Ποιοτικές διακοπές και όχι απλά αλλαγή παραστάσεων

12 Ιουλίου 2022

Αγαπητοί Αναγνώστες, είναι αλήθεια ότι σχεδόν δύο χρόνια καραντίνας με τον Κορονοϊό και στη συνέχεια η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έκαναν τις διακοπές, για την μέση τουλάχιστον ελληνική οικογένεια, είδος «πολυτελείας» και προνόμιο των λίγων που κατέχουν, καλώς ή κακώς! Όσο όμως και να έχουν δυσκολέψει τα πράγματα θεωρείται δεδομένο οι έστω ολιγοήμερες διακοπές αν όχι για όλους για τους περισσότερους τουλάχιστον. Το τελικό θέμα  δεν είναι αν θα κάνει κάποιος διακοπές, αλλά όταν επιλέγει τελικά πως δαπανά το χρόνο του σε αυτές! Αυτό είναι το θέμα μας στο σημερινό άρθρο γι αυτό επιχειρηματολογούμε στις επόμενες γραμμές και εσείς απλά ακολουθήστε μας όπως πάντα…!

Είναι γεγονός πως όσο και ευχαριστημένος να είναι κανείς στις συνθήκες που εργάζεται και ζει, όσο και να μας γεμίζουν και ευχαριστούν αυτά που κάνουμε και ασχολούμαστε, η ρουτίνα μας, οι έντονοι ρυθμοί και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά η μεγάλη διάρκεια κάθε χρονικής περιόδου (Μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο ανάλογα πότε θα λάβει την άδεια του κανείς και από Σεπτέμβριο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου) στην εργασία, θέλουμε κάποιες μέρες ξεκούρασης και ανάπαυλας. Είμαστε άνθρωποι δεν είμαστε μηχανές και οφείλουμε να ρίξουμε τους ρυθμούς μας, να σταματήσουμε λίγο από την κύρια επαγγελματική ασχολία μας για να καθαρίσει και να ανανεωθεί το μυαλό μας, ώστε γυρίζοντας με περισσότερη όρεξη να μπορέσουμε και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας» όπως λέμε αλλά και να εκτιμήσουμε την καθημερινότητά μας και αυτό που αγαπάμε, όταν απέχουμε λίγες μέρες από αυτό.

Βέβαια είναι αλήθεια πως μερικοί φεύγουν στην επαρχία και στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για να γλυτώσουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, αλλά στη πράξη είναι αλήθεια αυτό αντιστρέφεται τα αστικά κέντρα αδειάζουν και μοιάζουν από κόσμο «επαρχεία» και οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί και όχι μόνο, να σφίγγουν από ζωή, κόσμο αλλά και την ανάλογη κίνηση κτλ που δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια σε μη τουριστικές περιόδους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Ένα άλλο που παρατηρείται ότι ναι μεν οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεκουραστούν κάνοντας χόμπι και δραστηριότητες που αδυνατούν πρακτικά τον υπόλοιπο χρόνο λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, αλλά στην ουσία το παρακάνουν σε σημείο αντί να ξεκουραστούν να γυρίσουν σωματικά και πνευματικά κουρασμένοι ή να έχουν την εντύπωση ότι κάνουν διακοπές αλλά στην ουσία λόγω των πολλών ξενυχτιών, της μεγάλης ποσότητας κατανάλωσης αλκοόλ ή δραστηριοτήτων που απαιτούν δεξιότητες και εξοικείωση (όπως τα θαλάσσια σπορ ή ορειβασία, ή το κανόε καγιάκ σε ποτάμια κτλ) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η σωματική ακεραιότητα ακόμη και η ίδια η ζωή κάποιων που προσπάθησαν να «ζήσουν έντονα στις διακοπές τους» αλλά τελικά η ίδια τους η ζωή βγήκε για «διακοπές μόνιμα»…!

Όλα αυτά που αναφέρουμε και περιγράφουμε ξέρουμε ότι είναι γνωστά και ότι δεν προσπαθούμε εκ νέου «να ανακαλύψουμε την Αμερική»! Αυτό όμως που προσδοκούμε είναι πέρα από την ρεαλιστική περιγραφή μας για το τι συμβαίνει να βοηθήσουμε και με προτάσεις για το τι θα έπρεπε να συμβαίνει! Ο κάθε ένας είναι φυσικά ελεύθερος να κάνει ότι πιστεύει καλύτερο για αυτόν και την οικογένειά του, όμως οφείλουμε να καταλάβουμε ότι 1ον  «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και 2ον ζητούμενό μας είναι η ψυχαγωγία (με την κυριολεξία αγωγή της ψυχής) και όχι απλά η «διασκέδαση» που είναι προσωρινή και για λίγο και στο τέλος μπορεί να ξυπνάει κανείς λες και «επιβίωσε από βιολογικό πόλεμο»!

Επομένως ως πρόταση πέρα από τα αξιοθέατα και της δραστηριότητες που επιθυμούμε να δούμε και να κάνουμε, ας βιώσουμε απρόσκοπτα την λειτουργική ζωή. Τα τοπικά πανηγύρια κάθε περιοχής, οι πολλές και συχνές μνήμες αγίων μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και «το Πάσχα του Καλοκαιριού» η περίοδος δηλαδή του Δεκαπενταυγούστου με τις Ιερές Παρακλήσεις και την νηστεία, αλλά και τα υπέροχα γραφικά Εκκλησάκια και οι Ενορίες της επαρχίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και να εκκλησιαστούμε αλλά και να ελαφρύνουμε την καρδιά μας με την ιερά εξομολόγηση, ώστε όντως να είναι ποιοτικές οι διακοπές μας (δεν εννοούμε από θέμα παροχών και χλιδής ) αλλά καθαρά με όλη την ύπαρξή μας ώστε να μη ξεκουραστεί μόνο το σώμα και η ψυχή και κυρίως με την ένωσή μας με τον Θεό θα βρούμε ενότητα με τους άλλους και με τον ίδιο μας τον εαυτό !

Καλές διακοπές σε όλους με τις παραπάνω όμως προϋποθέσεις Αμήν!

axrhstou.blogspot.com