Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Κατάλαβε τι προξενεί στην ψυχή ένα πάθος που το αμελούμε!

27 Μαΐου 2022

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αδελφοί, ας συνηθίσουμε τον εαυτό μας σε ευλογίες, για να κληρονομήσουμε ευλογίες.

Οι Ιουδαίοι επειδή σκόνταφαν εξαιτίας της πονηρής συνήθειάς τους, έγιναν θεοκτόνοι· και εμείς, αν είμαστε λοίδοροι [αυτοί που κοροϊδεύουν, περιγελούν], θα γίνουμε άνθρωποι που κακολογούν.

Οι αρρώστιες δε γίνονται αμέσως αγιάτρευτες· αλλά αφού κάνουν κακή αρχή ή εξαιτίας της αμέλειας, προχωρούν στη χειροτέρευση που δεν έχει τέλος.

Και στην ψυχή τα πάθη παρουσιάζονται από ασήμαντη αιτία, αλλά αν δεν εξολοθρευθούν, προξενούν την καταφρόνηση που δεν έχει τέλος.

Είδες στον χαλκό ένα πράσινο σημάδι, πώς προχωρεί σε βάθος; Κατάλαβε τι προξενεί στην ψυχή ένα πάθος που το αμελούμε.

Αν δεν ξύσεις τη σκουριά, δεν αφαιρείς το στίγμα, και αν δεν ταλαιπωρήσεις τη φύση της σάρκας, δε θα κατορθώσεις να διώξεις μακριά το πάθος.

Όπως η σκουριά είναι προσκολλημένη στον χαλκό, έτσι είναι και το πάθος που κυριαρχεί ενάντια στη φύση.

Αν κάποιος γανώσει [επαλείψει με ρευστό κασσίτερο το χάλκινος σκεύος] τον χαλκό, πριν να σκουριάσει, ξενοιάζει, και αν κάποιος περιβάλει την ψυχή του με αρετή, δε θα κοπιάσει, ή θα υποστεί κρυφή βλάβη.

Μπορεί να φροντίσει κανείς για ένα χάλκινο σκεύος και μετά τη σκουριά, αλλά υφίσταται κόπο και ζημία.

Τον καιρό που μπορούσε να κάνει εργασία για την απόκτηση πλούτου, απασχολείται για την αποκατάσταση της βλάβης· το ίδιο και η ψυχή προχωρεί με αργοπορία, για να αφαιρέσει το πάθος, τη στιγμή που μπορούσε να κερδίσει πολύ μεγάλες ωφέλειες.

Αν παραμεληθεί ο χαλκός, δυσκολότερα καθαρίζει, και παθαίνει διάβρωση, επειδή γίνεται ευάλωτος και μετά από το γάνωμα· και η ψυχή αν καταφρονήσει τον εαυτό της στην εργασία της αρετής, γίνεται εύκολη λεία.

Ο χαλκός δέχεται το γάνωμα σαν ένδυμα. Αν το γάνωμα μπει επάνω σε καθαρό χαλκό, αντέχει στη χρήση για πολύ καιρό· αν όμως δεν μπει επάνω σε καθαρό χαλκό, γίνεται σκέπασμα της σκουριάς, και επειδή έγινε αδύνατο το σκεύος, γρηγορότερα καταστρέφεται, εξαιτίας της φθοράς που προηγήθηκε.

Και η ψυχή, αν καταπιασθεί με φθαρμένη αρετή, υφίσταται σύγχυση, και από τη σύγχυση φθορά.

 

Απόσπασαν από τον λόγο «Νουθεσία στους αδελφούς» του οσίου Εφραίμ του Σύρου, από τον τόμο, «Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, τόμος ε’», των εκδόσεων το Περιβόλι της Παναγίας. Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά, φιλολόγου.