Προσβάσιμη σελίδα

Πρώτες και πρώιμες εκδόσεις βυζαντινής μουσικής (1820-1899)

Παράταση λειτουργίας έλαβε έως 28 Φεβρουαρίου 2022 η έκθεση με τις Πρώτες και πρώιμες εκδόσεις βυζαντινής μουσικής (1820-1899)-Δείγματα μουσικής τυπογραφίας από τις συλλογές της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και της Βιβλιοθήκης Κ. Α. Ψάχου του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για μια έκθεση της  Μουσικής Βιβλιοθήκης της «Λίλιαν Βουδούρη» και του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»  με πρώιμες εκδόσεις μουσικών βιβλίων βυζαντινής σημειογραφίας με υλικό από τη συλλογή της και από την Βιβλιοθήκη Κ. Α. Ψάχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημιο Αθηνών.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του όγδοου Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου με τον γενικό τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», συγκαλούμενου από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Να αναφέρουμε επίσης ότι φέτος το Συνέδριο είχε την ειδική θεματική «Η μουσική τυπογραφία της Ψαλτικής Τέχνης· 200στη επέτειος: 1820/21–2021» και έλαβε χώρα την Τετάρτη έως Σάββατο, 15-18 Δεκεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμενη έκθεση.

Στον χώρο υποδοχής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει 55 πρώιμες εκδόσεις από το 1820 έως το 1900 σε θεματική και χρονολογική διάταξη.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες: Θεωρίες της Βυζαντινής μουσικής, τα Αναστασηματάρια, τα Δοξαστάρια, τα Ειρμολόγια, οι Ανθολογίες, και η κοσμική μουσική σε βυζαντινή σημειογραφία. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Gabriella Spanò, μουσικόλογου της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και του Δημήτρη Μπαλαγεώργου  αναπληρωτή καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας–Ψαλτικής Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα βιβλία που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων εξαιρετικής ομορφιάς, αποτελούν μια επιλογή από την πλουσιότατη συλλογή βυζαντινών παρτιτουρών της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και της Βιβλιοθήκης Κ. Α. Ψάχου και εκτίθενται μαζί για πρώτη φορά στη Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις σπάνιες αυτές εκδόσεις, να «ξεφυλλίσουν» σε τάμπλετ το περιεχόμενο πολλών εκθεμάτων και να ακούσουν παράλληλα βυζαντινή μουσική από σπάνιες ηχογραφήσεις των συλλογών της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-16:45
Τετάρτη 10:00-19:00

Η είσοδος γίνεται αποκλειστικά με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτότητας, σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.