EGO και το MEGA για την υπέροχη πρωτοβουλία τους να εισαγάγουν σε κάθε σπιτικό την ευλογία των ουρανών και τα ζώπυρα της πίστεως, απαραίτητα δομικά στοιχεία κάθε υπάρξεως.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