Το Εκκλησιολογικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις αποδοχής των αιρετικών σύμφωνα με τα Πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου – Η πίστη ως θεμέλιο ενότητας της Εκκλησίας

14 Μαρτίου 2022

Νέα έκδοση εκκλησιολογικής μελέτης

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί η εκκλησιολογική μελέτη του Βασιλείου Τουλουμτσή με τίτλο: «Το Εκκλησιολογικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις αποδοχής των αιρετικών σύμφωνα με τα Πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου – Η πίστη ως θεμέλιο ενότητας της Εκκλησίας» (Αθήνα 2022).

Περιγραφή:

«ε δεκτοί εσιν ες τν ερωσύνην ο κ τς αρέσεως πιστρέφοντες»

Η Εκκλησία, ήδη από την εμφάνιση των πρώτων διασπαστικών αιρετικών κινήσεων, που θέλησαν να επιβληθούν με κύρος στην διαμορφωμένη εκκλησιαστική ζωή, βρέθηκε πολλάκις στη θέση να ασκήσει οικονομία και να θεραπεύσει τα γενόμενα εκκλησιαστικά τραύματα, όπου φυσικά αυτό ήταν δυνατόν. Ο τρόπος θεραπείας, όμως, ποτέ δεν ήταν αόριστος, όσον δε αφορά στις περιπτώσεις που η Εκκλησία άσκησε οικονομία, αυτή σε κάθε περίπτωση ερχόταν να ενεργήσει λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την πλήρωση συγκεκριμένων εκκλησιολογικών και δογματικών κριτηρίων, τα οποία λειτουργούσαν ως η απαραίτητη εκκλησιολογική βάση.

Η αποδοχή και η εκκλησιαστική αποκατάσταση όσων εικονομάχων επισκόπων δήλωσαν μετάνοια, έγινε κάτω από καθεστώς συγκεκριμένων εκκλησιολογικών προϋποθέσεων, που αν δεν υπήρχαν, τότε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για πράξη αποδοχής.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σύντομο βιογραφικό: Ο Βασίλειος Τουλουμτσής, υιός του Ιωάννη και της Ευδοξίας, γεννήθηκε στην Καλλίφυτο Δράμας. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α, στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας, απ’ όπου έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της Δογματικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα με τη σύζυγό του Πολυξένη, ενώ παράλληλα διακονεί ως πρωτοψάλτης στο μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, στην Κηφισιά Αττικής.