Τι πρέπει να έχουμε κατά νου και να κάνουμε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση;

4 Μαρτίου 2022

Ο Αρχιμανδρίτης π. Ζαχαρίας Ζαχάρου από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Essex, απαντώντας σε ερώτηση που αφορά την σημερινή κατάσταση στον κόσμο:

Ερώτηση: Τι πρέπει να έχουμε κατά νου και να κάνουμε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση;

π. Ζαχαρίας: Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις συγκρούσεις αυτού του κόσμου, ούτε και είναι ανάγκη να τα γνωρίζουμε. Εμείς απλώς προσευχόμαστε με συμπόνια καρδιάς για την ειρήνη του κόσμου και για όλους.

Δεν παίρνουμε θέση, γιατί κάθε πλευρά θα είναι υπεύθυνη για εγκλήματα και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτά και να καταδικαστούμε. Αν προσευχόμαστε για εκείνους που σφάλλουν περισσότερο, εκπληρώνουμε την εντολή να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς. Και αν προσευχόμαστε για εκείνους που έχουν περισσότερο δίκιο παρά άδικο, εργαζόμαστε αγαθό.

Επομένως, δεν αμαρτάνουμε αν προσευχόμαστε να τους σώσει όλους ο Θεός και να χαρίσει ειρήνη στον κόσμο. Ειδικά για εμάς, τους ιερείς και τους μοναχούς, είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε καθόλου πολιτική στάση, γιατί προσφέρουμε τη θυσία μας στον Θεό, τη Θεια Λειτουργία, για όλο τον κόσμο- και αν είμαστε υπέρ κάποιων και εναντίον άλλων, η θυσία μας ακυρώνεται.

Νομίζω ότι όταν υπάρχει πόλεμος, το καλύτερο είναι να μην είμαστε κατακριτές, αλλά να έχουμε συμπόνια και να προσευχόμαστε ο Κύριος να τους προφυλάξει όλους από την καταστροφή. Για να έχει αξία η Λειτουργία μου, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας από την καρδιά μου, όταν παρίσταμαι ενώπιον του θυσιαστηρίου του Θεού λέγοντας:

«Τα σα εκ των σων Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα».