Η υποστήριξη αγιορειτικών Μονών σε κοινωνικές ομάδες και δομές
18 Ιουλίου 2022Βοήθεια σε υγειονομικό υλικό
Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στο να συνεισφέρει σε υλικά που άπτονται υγειονομικού ενδιαφέροντος τόσο με τη στενή έννοια (φαρμακευτικό υλικό) όσο και με την ευρεία έννοια (εξοπλισμός).
Έτσι, προσφέρθηκε μία κινητή ιατρική μονάδα στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, όπου, σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», διενεργούνται ιατρικές επισκέψεις στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων. Μέσω αυτής της μονάδας διενεργούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις χάρη στον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμού που διαθέτει όπως υπέρηχο, καρδιογράφο, καρδιολογικό υπέρηχο, διαφανοσκόπιο, αγγειολογικό Doppler, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, λαρυγγοσκόπιο, μόνιτορ ασθενή, σπιρόμετρο κ.α., ενώ το 2019 η συγκεκριμένη ιατρική μονάδα, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας στο παιδί και την οικογένεια και κατόπιν έκδοσης ειδικής άδειας εισόδου στις Σχολικές Μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησε ιατρικές επισκέψεις σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιώντας παράλληλα και αντικαπνιστική ενημέρωση[1].
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο η προσφορά αυτή του Ηγουμένου κ. Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας να ωφελούνται σε κάθε εξόρμηση της ιατρικής αυτής μονάδας στην ενδοχώρα[2].

Agion Oros Athos
Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2014 δωρίσθηκε από την Ιερά Μόνη Βατοπαιδίου προς το ΕΚΑΒ Θράκης, εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει απινιδωτές και οξύμετρα ενίσχυσης αναπνοής μετά από αίτημα του ιδίου του ΕΚΑΒ προς τη Μονή η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της ακριτικής περιοχής με τις ευχές του ηγουμένου να βοηθήσει ο εξοπλισμός να σωθούν ζωές.[3]
Ενίσχυση της λειτουργίας κατασκηνώσεων
Ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και στη λειτουργία των κατασκηνώσεων από τις Μητροπόλεις. Έτσι, στη Μητρόπολη Δημητριάδος, δίνεται σημαντική ποσότητα τροφίμων προς ενίσχυση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου και φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου[4]. Αντίστοιχα, στηνΙερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, ως αρωγός και συμπαραστάτης στο πολυσχιδές κοινωνικό και πνευματικό έργο της, απέστειλε μεγάλη ποσότητα τροφίμων προς ενίσχυση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα στον Σβορώνο και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, όπου φιλοξενούνται τα καλοκαίρια εκατοντάδες παιδιά από ομόδοξες χώρες και από τις κατηχητικές συνάξεις της τοπικής Εκκλησίας [5].
Αποφυλακίσεις κρατουμένων
Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, στα ονομαστήρια του Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, «η Μονή Βατοπαιδίου μετά τον παγκόσμιο διασυρμό (αναφερόμενος στην υπόθεση «σκάνδαλο Βατοπαιδίου») ανταποδίδει τη χολή με μάννα»[6].
Παρότι δεν είναι στην πρόθεση της Μονής Βατοπαιδίου να διαφημίσει το φιλανθρωπικό της έργο, από έρευνα του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Καμπουράκη αποκαλύφθηκε η πολύ σημαντική συνεισφορά της Μονής στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω οικονομικής ανωμαλίας και διαταραχής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατέληξαν φυλακισμένοι.
Η Μονή δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην αποφυλάκιση κρατουμένων από της φυλακές της Κομοτηνής[7], ενώ όπως προκύπτει από την έρευνα, πολλοί δικηγόροι από τη Βόρεια Ελλάδα απευθύνονται στη Μονή Βατοπαιδίου, ώστε να συνδράμει για την απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται φυλακισμένοι για ποινές οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και δεν δύνανται ούτε οι ίδιοι ούτε το συγγενικό τους περιβάλλον να καλύψει το ποσό που απαιτείται για την αποφυλάκισή τους, το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 2.000€.
