Γέροντας Σίμων Αρβανίτης, «Γέροντα, με σκανδάλισες…»!

28 Ιουνίου 2022

Ο Γέροντας, Ιερομόναχος, π. Σίμων Αρβανίτης (1901-1988) τελώντας αγιασμό.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένα πρωινό, έρχεται ο Ιωάν. Τ.* στο μαγαζί μου και μου λέει:
– Άσε Παναγιώτη, είμαι πολύ ταραγμένος.
– Τι έγινε;
– Τι να γίνει; Εμένα ο Γέροντας με μαλώνει· μου έλεγε να κάνω ελεημοσύνη. Δεν έδινα ελεημοσύνες, ήμουνα άνθρωπος που έχει «καβούρια», δεν έβαζα το χέρι στην τσέπη. Μια ημέρα έρχεται κάποια γνωστή μου και μου λέει: «ήμουνα σήμερα στον πατέρα Σίμωνα, πήγα να εξομολογηθώ». Μου λέει: «Γιάννη, μου έχει βάλει πάγο να μην κάνω ελεημοσύνη. Αφού από το Θεό δεν είναι η ελεημοσύνη»; «Τι σου είπε; να μην κάνεις ελεημοσύνη; Καλά, της λέω, ευχαριστώ πολύ».

Παίρνω το αυτοκίνητο και πάω πάνω στον πατέρα Σίμωνα: «Γέροντα, με σκανδάλισες». «Άνθρωπος είμαι μπορεί να σε σκανδάλισα, Ιωάννη. Δεν ξέρω, για πες μου τι είναι αυτό που σε σκανδάλισε»; «Εμένα με μαλώνετε και μου λέτε να κάνω ελεημοσύνη, ενώ στην άλλη την κυρία, που ήρθε πριν από λίγο, της είπατε να μην κάνει ελεημοσύνη».

«Βρε, ευλογημένε, μείζων όλων των αρετών είναι η διάκριση. Εσύ το έχεις στο αίμα σου να μην κάνεις ελεημοσύνη, αλλ’ αυτή να βγάλει και τα ρούχα της, να τα δώσει όλα. Αυτή θα δώσει και την ψυχή της. Θα μείνει γυμνή γι’ αυτό της είπα να σταματήσει, να κοιτάξει λίγο την οικογένειά της. Εσύ είσαι άλλο, εσένα έπρεπε να πω αυτό και σε κείνη έπρεπε να πω εκείνο. Πώς σε έχω σκανδαλίσει μ’ αυτό το πράγμα»;

«Α, έτσι είναι Γέροντα»; «Βεβαίως, έτσι είναι».

Και ήρθε εδώ και μου λέει: «πήρα ένα ωραίο μεγάλο μάθημα από τον πατέρα Σίμωνα»…

* Ολόκληρο το όνομα είναι γραμμένο στο πιο κάτω βιβλίο.

 

Από το βιβλίο του Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης (1901-1988), Η ζωή και το έργο του», τόμος γ’.