Χριστός Ανέστη! Ο θάνατος νικήθηκε!

26 Απριλίου 2022

«Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει». Η χαρά της Αναστάσεως γεμίζει τις καρδιές μας με ελπίδα και δύναμη. Το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού νοηματοδοτεί και πάλι τη ζωή μας. Τούτη την αναστάσιμη ημέρα  παίρνουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψε τα τελευταία χρόνια ο φόβος του θανάτου. Όλους εκείνους και εκείνα που βίαια μας στέρησε η φοβερή πανδημία, τα αγαπημένα πρόσωπα και τη χαρά της ζωής. «Που σου, θάνατε, το κέντρον; Που σου, Άδη, το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι», Ανέστη Χριστός και καμιά μορφή θανάτου δεν θα μπορεί πλέον να σκιάζει τη ζωή μας και να γκρεμίζει όσα θα χτίζει η δημιουργική πνοή της αγάπης.

Τώρα, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που όλα συνταράσσονται, που όλα φαίνονται να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, που η αδικία, η μισαλλοδοξία και οι εικόνες του παραλογισμού και της σκληρότητας του πολέμου σκοτεινιάζουν και θυμώνουν τις ψυχές των ανθρώπων, οι χριστιανοί καλούνται  να συνεργήσουν ώστε να λάμψει στον κόσμο το άπλετο και ανέσπερο φως της Αναστάσεως, το μόνο που μπορεί να αναστήσει την ελπίδα και να φέρει την ειρήνη και την καταλλαγή στον ταραγμένο μας κόσμο.

Η Ανάσταση παρέχει στην ανθρωπότητα τη μοναδική έξοδο από την κατάθλιψη και τον φόβο στην αγαλλίαση της ζωής, από την άκρατη ιδιοτέλεια στην αγάπη και την αλληλεγγύη, από την ταραχή και την αγωνία στην ειρήνη του Χριστού. Ο Αναστημένος Ιησούς ανοίγει δρόμους εκεί που εμείς νομίζουμε πως υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και μας οδηγεί σε έναν καινούριο κόσμο ενότητας και κοινωνίας, σε μια νέα ζωή τελείως διαφορετική από αυτή των διαιρέσεων, της φθοράς, της βίας και του θανάτου.

Η Ανάσταση δεν είναι απλώς ένα γεγονός, αλλά τρόπος ζωής και λυτρωτική απάντηση στις απατηλές ιδεολογίες που αποπνέουν οσμή θανάτου.  Η Εκκλησία τη ζει, τη γιορτάζει, την αναγγέλλει καταθέτοντας αδιάκοπα μια μαρτυρία που σφραγίσθηκε με το αίμα των δικών της μαρτύρων και όχι με το αίμα των αντιπάλων της. Το Πάσχα δεν έχει εχθρούς, είναι θρίαμβος της αγάπης. Πόσο μακριά είναι αλήθεια ο αληθινός Θεός, που βασιλεύει σιωπηλός στο σταυρό από τον ψεύτικο θεό του εγώ μας, που θα θέλαμε να τον δούμε να βασιλεύει με το θαύμα και τη βία και να αναγκάζει τους εχθρούς μας στη σιωπή! Πόσο διαφορετικός είναι ο Χριστός, που θυσιάζεται από αγάπη για τον άνθρωπο, από τους ισχυρούς και νικηφόρους Μεσσίες που επιβάλλονται με το κύρος της εξουσίας!  Ο Χριστός έζησε ως ο διακονών. Αυτό το υπόδειγμα έδωσε στους δικούς Του, στην Εκκλησία Του. Γι’ αυτό, η στάση στη ζωή μας, τα λόγια και οι πράξεις μας πρέπει να αποτελούν μαρτυρία της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ελευθερίας που ευαγγελίζεται η Εκκλησία μας.

Σε πείσμα των καιρών και ενός κόσμου που πεθαίνει, πρέπει να αναστήσουμε την ανθρωπιά, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.  Τούτος ο κόσμος ο βυθισμένος στη φθορά και στο άδικο οφείλει να αλλάξει. Είναι καιρός πιά για μια νέα έξοδο και μια νέα πορεία προς την ελευθερία των παιδιών του Θεού.  Ας αντλήσουμε λοιπόν δύναμη από τη γιορτή της Αναστάσεως. Δύναμη δημιουργίας για έναν κόσμο ειρήνης και αγάπης. Χριστός Ανέστη! Ο θάνατος νικήθηκε! Ο δρόμος είναι ανοιχτός για μια νέα αρχή.