Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστό σαλός, Για τον δούλο που ήθελε να λάβει το ίδιο χάρισμα!

28 Μαΐου 2022

Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ενώ συνομιλούσαν ο άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, και ο νεαρός Επιφάνιος στο σπίτι του τελευταίου, ένας δούλος της οικογενείας αντιλήφθηκε την μυστική πνευματική κατάσταση και εργασία του αγίου και κάθισε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να γίνει και αυτός εργάτης της ίδιας εργασίας.

Να γίνει, δηλαδή, και αυτός διά Χριστόν σαλός.

Όπως, καταλαβαίνετε, ο δούλος αντιλήφθηκε πως ο άγιος δεν το έπραττε αυτό από μόνος του, αλλά επρόκειτο για θείο χάρισμα και εντολή…

Ο άγιος Αντρέας, τότε, για να μην καταλάβουν οι άλλοι ποια ήταν η μεταξύ τους συζήτηση, με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος άρχισε να του μιλά στα συριακά και ο δούλος να του απαντά στην ίδια γλώσσα.

Του είπε ο δούλος:
– Παρακάλεσε τον Θεό να γίνω και εγώ όπως και εσύ.

Ο άγιος Αντρέας του απάντησε:
– Δεν μπορείς να υποφέρεις τους κόπους και τους ιδρώτες της αρετής αυτής, επειδή είναι «στενή και τεθλιμμένη η οδός η οποία υπάγει εις την Βασιλεία των ουρανών». Είναι καλύτερα να μείνεις όπως είσαι και να διδάσκεσαι από τον αφέντη σου όσα είναι για την σωτηρία σου.

Βλέποντας ο Επιφάνιος τον δούλο του να μιλά συριακά, μια γλώσσα που δεν την άκουσε ποτέ του, εξεπλάγη και είπε:
– Ω του θαύματος! Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού!

Ο μακάριος Ανδρέας προσευχήθηκε στον Θεό και ζήτησε να πληροφορηθεί τι έπρεπε να κάνει για το ζήτημα αυτό και άκουσε φωνή η οποία του έλεγε: «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του. Δείξε, όμως, σ’ αυτόν πώς είναι το χάρισμα αυτό, για να μη θεωρήσει ότι δεν έχεις παρρησία στον Θεό και δύναμη πνευματική».

Και, τότε, είπε στον Άγγελο του:
– Γέμισε το ποτήρι της Χάριτος από το οποίο ήπια και εγώ και έγινα έτσι και πότισε και αυτόν.

Την ίδια στιγμή ο Άγγελος έκανε ότι του ζήτησε ο άγιος και ο δούλος άρχισε να μιμείται τον τρόπο συμπεριφοράς του αγίου ο οποίος όταν τον είδε γέλασε και χαιρόταν.

Ο Επιφάνιος, αντιθέτως, ταράχθηκε, και για να μην αγανακτήσει ο πατέρας του είπε στον άγιο Ανδρέα:
– Σε παρακαλώ δούλε του Θεού, μη το κάνεις αυτό το πράγμα στο δούλο του πατέρα μου, για να μην σε διώξει, αλλά και για να μη με μισήσει και οργιστεί εναντίον μου.

Ο άγιος, τότε, είπε στον Άγγελο να πάρει το χάρισμα αμέσως, και έτσι την ίδια στιγμή ο δούλος επέστρεψε στην κανονική του κατάσταση.

Όταν ο δούλος διαπίστωσε ότι έχασε το χάρισμα στεναχωρήθηκε πολύ και παρακαλούσε τον άγιο να του το ξαναδώσει.

Και ο άγιος του είπε πως:
– Αυτό δεν είναι θέλημα του Θεού.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Μάιος, τόμος ε’.