Πρώτος εορτασμός του Ιερομάρτυρα Αρχ. Κυπριανού και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την χορεία των Νεομαρτύρων!

9 Ιουλίου 2022

Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

Ο υποφαινόμενος και συγγραφέας του άρθρου «Η 9η Ιουλίου του 1821 και το ετήσιο δάκρυ του Ιερομάρτυρα, Κύπρου Κυπριανού» (http://www.pemptousia.gr/?p=316813) έμεινε εμβρόντητος και ενεός, όταν σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσίευση του κειμένου του διάβασε μια είδηση που εν μέρει διέψευδε όσα ισχυριζόταν στο άρθρο του. Οι εξελίξεις έμοιαζαν να έχουν ξεπεράσει σχεδόν όσα ισχυριζόταν!

Κοιτά την ανάρτηση με τι λίγες λέξεις που ίσα ίσα δίνουν την είδηση και βλέπει και τις φωτογραφίες που την συνοδεύουν! Μπορεί να μην του ανατρέπουν όλους τους ισχυρισμούς, αλλά στην ουσία πρόκειται για την έναρξη και την καθιέρωση ενός διαφορετικού στάτους, μια άλλης κατάστασης. Αλλά και αυτό πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σ’ αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα, και μάλιστα επισήμως!

Ότι, λοιπόν, περιέχει το προηγούμενο, περσινό άρθρο θα μπορούσε να αποτελεί παραπληροφόρηση, fake news, αφού ισχυριζόμαστε ότι καθυστερεί η αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρα, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των λοιπών Αρχιερέων και των κληρικών και λαϊκών οι οποίοι απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν την 9η Ιουλίου και όλο το θέρος του 1821.

Ας περάσουμε όμως στην εξέλιξη.
Πρόκειται για μία ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και τιτλοφορείται ο «Πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κυπριανού Αρχ. Κύπρου»! (Το θαυμαστικό δικό μας ως ένδειξη του ξαφνιάσματός μας, αν όχι του αιφνιδιάσματος μας).

Ο τίτλος της ανακοίνωσης δεν μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτικός για την πραγματικά σημαντική αλλαγή στα μέχρι τώρα ειωθότα της 9ης Ιουλίου. Γιατί μέχρι τώρα η επέτειος αυτή αποτελούσε κυρίως μία καθαρά εθνική εορτή, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό τον αποκαλούσαν απλώς εθνομάρτυρα!

Ορίστε, όμως, και η λιτή ανακοίνωση της Ι.Μ. Λεμεσού:
«Πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κυπριανού Αρχ. Κύπρου
Την Πέμπτη 8 Ιουλίου το βράδυ τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής πανηγυρική αγρυπνία, όπου εορτάστηκε για πρώτη φορά η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των υπολοίπων μαρτύρων της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στην αγρυπνία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος και συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος».

Το δίχως άλλο πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τα εκκλησιαστικά χρονικά, όπως και τα ευρύτερα του τόπου και τα ευρύτατα του κόσμου μας.

Έτσι, μπορεί να μην έχει γίνει ολική ανατροπή σε όσα γράφαμε στο άρθρο της 9ης Ιουλίου του 2021, 200 χρόνια ακριβώς μετά το Μαρτύριο και το ολοκαύτωμα των Νεομαρτύρων της 9ης Ιουλίου του 1821, αλλά σίγουρα πρόκειται για το εγκαίνιο ενός διαφορετικού εκκλησιαστικού έθους.

Η Κύπρος, το απομακρυσμένο αυτό σπλάχνο του ελληνισμού, έζησε το καλοκαίρι του 1821 ένα αιματηρό πογκρόμ! Είναι γνωστό πως την «τεχνογνωσία» αυτή την διαθέτουν οι οθωμανικές και οι «προοδευτικές» νεοτουρκικές κυβερνήσεις! Πράγματα αποδεδειγμένα και βεβαιωμένα, ενώ ακόμη και σήμερα πραγματοποιούν γενοκτονία και εθνοκάθαρση εναντίον του κουρδικού λαού. Επίσης δεν σταματούν να απειλούν προς πάσαν κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, και τις θηριωδίες τους όπως αυτές του 1922.

