Προσβάσιμη σελίδα

«Βυζαντινοί ύμνοι όπως ψάλλονταν το 18ο αιώνα»

Ο μουσικολόγος, ψάλτης και συνθέτης Γεράσιμος Παπαδόπουλος κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες τον πρώτο προσωπικό διαδικτυακό του δίσκο με τίτλο «Byzantine Hymns – as chanted in the mid-18th century», δηλαδή «Βυζαντινοί Ύμνοι – όπως ψάλλονταν στα μέσα του 18ου αιώνα».

Οι ηχογραφήσεις αυτές αποτελούν απόσταγμα της σε βάθος μελέτης του ενός μουσικού κώδικα που χρονολογείται στα 1750-60. Ο κώδικας αυτός (χειρόγραφο Σινά 1477) αποτελεί καταγραφή των προφορικών ψαλτικών ερμηνειών ενός Αγιορείτη – πιθανότατα – μοναχού, από έναν ανώνυμο Ουκρανό μουσικόφιλο στο λεγόμενο Κιεβικό πεντάγραμμο.

Επιχειρώντας κατ’ αρχάς να εξακριβώσει τα σημαινόμενα που κρύβονται πίσω απ’ τις νότες, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμπλήρωσε – βασισμένος στην μουσική του εμπειρία και την προσωπική του αισθητική – όσα η παρτιτούρα παραλείπει, καταθέτοντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα πρωτότυπο και ενίοτε τολμηρό για τους γνώστες και ερμηνευτές της σύγχρονης ψαλτικής τέχνης.

Η ακρόαση αυτού του δίσκου που ηχογραφήθηκε εν μέσω πανδημίας και – τραγική ειρωνεία – κυκλοφόρησε εν μέσω ενός πολέμου με άμεσο θύμα τον ουκρανικό λαό, αποσκοπεί πρωτίστως να αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της μουσικής: την ικανότητά της να ανάγει τον μετέχοντα σε μια διάσταση πέρα από τα τετριμμένα και τα προφανή, να διεισδύει στην ψυχή και να την γαληνεύει.

Συντελεστές του δίσκου:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ψαλτική ερμηνεία
Χάρης Τρασάνης, ισοκρατήματα
Βασίλης Γιασλακιώτης, ηχογράφηση
Γιάννης Σκανδάμης, επιμέλεια ήχου
Γιάννης Μαργετουσάκης, φωτογραφία εξωφύλλου
Εύρος Βοσκαρίδης, γραφιστική επιμέλεια

Για διαδικτυακή αγορά του δίσκου: https://bit.ly/3Iuoyv3

Για ακρόαση από το Spotify: https://spoti.fi/3plMKZ6

Για ακρόαση από το YouTube

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»