Πολλοί απ’ αυτούς είναι κατεστραμμένοι άνθρωποι που καταδικάζονται για χρέη στο Δημόσιο ή για οικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα η οποία χτυπήθηκε από την κρίση.
Το ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτήν την έρευνα είναι ότι στη Μονή απευθύνονται κυρίως οι διευθυντές των φυλακών, προσπαθώντας να διώξουν κάποιους κρατούμενους, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να αποσυμφορίσουν τα σωφρονιστικά τους καταστήματα.
Από τη Μονή, δόθηκε σαν στοιχείο στην έρευνα, ότι από την έναρξη της κρίσης (2010) και για μια τριετία, απελευθερώθηκαν με χρήματά της 1.118 κρατούμενοι, με τον δημοσιογράφο να υπολογίζει ότι πρέπει να απαιτήθηκε ένα ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ, (ποσό που επιβεβαιώθηκε από τον κ. Νικόλαο Γκουράρο[8], Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»), «ενώ σε ερώτησή του πώς η Μονή καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο ποσό η απάντηση που έλαβε από τον μοναχό (της Μονής Βατοπαιδίου) π. Μάξιμο ήταν: «Είμαστε μία από τις μεγαλύτερες μονές της Ορθοδοξίας στην υφήλιο με παγκόσμια αίγλη. Από τα έσοδά μας, αφαιρούμε όσα χρειάζονται για τη λειτουργία μας, για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας και για τη συντήρηση των κειμηλίων μας. Όλα τα υπόλοιπα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς[9]».
Η ποιμαντική προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου προς τους φυλακισμένους επεκτείνεται και μέσω των μετοχίων της και συγκεκριμένα μέσω του μετοχίου του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Όπως περιγράφει σε συνέντευξη που έδωσε ο μοναχός Νήφων, ο οποίος διακονεί στο συγκεκριμένο μετόχι, μόνος του προσπαθεί να βοηθήσει επί μία σειρά ετών χριστιανούς και μουσουλμάνους που βρίσκονται στις φυλακές της περιοχής, οι οποίοι δεν επιζητούν μόνο την υλική βοήθεια αλλά και την επικοινωνία και την παρηγοριά από κάποιον άνθρωπο, καθώς αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Εκτός αυτού συμβάλει στην αποφυλάκιση ανθρώπων που για ασήμαντα ποσά κρατούνται φυλακισμένοι, όπως την περίπτωση ενός 18χρονου ο οποίος φυλακίστηκε επειδή πουλούσε μπαλόνια. «Ήταν μέσα με άλλους και ήρθε η μητέρα του κλαίγοντας και πήγαμε και τον αποφυλακίσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Νήφων εξιστορώντας το γεγονός. Η βοήθεια δεν εξαντλείται στα παραπάνω καθώς το μετόχι με τη βοήθεια του διευθυντή των φυλακών ανέλαβε την ανακαίνισή τους εκ βάθρων[10]. Αποτέλεσμα και ζητούμενο της ποιμαντικής δράσης του αγιορείτικου μετοχίου είναι άνθρωποι που για οποιοδήποτε λόγο παραστράτησαν να αλλάξουν τρόπο και στάση ζωής, όπως κάποιος φυλακισμένος ο οποίος με επιστολή του στο μετόχι ευχαριστεί για τη φροντίδα που έτυχε από τον πατέρα Νήφωνα για όλο το διάστημα της φυλάκισης του.[11]
Στο σημείο αυτό μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου ακόμη και κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του στις φυλακές του Κορυδαλλού λόγω της γνωστής υπόθεσης, διακόνησε τους συγκρατούμενούς του είτε εξομολογώντας τους, είτε παρηγορώντας τους, είτε νουθετώντας τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον δρόμο της πνευματικής ζωής[12], ενώ στα πλαίσια του ποιμαντικού του ενδιαφέροντος φροντίζει και για τη δυνατότητα προσκύνησης ιερών λειψάνων ή κειμηλίων στους φυλακισμένους, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά της Αγίας Ζώνης στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορίνθου τον Ιούνιο του 2019 στα πλαίσια των εορταστικών Εκκλησιαστικών Εκδηλώσεων των «ΙΓ΄ Παυλείων 2019»[13].
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