 

Όσον αφορά, όμως, τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Αγίου Κυπριανού Αρχιεπίσκοπου Κύπρου και των άλλων Μαρτύρων, την είδηση επιβεβαιώνει και αγιογραφημένη εικόνα του Ιερομάρτυρα Αρχιεπισκόπου που τέθηκε σε προσκύνηση. Ναι, με το φωτοστέφανο να περιβάλλει την όψη του νέου αγίου κλέους της νήσου των αγίων! (Δεν ξέρετε πόση δροσιά και έστω παροδική ποσπασιά, ανακούφιση έφερε αυτός ο εορτασμός στην Μεγαλόνησο, «σ’ αυτόν τον τόπον που εν καμένος τζιαι εν θωρεί ποττέ δροσιάν», όπως λέει ο ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης!

Τις δικές μας σχετικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού θα τις διαβάσετε πιο κάτω. Την ακρίβειά τους, πάντως, δεν μπορεί να την επιβεβαιώσει καμία πηγή. Και γι’ αυτό επαφίεται στην δική σας προαίρεση να τις αποδεχθείτε ή όχι. Γι’ αυτό και εμείς τις τιτλοφορούμε ως «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες…».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την 8η Ιουλίου 2021

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος κατά το αριχερατικό συλλείτουργο του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Ιερομάρτυρα Αγίου Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Την περσινή παραμονή της επετείου της 9ης Ιουλίου του 1821, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα 199 χρόνια, ο Ιερομάρτυρας Κύπρου Κυπριανός είπε στους λοιπούς Νεομάρτυρες και συμμάρτυρές του:
– Θέλω εφέτος να βρεθούμε όλοι στην Λεμεσό απόψε. Όπως ξεκινάμε κάθε χρόνο την εορταστική μας πτήση ευλογίας απ’ άκρου σ’ άκρου και σταυροειδώς σε όλη την Μεγαλόνησό μας.
– Όχι, απόψε Μακαριώτατε Ιερομάρτυρα, αύριο πριν τον όρθρο, του απάντησαν οι συμμαρτυρήσαντες.
– Όπως σας είπα παιδιά μου, τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά, συμμάρτυρες, να βρεθούμε απόψε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού. Σας θέλω πιο λαμπρούς και φωτεινούς από ποτέ!
– Νάναι ευλογημένο, άγιε Ιερομάρτυρα! Νάναι ευλογημένο! Θα είμαστε εκεί, και ολοφώτεινοι!

 

Συνομιλία Νεομαρτύρων:
– Τι να συμβαίνει, άραγε;
– Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται αύριο και ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως βαρέθηκε να του παραπονιόμαστε κάθε χρόνο πως δεν τιμούν και δεν γιορτάζουν εκκλησιαστικά την μνήμη μας!
– Κάτι σκέφτεται! Θα θέλει να κάνει κάτι για να πιέσει!
– Κάτι μεγάλο θέλει να κάνουμε!
– Κάτι μεγάλο; Σαν τι;
– Ας είμαστε έτοιμοι εμείς και αυτός ξέρει.
– Ναι, ξέρει αυτός! Πάντα μαζί μας ήταν και όταν του είπαν να λακκίσει και να σώσει την ζωή του είπε αυτός ότι, «παρά το γαίμαν των πολλών εν κάλλιον του δεσπότη»!
– Τελικά χύθηκε και του δεσπότη το γαίμαν, και των πολλών!
– Βέβαια, θα μπορούσαμε όλοι να σωθούμε αν αλλαξοπιστούσαμε! Όπως έκαμαν κάποιοι, αλλά λίγοι!
– Μην τους κακολογάς μετά ξαναγύρισαν στην πίστη τους.
– Εμείς, πάντως, θέλαμε να είμαστε ο εαυτός μας! Τζιείνοι πούμαστε! Τζι εμείς τζιαι τα παιδκιά μας! Ρωμιοί, χριστιανοί!
– Αληθινοί Ορθόδοξοι Έλληνες!
– Και τελικά Νεομάρτυρες!
– Τι αξιωθήκαμε! Ποιος το φανταζόταν!
– Αλλά και το παράπονο μένει και δεν φεύγει. 200 χρόνια πέρασαν και δεν μας αναγνώρισαν!
– Άγιοι μου, εμείς το καθήκον μας το κάναμε! Και αυτό μας έκανε φωτεινούς διά παντός!
– Γι’ αυτό και ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος μάς θέλει έτσι απόψε! Και, μάλιστα, πιο φωτεινούς από ποτέ!
– Έτσι!
– Όλοι, λοιπόν, λαμπροί και αστραφτεροί Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες στην Καθολική! Η χορεία των Ορθοδόξων Νεομαρτύρων της 9ης Ιουλίου εν Λευκωσία Κύπρου που ακόμη δεν αναγνωρίστηκε το μαρτύριο τους.
– Πώς γίνεται, όμως;
– Και ας έχουν έτοιμη και την ακολουθία μας εδώ και χρόνια.

