Προσβάσιμη σελίδα

«Ο άγγελος εβόα», Θ΄ωδή του Πάσχα (Άρχων Πρωτοψ. Ιωάννης Σωφρονιάδης)

Ο αείμνηστος Ιωάννης Σωφρονιάδης,  Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως ψάλει την Ειρμό της Θ΄ωδής του Πάσχα «Ο άγγελος εβόα».

Ο μακαριστός δάσκαλος ήταν ένας από τους πλαιότερους οφφικιάλιους στη Θεσσαλονίκη, ενώ επαγγελματικά διετέλεσε Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη και υπήρξε μαθητής, αλλά και επιστήθιος φίλος του Θρ. Στανίτσα (του οποίου δηλώνει λάτρης) και τον οποίο έζησε από κοντά για πολλά χρόνια, μέχρι το θάνατο του τελευταίου. Ασυμβίβαστος και περήφανος χαρακτήρας (ωστόσο προσινής, ευγενής και πνευματώδης), απέφυγε την κατοχή μόνιμου Αναλογίου.

Έψαλλε όμως πολλά χρόνια δίπλα στο Άρχοντα κυρ Λυκούργο Πετρίδη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς, αλλά και ως προσκεκλημένος σε άλλους Ναούς την Θεσσαλονίκης για κάποιες περιόδους κι ακόμα ως επίσημος προσκεκλημένος σε πάμπολλες πανηγύρεις σε όλη την Ελλάδα. Στους «στανιτσικούς» πατριαρχικούς κύκλους στη Θεσσαλονίκη, θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων ιεροψαλτών, διαθέτοντας σπάνιο φωνητικό χάρισμα καλλιφωνίας και υψιφωνίας, σε συνδυασμό με παραδοσιακές πατριαρχικές επιλογές στο ρεπερτόριό του. Απολαύστε τον!

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο ιερό Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)