Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού

27 Ιουνίου 2022

Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε την ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αντιμέτωπη με νέες, πρωτόγνωρες για την σύγχρονη εποχή προκλήσεις και για τις οποίες κλήθηκε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο. Όπως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Εκκλησία της Ελλάδας βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε αυτό το ταχύτατα εξελισσόμενο φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή η επίσημη Εκκλησία δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) συνεργάστηκε και αποδέχθηκε τις αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και των πιστών.

Σε εγκύκλιο σημείωμα στις 3 Μαρτίου 2020 της η ΔΙΣ ενημερώνει το ποίμνιο για τα εξής:

«…. η Ιερά Σύνοδος, με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.

2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.

3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε: α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως. δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους Ιερούς Ναούς. στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν. Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι όλοι μας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμα και η νόσος, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνοχής και να φέρει στην επιφάνεια την θετική πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφραστεί με γενναιότητα, ηρεμία και αλληλεγγύη. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης»1.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου 2020 η κυβέρνηση επέβαλε σκληρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο συμπεριέλαβε την αναστολή λειτουργίας των ιερών ναών και την τέλεση της Θείας λειτουργίας, ενώ επιτρεπόταν μόνο η βραχυχρόνια παραμονή συγκεκριμένου αριθμού πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε ναού μόνο για ατομική προσευχή και με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής.2,3

Η Εκκλησία με την απόφαση της αυτή, παρατηρεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος4 επέλεξε τη ζωή αντί του θανάτου, τονίζοντας ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι θέμα επιλογής μεταξύ καλού ή κακού και κατά συνέπεια η απόφαση της Εκκλησίας συνιστά μια θεολογική στάση, η οποία αποτυπώνει το σεβασμό στη μοναδικότητα της ζωής.

Αν και τα περιοριστικά μέτρα ίσχυαν αρχικά μέχρι τέλη Μαρτίου 2020, στη συνέχεια η εφαρμογή τους παρατάθηκε ως τις 4 Μαΐου 2020, δηλαδή μετά τον εορτασμό του Πάσχα υπό του φόβου συνωστισμού στις Εκκλησίες και υπερμετάδοσης του ιού μεταξύ των πιστών5.

Την 1η Απριλίου η ΔΙΣ μέσω Δελτίου Τύπου6 ενημερώνει τους πιστούς ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και ότι αποδεχόμενη τις υποδείξεις της Πολιτείας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας προ του εορτασμού του Πάσχα 2020, οι ιερές ακολουθίες και η Θεία λειτουργία θα τελείται κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού. [Παράρτημα Α].

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Παραπομπές:

1Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου – 3 Μαρτίου 2020, (14 Ιουνίου 2021), Ανακτήθηκε από: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=2599&what_sub=d_typou

2Εφημερίδα Καθημερινή, (14 Ιουνίου 2021), «Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα», Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/society/561277099/to-imerologio-tis-pandimias-stin-ellada/

3Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1 – ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020, (14 Ιουνίου 2020), Ανακτήθηκε από: https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-2867u1.html

4Μητροπολίτης Μεσσηνίας Σαββάτος Χρυσόστομος, (2020), ό.π. σ. 42

5Εφημερίδα Καθημερινή, (14 Ιουνίου 2021), «Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα», Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/society/561277099/to-imerologio-tis-pandimias-stin-ellada/

6Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου – 1 Απριλίου 2020, (14 Ιουνίου 2021), Ανακτήθηκε από: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=2612&what_sub=d_typou