Η υποστήριξη αγιορειτικών Μονών σε κοινωνικές ομάδες και δομές

18 Ιουλίου 2022

Βοήθεια σε υγειονομικό υλικό

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στο να συνεισφέρει σε υλικά που άπτονται υγειονομικού ενδιαφέροντος τόσο με τη στενή έννοια (φαρμακευτικό υλικό) όσο και με την ευρεία έννοια (εξοπλισμός).

Έτσι, προσφέρθηκε μία κινητή ιατρική μονάδα στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, όπου, σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», διενεργούνται ιατρικές επισκέψεις στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων. Μέσω αυτής της μονάδας διενεργούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις χάρη στον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμού που διαθέτει όπως υπέρηχο, καρδιογράφο, καρδιολογικό υπέρηχο, διαφανοσκόπιο, αγγειολογικό Doppler, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, λαρυγγοσκόπιο, μόνιτορ ασθενή, σπιρόμετρο κ.α., ενώ το 2019 η συγκεκριμένη ιατρική μονάδα, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας στο παιδί και την οικογένεια και κατόπιν έκδοσης ειδικής άδειας εισόδου στις Σχολικές Μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησε ιατρικές επισκέψεις σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιώντας παράλληλα και αντικαπνιστική ενημέρωση[1].

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο η προσφορά αυτή του Ηγουμένου κ. Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας να ωφελούνται σε κάθε εξόρμηση της ιατρικής αυτής μονάδας στην ενδοχώρα[2].

Agion Oros Athos

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2014 δωρίσθηκε από την Ιερά Μόνη Βατοπαιδίου προς το ΕΚΑΒ Θράκης, εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει απινιδωτές και οξύμετρα ενίσχυσης αναπνοής μετά από αίτημα του ιδίου του ΕΚΑΒ προς τη Μονή η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της ακριτικής περιοχής με τις ευχές του ηγουμένου να βοηθήσει ο εξοπλισμός να σωθούν ζωές.[3]

Ενίσχυση της λειτουργίας κατασκηνώσεων

Ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και στη λειτουργία των κατασκηνώσεων από τις Μητροπόλεις. Έτσι, στη Μητρόπολη Δημητριάδος, δίνεται σημαντική ποσότητα τροφίμων προς ενίσχυση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου και φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου[4]. Αντίστοιχα, στηνΙερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, ως αρωγός και συμπαραστάτης στο πολυσχιδές κοινωνικό και πνευματικό έργο της, απέστειλε μεγάλη ποσότητα τροφίμων προς ενίσχυση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα στον Σβορώνο και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, όπου φιλοξενούνται τα καλοκαίρια εκατοντάδες παιδιά από ομόδοξες χώρες και από τις κατηχητικές συνάξεις της τοπικής Εκκλησίας [5].

Αποφυλακίσεις κρατουμένων

Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, στα  ονομαστήρια του Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, «η Μονή Βατοπαιδίου μετά τον παγκόσμιο διασυρμό (αναφερόμενος στην υπόθεση «σκάνδαλο  Βατοπαιδίου») ανταποδίδει τη χολή με μάννα»[6].

Παρότι δεν είναι στην πρόθεση της Μονής Βατοπαιδίου να διαφημίσει το φιλανθρωπικό της έργο, από έρευνα του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Καμπουράκη αποκαλύφθηκε η πολύ σημαντική συνεισφορά της Μονής στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω οικονομικής ανωμαλίας και διαταραχής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατέληξαν φυλακισμένοι.

Η Μονή δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην αποφυλάκιση κρατουμένων από της φυλακές της Κομοτηνής[7], ενώ όπως προκύπτει από την έρευνα, πολλοί δικηγόροι από τη Βόρεια Ελλάδα απευθύνονται στη Μονή Βατοπαιδίου, ώστε να συνδράμει για την απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται φυλακισμένοι για ποινές οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και δεν δύνανται ούτε οι ίδιοι ούτε το συγγενικό τους περιβάλλον να καλύψει το ποσό που απαιτείται για την αποφυλάκισή τους, το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 2.000€.

Πολλοί απ’ αυτούς είναι κατεστραμμένοι άνθρωποι που καταδικάζονται για χρέη στο Δημόσιο ή για οικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα η οποία χτυπήθηκε από την κρίση.

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτήν την έρευνα είναι ότι στη Μονή απευθύνονται κυρίως οι διευθυντές των φυλακών, προσπαθώντας να διώξουν κάποιους κρατούμενους, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να αποσυμφορίσουν τα σωφρονιστικά τους καταστήματα.

Από τη Μονή, δόθηκε σαν στοιχείο στην έρευνα, ότι από την έναρξη της κρίσης (2010) και για μια τριετία, απελευθερώθηκαν με χρήματά της 1.118 κρατούμενοι, με τον δημοσιογράφο να υπολογίζει ότι πρέπει να απαιτήθηκε ένα ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ, (ποσό που επιβεβαιώθηκε από τον κ. Νικόλαο Γκουράρο[8], Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»), «ενώ σε ερώτησή του πώς η Μονή καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο ποσό η απάντηση που έλαβε από τον μοναχό (της Μονής Βατοπαιδίου) π. Μάξιμο ήταν: «Είμαστε μία από τις μεγαλύτερες μονές της Ορθοδοξίας στην υφήλιο με παγκόσμια αίγλη. Από τα έσοδά μας, αφαιρούμε όσα χρειάζονται για τη λειτουργία μας, για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας και για τη συντήρηση των κειμηλίων μας. Όλα τα υπόλοιπα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς[9]».

Η ποιμαντική προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου προς τους φυλακισμένους επεκτείνεται και μέσω των μετοχίων της και συγκεκριμένα μέσω του μετοχίου του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Όπως περιγράφει σε συνέντευξη που έδωσε ο μοναχός Νήφων, ο οποίος διακονεί στο συγκεκριμένο μετόχι, μόνος του προσπαθεί να βοηθήσει επί μία σειρά ετών χριστιανούς και μουσουλμάνους που βρίσκονται στις φυλακές της περιοχής, οι οποίοι δεν επιζητούν μόνο την υλική βοήθεια αλλά και την επικοινωνία και την παρηγοριά από κάποιον άνθρωπο, καθώς αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Εκτός αυτού συμβάλει στην αποφυλάκιση ανθρώπων που για ασήμαντα ποσά κρατούνται φυλακισμένοι, όπως την περίπτωση ενός 18χρονου ο οποίος φυλακίστηκε επειδή πουλούσε μπαλόνια. «Ήταν μέσα με άλλους και ήρθε η μητέρα του κλαίγοντας και πήγαμε και τον αποφυλακίσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Νήφων εξιστορώντας το γεγονός. Η βοήθεια δεν εξαντλείται στα παραπάνω καθώς το μετόχι με τη βοήθεια του διευθυντή των φυλακών ανέλαβε την ανακαίνισή τους εκ βάθρων[10]. Αποτέλεσμα και ζητούμενο της ποιμαντικής δράσης του αγιορείτικου μετοχίου είναι άνθρωποι που για οποιοδήποτε λόγο παραστράτησαν να αλλάξουν τρόπο και στάση ζωής, όπως κάποιος φυλακισμένος ο οποίος με επιστολή του στο μετόχι ευχαριστεί για τη φροντίδα που έτυχε από τον πατέρα Νήφωνα για όλο το διάστημα της φυλάκισης του.[11]

Στο σημείο αυτό μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου ακόμη και κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του στις φυλακές του Κορυδαλλού λόγω της γνωστής υπόθεσης, διακόνησε τους συγκρατούμενούς του είτε εξομολογώντας τους, είτε παρηγορώντας τους, είτε νουθετώντας τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον δρόμο της πνευματικής ζωής[12], ενώ στα πλαίσια του ποιμαντικού του ενδιαφέροντος φροντίζει και για τη δυνατότητα προσκύνησης ιερών λειψάνων ή κειμηλίων στους φυλακισμένους, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά της Αγίας Ζώνης στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορίνθου τον Ιούνιο του 2019 στα πλαίσια των εορταστικών Εκκλησιαστικών Εκδηλώσεων των «ΙΓ΄ Παυλείων 2019»[13].