Άφιξη Νεομαρτύρων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής

– Μα είναι ανοιχτή η εκκλησία τέτοια ώρα;
– Έχουν γάμο τέτοια ώρα, βαφτίσια;
– Δεν έχει, όμως, κόσμο ντυμένο με επίσημα του.
– Δεν πάμε μέσα να δούμε τι γίνεται;
– Και αν μας ψάχνει ο Αρχιεπίσκοπος;
– Ας πάει ένας να δει και οι άλλοι να περιμένουμε εδώ…

 

Επιστροφή από τον ναό
– Τι έγινε;
– Τι συμβαίνει;
– Τίποτε το ιδιαίτερο! Μάλλον αγρυπνία θα τελεστεί. Είχε και μια καινούργια εικόνα ενός Επισκόπου στο προσκυνητάρι, αλλά δεν κοίταξα ποιανού αγίου είναι.
– Αύριο πάντως γιορτάζει ο Άγιος Παγκράτιος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Ταυρομενίας και αυτού θα είναι η εικόνα.
– Γιορτάζουν, όμως, και ο Όσιος Φώτιος κτήτορας της Μονής Ακαπνίου στη Θεσσαλονίκη, οι Άγιοι Ανδρέας και Πρόβος, οι Όσιοι Διονύσιος «ο ρήτωρ» και ο υποτακτικός του Άγιος Μητροφάνης ο πνευματικός.
– Ναι, αλλά γιατί δεν τους λές όλους; Και οι Νεομάρτυρες, Άγιος Μεθόδιος ο νέος Ιερομάρτυρας και ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός.
– Ε, τότε και του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού, της Ιεράς αυτού Συνόδου και πάντων των εν Λευκωσία και πάσης της Κύπρου Μαρτυρησάντων κατά την 9η Ιουλίου του 1821!
– Μιλάμε ποιοι γιορτάζουν επίσημα!
– Να και οι συνάδελφοι Νεομάρτυρες που γιορτάζουν.
– Να τους ρωτήσουμε;
– Άσε καλύτερα, δεν μας φτάνει ο καημός μας;
– Εμείς γιορτάζουμε ανεπισήμως 199 χρόνια και αύριο 200!
– Η καλύτερη στιγμή της ζωής μας! Αμφιβάλει κανείς; Το μετάνιωσες κανένας;
– Μακάρι να ήταν η ζωή μας κάθε μέρα 9η Ιουλίου του ’21!
– Με το αίμα μας ζυμώθηκε το χαρμάνι που κτίστηκε το σπίτι της ελευθερίας του Γένους μας.
– Μα εσύ παρ’ ολίγον να λακίσεις… Σε έβλεπα εγώ!
– Το ολίγον το είδες, το πολύ το έχασες, γιατί βιάστηκες εσύ να ακολουθήσεις τον Άγιο Κυπριανό. Πάντα έτσι ήσουν, σκιά του!
– Ναι έχεις δίκαιο, σε πειράζω! Έτσι ένιωθα ασφάλεια. Για να είσαι εδώ, πραγματικά το έλεγε η ψυχούλα σου!

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος κατά το αρχιερατικό συλλείτουργο του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Ιερομάρτυρα Αγίου Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

