Προσβάσιμη σελίδα

Η Μαρία Αλεξάνδρου με τους μικρούς μουσικούς πρωταγωνιστές του Masterclass Ιασίου!

Με πολλές προσδοκίες και αισθήματα χαράς άνοιξε η αυλαία των εργασιών του Επετειακού 15ου  Διεθνούς Masterclass Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο από την Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Μαρία Αλεξάνδρου και την Ομάδα Παλαιογραφίας «Ψαλτήρα». Το Μasterclass του Ιασίου λαμβάνει χώρα 10 με 15 Ιουλίου και είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της Ρουμανίας αφιερωμένη αποκλειστικά στη διδασκαλία και ερμηνεία της Ψαλτικής Τέχνης.

 

Στην έναρξη του τόσο σπουδαίου αυτού μουσικού θεσμού οι μικροί φίλοι του Χορού «Βυζάντιον» είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν και να «αγγίξουν» παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως το κανονάκι, τη ποντιακή λίρα, μπεντίρ, τα οποία παρουσίασαν η Ομάδα Παλαιογραφίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ «Ψαλτήρα» με την υπεύθυνη Kαθηγήτρια,  πρωτεργάτη και «ψυχή» του Masterclass Μαρία Αλεξάνδρου.

Η κ. Αλεξάνδρου τόνισε στους γονείς και στους μαθητές τη θεμελιώδη σημασία της μουσικής εκπαίδευσης τόσο στα στασίδια του Ψαλτηρίου από μικρή ηλικία όσο και στους ήχους των κοσμικών τραγουδιών της ανατολικής παράδοσης. Το σύνολο «Ψαλτήρα» ερμήνευσε μερικά κομμάτια από τις συνθέσεις του Dimitrie Cantemir την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι εκλεκτοί μικροί και μεγάλοι προσκεκλημένοι αυτής της μουσικής γιορτής για το Ιάσιο.

Οι εργασίες του Masterclass συνεχίζονται με την υψηλή παρουσία και διδασκαλία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Παναγιώτη Νεοχωρίτη, ο οποίος θα εστιάσει στην ερμηνεία και εκτέλεση των Κοινωνικών τα οποία  αποτελούν κορυφαία έκφραση της τεχνικής και της μελοποιίας, της σοπράνο Mihaela Grajdeanu από την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ρουμανίας και άλλων εκλεκτών μουσικών προσκεκλημένων.

 

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου