Οι ευχές του αγ. Παϊσίου έστειλαν τον Γέρ. Ισαάκ να σώσει έναν ετοιμοθάνατο!

3 Ιουλίου 2022

Από αριστερά: Άγιος Παΐσιος (†1994), Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς (2021) και Ιερομόναχος Ισαάκ (†1998). Φωτογραφία Αγιορειτική Φωτοθήκη. (Πηγή: Ava Justin, vreme je isećak većnosti, Βελιγράδι 2006).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Αφηγείται ο Αρχιμανδρίτης, π. Αρσένιος Κατερέλος για τον Γέροντα Ισαάκ τον Λιβανέζο]:
Τώρα, να αναφέρωμε, χωρίς πολλές εξηγήσεις, κάτι πολύ συγκινητικό. Ότι οι ευχές του π. Παϊσίου [νυν οσίου Παϊσίου] έστειλαν τον π. Ισαάκ να σώση, κάπου έξω από την Μονή Σταυρονικήτα, έναν ετοιμοθάνατο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ομολογία του ιδίου του ανθρώπου.

 

Μοναχός ήταν αυτός, ή λαϊκός;
– Νομίζω, ήταν ένας εργάτης και διέμενε στην περιοχή της Μονής Σταυρονικήτα. Ο π. Ισαάκ είχε υπερφυσικώς εντονώτατο λογισμό, για να πάη εκεί, στο Κελλί όπου ευρίσκετο ο ετοιμοθάνατος, και να δη τι συνέβαινε. Πράγμα βέβαια, που ήταν ανεξήγητο ανθρωπίνως, όπως έλεγε ο ίδιος, διότι σχεδόν ποτέ δεν περνούσε από εκείνο το μέρος ο π. Ισαάκ. Πήγαινε από άλλο μονοπάτι, όταν πήγαινε στην Μονή Σταυρονικήτα και σε άλλα Κελλιά. Αλλά τότε είχε μία ανησυχία και μία εσωτερική ορμή για να πάη εκεί και να δη εκείνο το μέρος. Έτσι αψυχολόγητα κατά το ανθρώπινο. Και εκεί ευρίσκετο αυτός ο άνθρωπος σε κατάστασι πάρα πολύ άσχημη και τον έσωσε με τις ευχές του π. Παϊσίου. Άλλη φορά, ίσως σας τα πω πιο αναλυτικά.

 

 

Από το βιβλίο του Αρχιμ. Αρσενίου Κατερέλου, ο «Γέροντας μου Ισαάκ ο Λιβανέζος», των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.