Ας μην έλθει πείνα από το να ακούσει κανείς τον λόγον του Κυρίου…

31 Μαρτίου 2022

Μέγας Βασίλειος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=337290

8. Ας ευφρανθούμεν εν Κυρίω, με την μελέτην των λόγων του Πνεύματος και με την αποδοχήν των σωτηριώδων εθίμων και με κάθε διδασκαλίαν που διορθώνει τας ψυχάς μας.

Ας φυλαχθούμεν λοιπόν από την νηστείαν που γίνεται κρυφά. Αυτήν και ο προφήτης απεύχεται, όταν λέγη· «Ο Κύριος δεν θα θανατώση διά της πείνης τας ψυχάς των δικαίων», και το· «δεν είδα να έχη εγκαταλειφθή ο δίκαιος, ούτε τους απογόνους του να ζητιανεύουν ψωμίν.

Διότι αυτός που γνωρίζει ότι τα παιδιά του πατριάρχου μας Ιακώβ εξ αιτίας του άρτου κατέβηκαν εις την Αίγυπτον δεν είναι δυνατόν να ομιλή διά τους αισθητούς άρτους, αλλά ομιλεί διά την πνευματικήν τροφήν, με την οποίαν ο εσωτερικός μας άνθρωπος γίνεται τέλειος.

Ας μη έλθη και εις ημάς η νηστεία που απείλησεν εις τους Ιουδαίους ο Θεός· «Να, έρχονται ημέραι, λέγει ο Κύριος, που θα προκαλέσω εις αυτήν την γην πείναν, όχι πείναν άρτου, ούτε δίψαν νερού, αλλά πείναν από το να ακούση τον λόγον του Κυρίου».

Διά τούτο επέφερε την πείναν αυτήν ο δίκαιος κριτής, διότι έβλεπε τον νουν αυτών να λιμοκτονή εις την ατροφίαν των δογμάτων της αληθείας και τον εξωτερικόν άνθρωπον να υπερπαχαίνη και να γίνεται όλος σάρκες.

Όλας λοιπόν τας επομένας ημέρας θα μας προσφέρη γεύμα το Πνεύμα το άγιον και με πρωινάς και με βραδυνάς τέρψεις*.

Κανείς ας μη λείψη με την θελησίν του από την πνευματικήν ευωχίαν.

Όλοι ας κοινωνήσωμεν από το νηφάλιον ποτήριον που η σοφία αφού ανέμιξε μας προσέφερεν εξίσου, διά να αντλήση ο καθένας όσον ημπορεί.

Διότι «ανέμιξε τον οίνον της και έσφαξε τα ζώα της». Δηλαδή την τροφήν των τελείων, «αυτών που λόγω της συνηθείας έχουν γυμνασμένα τα αισθητήρια εις το να διακρίνουν και το καλόν και το κακόν».

Με αυτά πλουσίως αφού χορτάσωμεν, μακάρι να ευρεθούμεν άξιοι και της ευφροσύνης εις τον νυμφικόν θάλαμον, μαζί με τον Ιησούν Χριστόν, τον Κύριόν μας, εις τον οποίον ανήκει η δόξα και η δύναμις εις τους αιώνας. Αμήν.

* Πρόκειται δι’ ομιλίας που εξεφώνει ο Βασίλειος κατά τας πρωινάς και εσπερινάς ώρας της ημέρας.

 

Από τον τόμο, «Βασιλείου Καισαρείας του Μεγάλου, Άπαντα τα έργα, τόμος 6, Ομιλίαι και λόγοι», της σειράς Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς», σε εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια του δρ. Θεολογίας, και νυν ομότιμου καθηγητή Βασιλείου Ψευτογκά.