Όσιος Ιωακείμ Παπουλάκης, Με ελάμπαξες (τρόμαξες) απόψε άγιε Καλόγερε!

24 Μαΐου 2022

Άγιος Ιωακείμ Παπουλάκης, Ο Βατοπαιδινός (1786-1868), ο εξ Ιθάκης. Εικόνα Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Ιθάκης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όταν ο Όσιος κατά τα έτη 1833- 36 έκτιζε τον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στον Σταυρό [της Ιθάκης], είχε άμεση ανάγκη χρημάτων για να πληρώσει τους τεχνίτες από την Ανωγή. Αποφάσισε τότε να τα ζητήσει από τον πλούσιο κάτοικο του χωριού Νικόλαο Πήλικα.

Ο Όσιος Παπουλάκης πήγε ο ίδιος στο σπίτι του Πήλικα. Ο τελευταίος υποδέχθηκε ψυχρά τον καλόγερο και τον ρώτησε τι κάνει και πώς πηγαίνει η οικοδομή.
– Καλά, απάντησε ο Παπουλάκης, αλλά μου χρειάζονται χρήματα και ήρθα να σας παρακαλέσω να μας ευκολύνετε να πληρώσουμε τους Ανωισάνους μαστόρους.

– Και πόσα θέλεις καλόγηρε;
– Εξήντα τάλληρα.
– Πω! Πω! Εξήντα τάλληρα! Θέλω μια μέρα να τα μετρήσω! Δεν έχω καλόγηρε, δεν έχω! φώναξε ανάστατος ο φιλάργυρος Πήλικας.
– Δεν πειράζει κυρ Νικολή, αποκρίθηκε ήρεμα ο Όσιος, εμείς επιθυμούμε να έχετε, αν δεν έχετε τι πειράζει; Ο Θεός θα τα οικονομήσει· και έφυγε.

Όμως έφθασε η νύκτα γεμάτη τρομακτικά όνειρα για τον κυρ Νικολή. Όλη την νύκτα τυραννιόταν από τύψεις συνειδήσεως για την άρνησή του προς τον Όσιο. Μόλις προσπαθούσε να ηρεμήσει και να κλείσει τα μάτια του, έβλεπε τον Παπουλάκη να έρχεται απειλητικά προς το μέρος του.

Πριν ακόμη ξημερώσει, φώναξε τον υπηρέτη του Στάθη Κούρο και τον έστειλε να ψάξει παντού και να του φέρει γρήγορα τον καλόγερο Ιωακείμ.

Ο τελευταίος, βλέποντας τον υπηρέτη να έρχεται, είπε:
– Αλήθεια Στάθη, ο κυρ- Νικολής μετενόησε; Με θέλει;
– Μάλιστα Παπούλη μου, τον τρόμαξες όλη την νύκτα και ζητεί να σας δει αμέσως.

Ο Παπουλάκης πήγε στο σπίτι του Πήλικα, ο οποίος τον περίμενε ανυπόμονα έξω στην πόρτα.

Φτάνοντας του φίλησε με σεβασμό το χέρι και του είπε:
– Με ελάμπαξες (τρόμαξες) απόψε Άγιε Καλόγερε. Να έχω την ευχή σου, πόσα χρήματα θέλεις;
– Εξήντα τάλληρα και ό,τι άλλο σε φωτίσει ο Θεός, απάντησε ο Όσιος.

Αμέσως ο φιλάργυρος Πήλικας μέτρησε εξήντα τάλληρα και τα έδωσε πρόθυμα στον Όσιο.

Ο ταπεινός ασκητής τον ευχαρίστησε και χαιρόταν διότι ο Ύψιστος έφερε τον Πήλικα σε μετάνοια, ευεργετώντας έτσι το κτίσιμο του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας.

Από τότε ο Νικόλαος Πήλικας έτρεφε μεγάλο σεβασμό προς τον Όσιο που τον βοήθησε να νικήσει το ολέθριο πάθος της φιλαργυρίας.

 

Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Κανέλλου, ο «Όσιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος, (1786-1868)».