Προσβάσιμη σελίδα

Γεώργιος Ρεμούνδος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Χαλκηδόνος (1954-†2022)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από όταν αναχώρησε για τους ουράνιους χορούς ο αλήστου μνήμης Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, Γεώργιος Ρεμούνδος.  Ο μακαριστός διακόνησε το ιερό αναλόγιο με αφοσίωση και αγάπη και ανεδείχθη δάσκαλος πολλών ψαλτών. Κορυφαία εργασία του μεταξύ άλλων στην ψαλτική του διαδρομή ήταν η σύντμηση παλαιών μελών των Χερουβικών-Κοινωνικών, η οποίο θα μείνει εις μνήμην αιώνιον και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νεοτέρους. 

Ο Γεώργιος Ρεμούνδος γεννήθηκε το 1954 στην Νίκαια του Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρός ξεκίνησε την μουσική του παιδεία ( 1968 ) στην Βυζαντινή Μουσική και συγκεκριμένα στην τότε νεοσυσταθείσα Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Εντάχθηκε στην σχολή του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και έμεινε κοντά στον Σίμωνα Καρά συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι και το 1993. Συγχρόνως εδίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Δημοτικό Τραγούδι στη Σχολή του Συλλόγου κατά το διάστημα 1990 – 1993.

Παράλληλα το 1990 απέκτησε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ από το Ωδείο Φ. ΝΑΚΑΣ με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Το 1991 τοποθετήθηκε ως πρωτοψάλτης στον Άγιο Αντίπα της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Β΄ Πανεπιστημιακός Ναός) και στο τέλος του ιδίου χρόνου στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέας (Α΄ Πανεπιστημιακός Ναός) όπου παραμένει έως σήμερα. Επίσης δημιούργησε πρότυπο βυζαντινό χορό από 20 περίπου μέλη επονομαζόμενο ΟΙ ΚΑΛΟΦΩΝΑΡΗΔΕΣ

Ο χορός έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αθηνών. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Επίσης ο χορός εκπροσωπεί την Ελλάδα με εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους σε υπό έκδοση κασσέτα της ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ.

Με τους ΚΑΛΟΦΩΝΑΡΗΔΕΣ κυκλοφόρησε 5 ψηφιακούς δίσκους (cd) συνοδευόμενους από καλαίσθητες εκδόσεις:

α. Οξεία, Βαρεία, Πεταστή, 1997
β. Η Ακολουθία του Νυμφίου, 2002
γ. Αγγέλων το σύστημα εις το ανθρώπινον γένος, 2004
δ. Γεύσασθε και ίδετε, 2007
ε. Σώμα Χριστού μεταλάβετε, 2013

καθώς και την ψηφιακή έκδοση “Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως” (CD 1 | CD 2), 2019.

Τελευταίο του προσωπικό έργο, το νεοεκδοθέν ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Χερουβικο-Κοινωνικάριον (Δεκέμβριος 2021), το οποίο περιλαμβάνει συντμήσεις και συνθέσεις του ιδίου:

α. Χερουβικά παλαιών διδασκάλων, της περιόδου 13ου έως τέλη 17ου αι.
β. Χερουβικά οκτάηχης σειράς σε μέλος Πέτρου Μπερεκέτου.
γ. Χερουβικά πεντάηχης σειράς σε μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου.
δ. Κοινωνικά (Κυριακών ‐ Ενιαυτού) μελισμένα από τον ίδιο κατά το ύφος των παλαιών διδασκάλων και
ε. Επίλεκτα μέλη του ιδίου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»