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

[1]Η ΙΜΜ Βατοπαιδίου στηρίζει τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνουhttps://www.briefingnews.gr/orthodoxia/i-imm-vatopaidioy-stirizei-ti-mitropoli-kisamoy-kai-selinoy- ανακτήθηκε την 27/05/2019.

[2]Νέα συνεργασία Αννουσάκειου, 7ης ΥΠΕ και Γ. Νοσοκομείου Χανίων https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/16170-nea-sunergasia-annousakeiou-7is-upe-kai-g-nosokomeiou-xanion – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[3]Δωρεά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου προς το ΕΚΑΒ Θράκηςhttp://www.ekabnews.gr/2014/12/blog-post_42.html – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[4]Η I.Μ. Μονή Βατοπαιδίου στηρίζει τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Δημητριάδοςhttps://www.vatopedi.gr/ergo/i-i-m-moni-vatopediou-stirizi-tis-kataskinosis-tis-mitropoleos-dimitriados/ – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[5]Η Ι.Μ. Βατοπαιδίου αρωγός της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρουςhttps://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/22195-i-im-batopaidiou-arogos-tis-ieras-mitropolis-kitrous – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[6]Δράμας Παύλος: «Η Μονή Βατοπαιδίου ανταποδίδει την χολή με μάννα»http://www.diakonima.gr/2014/02/10/ – ανακτήθηκε την 08/02/2019.

[7] Γερβάσιου Ραπτόπουλου (Αρχιμ.), H προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, απομαγνητοφώνηση κατά την προσφώνησή του προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ ο οποίος μίλησε τη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στην έδρα της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Οσία Ξένη» – Διακονία των κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά» στη Περαία Θεσσαλονίκης, , https://www.pemptousia.gr/video/h-prosfora-tis-ieras-monis-vatopediou/ , ανακτήθηκε την 08/05/2019.

[8] Ο κ. Γκουράρος ανέφερε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με τίτλο «Φως στην Οικουμένη» τα εξής: «Μιας που μιλάμε για αγάπη θα ήθελα να αναφέρω ότι η Μονή Βατοπαιδίου, μέχρι σήμερα έχει δώσει 2 εκατ. ευρώ για αποφυλακίσεις κρατουμένων για να μπορούν να κάνουν και αυτοί τώρα Χριστούγεννα στο σπίτι τους. Αυτό νομίζω είναι έμπρακτη αγάπη». – Πέραν από 3.500 άτομα στην εκδήλωση της Πεμπτουσίας στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη –  http://www.diakonima.gr/2013/12/11/ – ανακτήθηκε την 8/02/2019.

[9] Δημήτρης Καμπουράκης, Οι 1.118 του Βατοπαιδίου, https://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/oi-1-118-tou-vatopediou-24086000000, ανακτήθηκε την 08/02/2019. Επίσης η μαρτυρία από την εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη με αποφυλακισμένο από τις φυλακές Πολυγύρου έχει ως εξής: «.[…] Τον κάλεσε λοιπόν ο διευθυντής της φυλακής (τον κρατούμενο)και του πρότεινε να απευθυνθεί και αυτός στον ηγούμενο. –Ποιόν ηγούμενο; ρώτησε ο φουκαράς απορημένος. Μα τον Εφραίμ, τον ηγούμενο στο Βατοπαίδι απάντησε ο διευθυντής […] έχει βγάλει εκατοντάδες από εδώ μέσα, πληρώνοντας τα χρέη τους…», Ο.π., Στέφανος Δημόπουλος, Άγιον Όρος Χώρα Ζώντων, σ. 254.

