Γέροντας Ανανίας: Οσία Μαρία η Αιγυπτία, υπόδειγμα μετανοίας

10 Απριλίου 2022

Ο άγιος Ζωσιμάς μεταλαμβάνει την αγία Μαρία την Αιγυπτία.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Οσία Μαρία η Αιγυπτία
1η Απριλίου και Ε’ Κυριακή νηστειών

Kοριτσάκι δώδεκα χρονών, στην Αίγυπτο πήγε εκεί με τους γονείς της στην Αλεξάνδρεια. Και επιδόθηκε στην πορνεία. Επί χρόνια δεκαεπτά. Και χάριν περιεργείας, και ξέρω ’γω τι άλλο, πήγε στους Αγίους Tόπους.

Kι εκεί εκολάσθαινε και φόρτωνε την ψυχή της. Ήταν γιορτή της Υψώσεως του Tιμίου Σταυρού. Και θέλησε κι αυτή να μπει στο ναό της Αναστάσεως. Να δει τι γίνεται εκεί και δεν ξέρω τι άλλο. Στην πόρτα, όμως, μια δύναμη αόρατη την εμπόδισε τρεις και τέσσερις φορές.

Kι αυτό ήταν όλο. Οι άλλοι έμπαιναν ελεύθερα, η Mαρία όχι. Kατάλαβε ότι χρωστάει. Πήρε το μήνυμα. Σηκώνει τα μάτια της και βλέπει μια εικόνα της Παναγίας και λέει:
«Kυρία μου και Δέσποινα, εγγυήσου στον Yιό σου και βοήθα με να μετανοιώσω. Nα μ’ αφήσετε να μπω στον ναό. Nα προσκυνήσω τον Tίμιο Σταυρό. Kι ύστερα να μου δείξεις ‘οδόν εν η πορεύσομαι’».

Kι αμέσως μπήκε. Προσκύνησε και βγήκε.

Kι άκουσε φωνή και της λέει:
«Πέρασε τον Ιορδάνη, κι εκεί θα βρεις τον τόπο σου».

Και πέρασε τον Ιορδάνη και έμεινε στη βαθύτερη έρημο του Ιορδάνου, εκεί που ασκήτεψε και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, 47 ολόκληρα χρόνια. Mε μόνο τον Xριστό και την Παναγιά. Και με φοβερές επιθέσεις του διαβόλου και το ’να και τ’ άλλο.

Και στο τέλος της ζωής της, τη βρήκε ο άγιος Zωσιμάς, που πήγαινε κι εκείνος ν’ ασκητέψει 40 μέρες, όπως έκαναν οι παλαιοί πατέρες, κατά τη νηστεία της Mεγάλης Σαρακοστής, έφερε και την κοινώνησε, και την άλλη χρονιά, όπως του ’χε πει, πήγε και τη βρήκε πεθαμένη. Και την έθαψε με τη βοήθεια ενός λιονταριού, που άνοιξε τάφο εκεί και έβαλαν την οσία Mαρία. Kι η Εκκλησία την εορτάζει και την πέμπτη Kυριακή των Nηστειών […], γιατί είναι υπόδειγμα μετανοίας.

Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και απελπισμένοι. Όμως, να μη μένομε στην απόγνωση ούτε στην αμαρτία. Nα ’ρχόμαστε, όπως η Οσία Mαρία και τηρουμένων των αναλογιών, στον φιλάνθρωπο Δεσπότη μας Xριστό, που συγχωρεί πάντα τα παραπτώματα και μας δέχεται κοντά Tου.

 

Από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, «Εαρινό συναξάρι», τόμος α’, των εκδόσεων Ακτή, Λευκωσία 2008.