Αρχαιολογικός Κινηματογράφος-Μαθήματα Μaster class με δημιουργούς αρχαιολογικών ταινιών

24 Ιουλίου 2022

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη προσπάθειά μας το περσινό καλοκαίρι, διοργάνωσε τη δεύτερη «Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών Χαλκιδικής» την Πέμπτη 21, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, με σκοπό να φέρει στο κοινό της Χαλκιδικής όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο.

Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε αφιέρωμα στην υποβρύχια αρχαιολογία, ταινίες που αναδεικνύουν αρχαιολογικούς χώρους και προσωπικότητες της αρχαιολογίας με τιμώμενο πρόσωπο φέτος τον Δρ. αρχαιολόγο Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελο και αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πιστεύοντας στον εκπαιδευτικό ρόλο των αρχαιολογικών ταινιών, διοργανώνει παράλληλα για το κοινό που έχει ειδικότερα κινηματογραφικά ενδιαφέροντα “Μαθήματα” (Μaster class) με δημιουργούς αρχαιολογικών ταινιών που θα παρουσιάσουν τον τρόπο της δουλειάς τους.

Θα δοθούν τα παρακάτω μαθήματα:

1. “Eισαγωγή στον αρχαιολογικό κινηματογράφο»

Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους)

Στο εισαγωγικό αυτό μάθημα θα κάνουμε μια αναδρομή από τις πρώτες αρχαιολογικές ταινίες τη δεκαετία του 1920 που γύριζαν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι στους μακρινούς τόπους που ανέσκαπταν για λόγους τεκμηρίωσης, μέχρι την εκτεταμένη παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών στα τέλη του 20ου αι. για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού ως διαδραστικό ψηφιακό αρχείο που μεταδίδει και δέχεται γνώση. Με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές αρχαιολογικές ταινίες.

2. «Παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών για την τηλεόραση»

Aπόστολος Τσιτσούλης, Σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης, Σεναριογράφος (Σκηνοθέτης ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΤ3)

Ο Απόστολος Τσιτσούλης, διακεκριμένος και έμπειρος σκηνοθέτης αρχαιολογικών ταινιών μας παρουσιάζει τα στάδια παραγωγής μιας αρχαιολογικής ταινίας στο πλαίσιο της ελληνικής τηλεόρασης, Με πηγή έμπνευσης την έρευνα στις πηγές μας οδηγεί από την ιδέα στην εικόνα κι από την εικόνα σε μια ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα εξετάσει επίσης το σημερινό τοπίο στην παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών και το ρόλο που μπορεί να παίξει η δημόσια τηλεόραση με επιλεγμένα παραδείγματα.

3. «Κινούμενα σχέδια μέσα στην κινηματογραφική αφήγηση»

Ζάχος Σαμολαδάς, Εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης (Σκηνοθέτης Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100)

Την πρωτότυπη πορεία του στην τηλεόραση, όπου συνδυάζει τον εικαστικό καλλιτέχνη με τον κινηματογραφικό δημιουργό θα μας ξετυλίξει ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των κινούμενων σχεδίων (animation) που έρχονται να συμπληρώσουν με ποιητικό τρόπο τις εικόνες από τον πραγματικό κόσμο. Πώς μπορούμε να βάλουμε σε ενέργεια τη φαντασία, όταν το κινηματογραφημένο υλικό δεν επαρκεί και ποιά είναι τα όρια της τέχνης, όταν υπηρετεί μια πραγματική ιστορία ή πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα;

Oι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη νέα ερωτήματα στα «Μαθήματα» της Β’ Συνάντησης Αρχαιολογικών Ταινιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.

Διατίθενται δώδεκα θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να στείλουν το συνημμένο έντυπο στην ηλ. διεύθυνση: [email protected] (Υπόψη κ. Ελένης Στούμπου για Master class).

Περισσότερες πληροφορίες:

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Eφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, τηλ. 2310285163 (κα Ελένη Στούμπου)

E-mail: [email protected]

Συντονισμός εκδήλωσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Με τη συνεργασία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Με την υποστήριξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 102FM, 95,8FM