Ημεροδρόμιο Μεγάλης Εβδομάδος: Μεγάλη Πέμπτη

21 Απριλίου 2022

«Τη Αγία και Μεγάλη Πέμπτη οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, αλληλοδιαδόχως εκ τε των θείων Αποστόλων και των ιερών Ευαγγελίων παραδεδώκασιν ημίν τέσσερά τινα εορτάζειν΄ τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον (δηλαδή την παράδοσιν των καθ’ ημάς  φρικτών Μυστηρίων), την υπερφυά Προσευχήν και την Προδοσίαν αυτήν».

Τη Μεγάλη Πέμπτη προβάλλονται τέσσερα γεγονότα, υπαγόμενα στην ιστορική πορεία του Λυτρωτή: ο Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος, η υπερφυής προσευχή και η προδοσία.

Το πρώτο υπογραμμίζει την ταπεινοφροσύνη, το δεύτερο εγκαινιάζει το μυστήριο της αναμνηστικής και πραγματικής κοινωνίας με το Σωτήρα, όπως και το μυστήριο της δημιουργημένης ύλης να μεταβάλλεται σε σώμα και αίμα του Δημιουργού. Τρίτο εορταζόμενο γεγονός είναι η προσευχή του Ιησού στη Γεθσημανή (Ματθ. κστ’ 36 – 46), που εκφράζει ταυτόχρονα το ηγούμενο πανίσχυρο θείο και το επόμενο αγωνιώδες ανθρώπινο πρόσωπό του. Το τέταρτο είναι αποχώρηση του Ιούδα από το σύλλογο των αποστολικών λειτουργών της λυτρώσεως της Ανθρωπότητας και από το κέντρο της Ιστορίας.

Κοντάκιο

Τον άρτον λαβών εις χείρας ο προδότης, κρυφίως αυτάς εκτείνει και λαμβάνει την τιμήν του Πλάσαντος ταις οικείαις χερσί τον άνθρωπον, και αδιόρθωτος έμεινεν, Ιούδας ο δούλος και δόλιος.

Οίκος

Τη μυστική εν φόβω τραπέζη, προσεγγίσαντες πάντες, καθαραίς ταις ψυχαίς τον άρτον υποδεξόμεθα, συμπαραμένοντες τω Δεσπότη, ίνα ίδωμεν τους πόδας πως απονίπτει των μαθητών και εκμάσσει τω λεοντίω, και ποιήσωμεν ώσπερ κατίδομεν, αλλήλοις υποταγέντες και αλλήλων τους πόδας εκπλύνοντες. Αυτός γαρ ο Χριστός ούτως εκέλευσε τοις αυτού μαθηταίς, ως προέφησεν, αλλ’ ουκ ήκουσεν, Ιούδας ο δούλος και δόλιος.

Τα σχόλια προέρχονται από το βιβλίο του Ομοτίμου Καθηγητού Ηλία Β. Οικονόμου, Ημεροδρόμιο Μεγάλης Εβδομάδος, εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1996.