[10] Ο.π., Συνέντευξη του μοναχού Νήφωνα στον «Παρατηρητή της Θράκης», Η διακονία της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος.

[11] «Ευχαριστώ τον Θεό που με έχει καλά, που έχω την υγεία μου και σήμερα βρίσκομαι ελεύθερος έξω από την φυλακή. Ονομάζομαι Γ. Γ. και βρισκόμουν για 11 μήνες στη φυλακή Κομοτηνής. Ο λόγος, είμαι χούλιγκαν και έκανα έκτροπα στο όνομα της μεγάλης μου αγάπης που είναι η ΑΕΚ. Χθες αποφυλακίστηκα και δεν έφυγα αμέσως για το σπίτι μου, για να έρθω σήμερα εδώ να ευχαριστήσω το νέο άνθρωπο που μου στάθηκε στο πλευρό μου όλους αυτούς τους μήνες που ήμουν στη φυλακή και με την αγάπη του και την καλοσύνη του μου έδινε δύναμη και κουράγιο και μου έμαθε να βλέπω πιο όμορφα τον κόσμο και τη ζωή. Μου έμαθε από εδώ και πέρα ότι η πρώτη μου αγάπη είναι ο Θεός και του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να μην κάνω φασαρίες και ότι θα είμαι αντί για χούλιγκαν ένας σωστός άνθρωπος και ένας καλός χριστιανός. Σε ευχαριστώ πατέρα Νήφωνα για ό,τι έκανες για μένα και δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Δεν μπορώ να εκφράσω όλα τα αισθήματα της καρδιάς μου σε ένα τόσο πολύ πονετικό άνθρωπο σαν κι εσένα, αλλά ούτε κανείς μπορεί να καταλάβει ένα φυλακισμένο που βρίσκει αγάπη και παρηγοριά σε έναν άνθρωπο. Πατέρα Νήφωνα σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για ό,τι έκανες για μένα. Επιτέλους βρήκα έναν άνθρωπο που αγαπάει και βοηθάει όλους τους ανθρώπους. Είναι η παρηγοριά των φυλακισμένων. Μέσα στη ζούγκλα της Αθήνας μόνο κακία και μίσος γνώρισα. Ευχαριστώ τον Θεό που μπήκα στη φυλακή και σε γνώρισα πατέρα Νήφωνα και ανακάλυψα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπάνε. Θα είσαι για πάντα ο πατέρας μου και το στήριγμά μου. Ο ΑΕΚτσής από την Αθήνα Γ. Γ., 23-2-2007».

[12]Ο Γέροντας Εφραίμ μας έκανε να νιώσουμε άνθρωποι μέσα στην φυλακή, http://www.diakonima.gr/2013/04/15/%CE%BF-, ανακτήθηκε την 27/05/2019.

Για το ίδιο θέμα βλ. και το βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=v3Qm4B8g4Cc) από την επίσκεψη του Γέροντος Εφραίμ στην Αθήνα, ο οποίος με αφορμή την επίσκεψή του έκανε ομιλία σε πνευματικά του παιδιά. […] Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν το μικρόφωνο πήρε ένας πρώην κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος αναφέρθηκε στις μέρες που βίωσε κοντά στον γέροντα Εφραίμ κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του.

«Ο Γέροντας δεν είχε καμία διαφορετική μεταχείριση από άλλους κρατούμενους, όπως έλεγαν στις ειδήσεις και έγραφαν οι εφημερίδες. Ο Γέροντας ήταν καθημερινά στο πλευρό μας, ήταν ο πατέρας μας!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην κρατούμενος.

[13]Στο Σωφρονιστικό ίδρυμα Κορίνθου η Αγία Ζώνη, https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/sto-sofronistiko-idryma-korinthou-i-agia-zoni/ , ανακτήθηκε την 30/06/2019.