– Έρχεται ο Ιερομάρτυρας Κύπρου Κυπριανός με την λοιπή Μαρτυρική μας Ιερά Σύνοδο! Τι ευλογία για τον τόπο μας όλη η Ιερά Σύνοδος Μάρτυρες! Υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση;
– Έβαλαν και αυτοί τα καλά τους! Τα πιο καλά τους! Μα τι λαμπροί που είναι σήμερα!
– Λαμπρή έχουμε; Πάσχα;
– Πράγματι σαν Πάσκαν εν σήμερα! Έτσι, μου φαίνεται!
– Ναι, πράγματι!
– Καλά λες!
– Να ο Ιερομάρτυρας μας Αρχιεπίσκοπος!
Ιερομάρτυρας Κυπριανός: – Χριστός Ανέστη, τέκνα μου! Εδώ είμαστε όλοι;
– Αληθώς Ανέστη! Εδώ είμαστε!
Ιερ. Κυπρ.: – Στην εκκλησία κανένας;
– Όχι όλοι εδώ είμαστε.
Ιερ. Κυπρ.: – Δεν πήγατε να ανάψετε κερί στους αγίους της ημέρας;
– Όχι, μακάριε Ιερομάρτυρα!
– Πήγε μόνον ένας για να δει γιατί είναι ανοικτή η εκκλησιά τέτοιαν ώρα και γύρισε να μας πει.
Ιερ. Κυπρ.: – Είδε κάτι περίεργο;
– Όχι, τίποτε!
Ιερ. Κυπρ.: Αλήθεια;
– Μόνον μια καινούργια εικόνα του αγίου της ημέρας!
Ιερ. Κυπρ.: – Καλή είναι;
– Δεν πρόσεξα…
Ιερ. Κυπρ.: – Δεν πειράζει! Την ευχή του να έχετε!

***

– Έρχεται ο Πανιερώτατος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος! Είναι μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο. Και αυτοί πολύ γιορτινοί μοιάζουν! Συμβαίνει κάτι;

– Εμπρός άγιοι αδελφοί πάμε να πάρουμε και εμείς τις θέσεις μας, είπε ο Άγιος Κυπριανός όταν οι αρχιερείς μπήκαν στον ναό! «Αρχίζει η αγρυπνία μας! Σας θέλω εσαεί πλέον ανύστακτους»!
– Και δεν είμαστε Μακαριότατε; Δεν δοκιμαστήκαμε και το αποδείξαμε;
Ιερ. Κυπρ.: – Καλά! Καλά! Σας δοκιμάζω! Σε λίγες ώρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Μαρτύριό μας! Δεν αξίζει να είμαστε ακόμη πιο ανύστακτοι; Η Μεγαλόνησος όπως βλέπετε μας έχει σήμερα περισσότερη ανάγκη από ποτέ! Και όλη η Ρωμηοσύνη απειλείται! Εσείς και όλοι οι Νεομάρτυρες είστε οι μεγάλοι προστάτες, εγγυητές και πρεσβευτές προς τον Κύριο για την σωτηρία της Μεγαλονήσου και των κατοίκων της. Της ελεύθερης Ελλάδας! Και όλου του Γένους! Δεν αξίζει να αγρυπνούμε ακόμη περισσότερο;
– Αξίζει, μακάριε Μακαριότατε Ιερομάρτυρα και ας μην μας έχουν αγιοκατάταξει ακόμα!

Μ’ αυτό όλοι δαγκάθηκαν! Ο Ιερομάρτυρας το θεωρούσε προσωπική προσβολή που δεν έγινε ακόμη η αγιοκατάταξή τους! Μόνο που αυτήν την φορά και τα δύο μάτια του Αγίου Κύπρου δεν δάκρυσαν! Δεν κύλησε κανένα δάκρυ! Ίσως και να χαμογέλασε κάπως…

– Το προσέξατε; Πολύ περίεργο!
– Πώς έτσι;
– Τι συμβαίνει;
– Πρώτη χρονιά που δεν δάκρυσε! Σημειώστε το αυτό!
– Πρώτα μας καλεί σε αρχιερατική αγρυπνία την παραμονή της επετείου και μετά δεν… ιδρώνει το μάτι του!
– Μετά από 200 χρόνια!
– Φαίνεται πως τον κουράσαμε με το πότε θα μας αναγνωρίσουν και πότε θα μας αγιοκατατάξουν!
– Και το πήρε απόφαση!
– «Άσε τους να γκρινιάζουν…», θα σκέφτηκε!
– Πάντως και εμείς, δεν σκεφτήκαμε την αγιοκατάταξη όταν μαρτυρούσαμε στην πλατεία Σεραγίου!
– Έτσι είναι, και κακώς το κάναμε θέμα τόσα χρόνια, δεν ήμασταν καθόλου διακριτικοί. Μας βαρέθηκε…
– Δεν του έφταναν τα μαρτύριά μας που τα θεωρούσε δικιά του ευθύνη που δεν κατάφερε να μας προστατέψει, είχε και το ετήσιο παράπονό μας στην επέτειο του μαρτυρίου! Έζησε άλλες 199 μέρες μαρτυρίου!
– Και φέτος, στέγνωσαν τα μάτια του!
– Με το δίκιο του!

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, κατά το αρχιερατικό συλλείτουργο του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Ιερομάρτυρα Αγίου Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

«Εισέλθετε στον ναόν», είπε εν τω μεταξύ ο Ιερομάρτυρας Κυπριανός, και τόνισε με έμφαση «αρχίζει η αγρυπνία μας»! Οι συμμάρτυρες Νεομάρτυρες θεώρησαν πως τους κάνει παρατήρηση!
– Ερκούμαστεν Άγιε Κυπριανέ, που να ’χουμεν την ευτζιή σου!
Ιερ. Κυπρ.: – Την έχετε! Την έχετε! Του Κυρίου! Της Παναγίας του Μαχαιρά! Της Χρυσελεούσας του Στροβόλου!
– Δόξα τω Θεώ!
– Δόξα τω Θεώ! Καλά είναι!
– Πολύ καλά! Όλες οι ευχές του μαζί!
– Πάμε να λειτουργηθούμε!
– Πάμε!

 

Μέσα στον Ιερό Ναό
– Χαρούμενος που είναι ο Αρχιεπίσκοπός μας απόψε! Πρώτη φορά τόσο πολύ! Όπως τότε που μας υποδέχτηκε μετά το μαρτύριό μας στους ουρανούς! Ήταν διπλά χαρούμενος! Μια για τον εαυτό του και μια για μας που δεν εξωμόσαμε παρά τις πιέσεις!
– Όσο και να στεναχωριόταν που μας στερήθηκαν οι οικογένειες μας ήταν περήφανος που δεν τουρκέψαμε.
– Αλλά απόψε γιατί τόση χαρά; Σαν να περιμένει ακόμη κάτι να γίνει! Και αδημονεί!
– Μια κοιτάζει τον Άγιο Λεμεσού και μια εμάς!
– Ησυχάστε τώρα αρχίζει η ακολουθία.
«Ευλογητός ο Θεός ημών πάντοτε νυν και αεί…»

«Έδωκας τη Νήσω σου, του Μαχαιρά Μάνδρα εύανδρε, Ιεράρχην χριστόψυχον, ου θείον μαρτύριον σήμερον τιμώμεν, και συναθλησάντων υπέρ της Πίστεως αυτώ, και της φιλτάτης γαίας της Κύπριδος, Κυπριανόν τον ένδοξον, ον ο Σωτήρ εστεφάνωσε, και μεσίτην ανέδειξε, του ποιμνίου ακοίμητον».

– Τι είπε ο ψάλτης; Καλά άκουσα;
– Καλά άκουσες!
– Δες τον Αρχιεπίσκοπο και θα καταλάβεις!
– Ναι, μάνα μου, τον! Ελούστηκεν του κλαμάτου!
– Του κλαμάτου ελούστηκεν ο αρχιθύτης Κύπρου!
– Το αρχισφάγιο του μαρτυρίου μας! Της 9ης Ιουλίου της εν Λευκωσία Κύπρου!
– Και οι Ιερομάρτυρες Μητροπολίτες μας κλαίνε και δεν σταματούν!

Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης.

