Το έργο της Ιεραποστολής εξαπλώνεται σε όλη την Αφρική

9 Ιουνίου 2022

Ιεραποστολή! Μία λέξη ιερή και μαρτυρική, που ιστορικά ξεκινά από τους αγίους Αποστόλους και Χάριτι Θεού φθάνει μέχρι τις ημέρες μας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα τεράστιο οικοδόμημα, του οποίου θεμέλιο είναι οι διαχρονικοί λόγοι του Κυρίου: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28, 19).

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί μία κυψέλη Ορθοδόξου πίστεως και λατρείας, στην οποία εργάζονται κληρικοί παντός βαθμού και λαϊκοί, αφιερώνοντας ψυχή και σώματι, σταθεροποιώντας συνεχώς το έργο των προκατόχων τους Ιεραποστόλων και συνεχίζουν να καλλιεργούν και να προωθούν το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον αμπελώνα της Αφρικανικής Ηπείρου.

Οι ανάγκες πολλές, αλλά η αγάπη τεράστια για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, η οποία ακουμπάει ψυχές ευαίσθητες και κατασταλαγμένες, για να ακολουθήσουν αυτό τον ανηφορικό, αλλά ευλογημένο δρόμο του ευαγγελισμού των Αφρικανών αδελφών μας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, όλα αυτά τα έργα που έγιναν στις διάφορες Ιερές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν από λίγους ανθρώπους εμπνευσμένους από τη Χάρη του Θεού και από το παράδειγμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σχημάτισαν με την εν Χριστώ αγάπη τους έναν άξονα επικοινωνίας με άλλα δόγματα καταθέτοντας την αλήθεια της πίστεως και την παράδοση της Εκκλησίας μας, χωρίς υπερβολές και ψεύτικα θαύματα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Χωρίς εξαναγκασμούς και εντυπωσιασμούς.

Θυσίασαν όλα τους τα δικαιώματα για χάρη του Ευαγγελίου. Έγιναν οι ίδιοι: τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω (Ά Κορ. 9, 22) και να ανατρέψουν με την διδασκαλία του Ευαγγελίου έναν κόσμο που ζει μέσα στην άγνοια, στην πλάνη και στην ειδωλολατρία.

Εξάλλου, τι νόημα θα είχε να οδηγηθούν στα πέρατα της οικουμένης τόσοι άνθρωποι και να θυσιάσουν τη ζωή τους αν η Ανάσταση του Χριστού ήταν ένα ψέμα; Όπως λέει και ο Απ. Παύλος: ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών (Ά Κορ. 15, 14).

Σε αυτόν τον κόσμο έστειλε και συνεχίζει να στέλνει η πρόνοια του Θεού ανθρώπους, οι οποίοι ακούγοντας βαθιά μέσα τους τη φωνή του Κυρίου: πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει (Μαρκ. 16, 15), κηρύττουν το Ευαγγέλιο για να λάμψη σιγά σιγά το Φως της Ορθοδοξίας και της Αλήθειας.

Παρόλο σήμερα που τα γεγονότα και οι εξελίξεις τρέχουν σε παγκόσμια κλίμακα και οι άνθρωποι μπερδεμένοι ψάχνουν να βρουν την Αλήθεια, η φωνή του Κυρίου ακούγεται διάσπαρτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης: εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή…(Ιωα. 14, 6).

Έτσι, λοιπόν, καλεί ανθρώπους κληρικούς και λαϊκούς να ανταπεξέλθουν στο κάλεσμα αυτό και να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Ιεραποστόλων, προγενεστέρων και μεταγενεστέρων που άκουσαν τη φωνή του Κυρίου μέσα τους: πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει (Μαρκ. 16, 15).

Καλούνται να ενώσουν το ζήλο, την αγάπη και το θυσιαστικό τους πνεύμα, ώστε, να μπορέσει αυτό το οικοδόμημα της Ορθοδοξίας που χτίζεται με πολλή κόπο και αίμα στα βάθη της Αφρικής, να συνεχίσει την πορεία του, να αυξάνεται και να φανερώνει συνεχώς την Αλήθεια της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και την δόξα του ονόματος του Τριαδικού Θεού.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες