Ευσέβιος Καισαρείας, Από τις ευεργεσίες δεν έπαιρναν ωφέλεια, στις δυστυχίες γίνονταν καλύτεροι!

25 Μαΐου 2022

Ευσέβιος Καισαρείας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

2. Για το ότι δεν προνόησε (ο Θεός) μόνο για άρτο αλλά και για κρέας, αφηγείται και η Γραφή του Μωυσή… «Το βράδυ ήρθε ένα σμήνος από ορτύκια και σκέπασε το στρατόπεδο…» (Εξ. 16, 13).

Αναφέρει δε ότι τα πτηνά τα έσπρωχνε ο άνεμος και έπεφταν στο στρατόπεδο.

«Παρόλα αυτά συνέχισαν να αμαρτάνουν και δεν πίστεψαν στα θαύματα του…». Γιατί αν και έβλεπαν τόσο θαυμαστά με τα μάτια τους, υποχωρούσαν στην επιθυμία τους.

«Έτσι τέλειωσαν τις μέρες τους μάταια» (Ψαλμ. 77, 33).

Γιατί έπρεπε αφού είχαν γίνει θεατές των θαυμασίων του Θεού, να αφιερωθούν ολοκληρωτικά σ’ αυτόν.

Αυτοί όμως σαν άλλα θρεφτάρια ζώων έδιναν σημασία μόνο στη ματαιότητα των σωμάτων, αφοσιωμένοι στην αλογία και την ανοησία, χωρίς να ωφελούνται καθόλου ως προς τη γνώση του Θεού και τη σωτηρία της ψυχής απ’ όσα τους χορηγούνταν.

Έτσι λοιπόν από μεν τα θαύματα και τις ευεργεσίες προς αυτούς δεν έπαιρναν καμιά επιπλέον ωφέλεια, όταν όμως τους έβρισκαν δυστυχίες γίνονταν καλύτεροι. Γι’ αυτό και στη συνέχεια λέει· «όταν τους εξολόθρευε, τότε τον ζητούσαν και μετανοούσαν και επέστρεφαν στον Θεό» (Ψαλμ. 77, 34).

Δηλαδή όταν μαστιγώνονταν και τιμωρούνταν σαν τα άλογα ζώα, συνειδητοποιούσαν ποιος τους παίδευε, αφού δεν συνετίζονταν με τη λογική. Σ’ αυτούς θα μπορούσε να ειπωθεί· «μη γίνεστε σαν άλογο και σαν μουλάρι ασύνετοι» (Ψαλμ. 31, 9).

 

Απόσπασμα από την «Ερμηνεία εις τους Ψαλμούς»,  του Ευσεβίου Καισαρείας (ΟΖ’, ΒΕΠΕΣ), όπως δημοσιεύεται στο «Συμπλήρωμα» του βιβλίου «Φυσιολόγος», του αγίου Επιφανίου Επισκόπου Σαλαμίνος Κύπρου των εκδόσεων Λύχνος.