Αθανάσιος Παπαγεωργίου (βυζαντινολόγος), Έφυγε ένας από τους πρωτεργάτες της Κυπριακής Αρχαιολογίας

29 Ιουλίου 2022

Αθανάσιος Παπαγεωργίου (1931-2022). Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα https://byzantinistsociety.org.cy/

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Με ανακοίνωση της η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών αποχαιρετά τον διαπρεπή βυζαντινολόγο και μέλος της, Αθανάσιο Παπαγεωργίου (1931-2021) ο οποίος προσέφερε τόσα πολλά στην Κυπριακή Αρχαιολογία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Ανέπτυξε πολυεπίπεδη δραστηριότητα στην έρευνα, την ανασκαφή, την προστασία και την αναστήλωση δεκάδων βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων της Κύπρου, καθώς και στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη της ζωγραφικής της Κύπρου (τοιχογραφιών, εικόνων, ξυλογλύπτων κ.ά.)».

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

 

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών αποχαιρέτισε χθες έναν από τους πρωτεργάτες της Κυπριακής Αρχαιολογίας, τον βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου μέλος της και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (ΚΕΒΣ).

Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1931 στο κατεχόμενο, σήμερα, Παλαίκυθρο. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου μαθήτευσε κοντά στους André Grabar και Paul Lemerle.

Από το 1962, ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως Έφορος Μνημείων ως το 1991, οπότε και αφυπηρέτησε ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ανέπτυξε πολυεπίπεδη δραστηριότητα στην έρευνα, την ανασκαφή, την προστασία και την αναστήλωση δεκάδων βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων της Κύπρου, καθώς και στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη της ζωγραφικής της Κύπρου (τοιχογραφιών, εικόνων, ξυλογλύπτων κ.ά.).

Σημαντική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία των συλλογών του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Με την αφυπηρέτηση του Αθανάσιου Παπαγεωργίου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων εργάστηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και βοήθησε στην καταγραφή των μνημείων και των κειμηλίων τους σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Μεγάλη υπήρξε επίσης η προσφορά του στη διεθνοποίηση του ζητήματος της λεηλασίας και αρχαιοκαπηλίας στο τουρκοκρατούμενο από το 1974 βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ανεκτίμητες ήταν οι πληροφορίες που πρόσφερε στη Γενική Εισαγγελία για την ετοιμασία των φακέλων διεκδίκησης εκκλησιαστικών θησαυρών. Με τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη του συνέβαλε αποφασιστικά στον επαναπατρισμό δεκάδων έργων χάρη στην τεκμηρίωση των κλεμμένων θησαυρών της Κύπρου που εμφανίζονταν σταδιακά στις διεθνείς αγορές έργων τέχνης.

Συνέγραψε πλειάδα μονογραφιών και λημμάτων και μελετών για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική της Κύπρου (εικόνες και τοιχογραφίες κ.ά.).

Το 2008 η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών κατά τη διάρκεια του Δ’ Κυπρολογικού Συνεδρίου τίμησε τον Αθανάσιο Παπαγεωργίου για την καθοριστική προσφορά του στην ανάπτυξη της κυπριακής βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης.

Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει!