Προσβάσιμη σελίδα

Και φέτος ο Άρχ. Πρωτοψάλτης Παν. Νεοχωρίτης στο 15ο Masterclass Ιασίου (10-15/7/2022)

Με ενδιαφέρον αναμένεται και φέτος οι εργασίες του Διεθνούς Masterclass Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο 10 με 15 Ιουλίου, η μεγαλύτερη εκδήλωση της Ρουμανίας αφιερωμένη αποκλειστικά στη διδασκαλία και ερμηνεία της Ψαλτικής Τέχνης, η οποία έφτασε φέτος στην 15η επετειακή . Παρών και φέτος στο Masterclass θα είναι ο Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως). 

Το φετινό θέμα, θα εστιάσει στην ερμηνεία και εκτέλεση των Κοινωνικών τα οποία  αποτελούν κορυφαία έκφραση της τεχνικής και της μελοποιίας.  Ακολουθώντας την παράδοση των προηγούμενων ετών, η φετινή εκδήλωση θα συνδυάσει θεωρία και πράξη  ώστε οι ασκούμενοι να επωφεληθούν από τα διεπιστημονικά συνέδρια, τις εισηγήσεις αλλά και τις κατ ιδίαν ακροάσεις και συζητήσεις.

Κατά το 15η Masterclass, τα μέλη της Ομάδας Μουσικής Παλαιογραφίας «Ψαλτήρα» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  υπό την διεύθυνση της  Δρ. Μαρίας Αλεξάνδρου θα παρουσιάσουν θέματα περί ρυθμού στην Ψαλτική Τέχνη, τη σημασία της φωνητικής-οργανικής μουσικής της ανατολής στην κατανόηση της Ψαλτικής Τέχνης και όχι μόνο. Η τεχνική της φωνής στη βυζαντινή μουσική παραμένει ένας τομέας για τον οποίο οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και γι αυτό φέτος, έχουν προσκαλέσει κατόπιν αιτήματος των ασκούμενων αλλά και των δασκάλων, την διακεκριμένη σοπράνο Mihaela Grăjdeanu  η οποία για 4 ημέρες θα προσφέρει πρακτικά μαθήματα σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη φωνητική τεχνική, από βασικές ασκήσεις μέχρι στοιχεία στυλ.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: «Απεστάλη εξ ουρανού»
Λόγος και Μέλος: Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
«Την υψηλόφρονα γνώμην» μέλος Ν.Ι. Κωνσταντινίδη - Κωνσταντίνος Αγγελίδης
«Την υψηλόφρονα γνώμη», ήχ. πλ. δ΄ Ιδιόμελο Σταυροπροσκυνήσεως (Λυκούργος Πετρίδης)
Χερουβικόν Δημητρίου Μουρ ήχ. δ' «άγια» (Πρωτοψ. Νικόλαος Στάθης)