– Μα ποιος είναι αυτός ο λαϊκός δίπλα στον Ιερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπον μας;
– Ελούστηκεν και τζιείνος το κλάμα;
– Μα τούτος κλαίει παραπάνω, νομίζω εγώ!
– Ο κυρ Βασίλης ο Μιχαηλίδης, ο ποιητής μας, ένι!
– Αυτός που έγραψε το μαρτύριο μας και διέδωσε τόσα χρόνια την μνήμη μας!
– Δεν λες διέσωσε…
– Και τόσο όμορφα!
– «Αντάν αρκέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζιαι φυσούσαν, τζιαι που τις τέσσερεις μερκές τα νέφη εκουβαλούσαν…»!
– Τι ποίημα! Όλη η Ρωμηοσύνη μες την καρκιάν του σε αγωνίαν, έντασην, σπαραγμόν!
– Χαλασμόν μέγαν!
– Πώς το έγραψεν όλο τούτον, τόσα χρόνια μετά!
– Είπαν, πως ο Αρχιεπίσκοπος μας του μιλούσεν την υπόθεση μες στ’ αυτίν του! Και αυτός το έκανε ποίημα! Ποίημα και έπος μεγάλον!
– Ένας νέος Διονύσιος Σολωμός!
– Αυτός μας κράτησε ζωντανούς τόσα χρόνια!
– Ολοζώντανους! Τι πέννα Θεέ μου!
– Και αυτός δικαιώνεται μαζί μας σήμερα!
– Γι’ αυτό σπαράσσει στο κλάμα! Τόσα χρόνια το περίμενε! Αφότου πέθανε, μόνος, φτωχός, έρημος, πενιχρός μες των στίχων του την μεγαλοσύνη!
– Δεν θυμάστε τι έγινε όταν κοιμήθηκε στο πτωχοκομείο ο ποιητής;
– Δεν είναι σίγουρο, αλλά έτσι λεν. Πως ο Δεσπότης μας έστειλε τους Ιερομάρτυρες Αρχιερείς να παραλάβουν την ψυχή του και να την φέρουν κοντά του! Αυτός είναι δικός μας είπαν! Τον θέλει σιμά του ο αρχιθύτης της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου Κύπρου! Το πρωτοσφάγιο της 9ης Ιουλίου του 1821! «Μα…», είπαν οι άγγελοι! Το ζήτησε ο Άγιος Κυπριανός! Ούτε εσείς αναγνωρίζετε το μαρτύριο το δικό του και το δικό μας; «Όχι, δεν είπαμε κάτι τέτοιο! Σας παραδίνουμε τον ποιητή και εικονογράφο παλαιότερα, με ευθύνη του Ιερομάρτυρα Κυπριανού»! «Και της Μαρτυρικής Ιεράς αυτού Συνόδου, και όλων των συμμαρτυρησάντων»! «Νάναι βλογημένο! Σε καλά χέρια τον παραδίδομεν»!

– Έτσι σώθηκε και αυτός από τους δαίμονές του που τον τυραννούσαν και τον είχαν ρίξει στο ποτόν!
– Δεν τον τώρα πως ακούει τους στίχους και νεκαλλιέται, κλαίει σαν μωρό!

– Αχ μας είδε ο Ιερομάρτυρας Δεσπότης μας που συντυχάνουμε και στέλνει έναν άγιον συνοδικό να μας μιλήσει.

– Ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος με έστειλε να σας πω, πως είναι ωραία η κουβέντα σας, αλλά ας συγκεντρωθούμε στην ακολουθία και τους ύμνους του εσπερινού και του όρθρου που γράφτηκε για μας! Είμαστε τιμώμενα πρόσωπα, να συμμετέχουμε με όλη μας την καρδιά και την ψυχή στις ακολουθίες! Και ο κυρ Βασίλης Μιχαηλίδης δικός μας είναι και συμμετέχει ως ένας από μας. Ένιωσε το μαρτύριο μας και το απέδωσε έξοχα! Πολύ σωστά το είπατε! Η Ρωμηοσύνη όλη τον ευγνωμονεί! Όπου κηρύττεται το μαρτύριό μας θα κηρύττεται και το όνομα και ο ποιητικός του οίστρος! Οίστρος τιμητικός για το μαρτύριο μας, την μαρτυρική Ρωμιοσύνη, την Κύπρο μας! Τώρα, όμως, θα τιμήσουμε την ακολουθία που τελείται για μας!

Μου είπε, επίσης, ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος μας Κυπριανός, να σας πω, ότι και η αγιαστική πτήση μας, σταυροειδώς πάνω από την Κύπρο μας θα γίνει κανονικά, όπως και τις προηγούμενες χρονιές! Και πως φέτος θα μεταβούμε και στην Μικρά Ασία για να τιμήσουμε και τους εκεί Νεομάρτυρες του Γένους για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τα ιερά τους μαρτύρια!

Σχετικά άρθρα Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός
Κυπριανέ! 11 Ιουλίου 2023 «Έστω και αν ήταν καλοκαίρι, τουλάχιστον εμείς εκεί, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, καταθέταμε το στεφάνι μας στην προτομή σου, απέναντι ακριβώς από το σχολείο».   Λοιπόν, Κυπριανέ μου, για να σε θυμούνται ακόμα τέτοια μέρα, σημαίνει πως έχεις κάμει το θαύμα σου, ξεπέρασες πολλά σύγχρονα εμπόδια, κάτι εθνικισμούς, φονταμενταλισμούς, φανατισμούς ...
Ο Ιερομάρτυρας Κύπρου Κυπριανός και η μαρτυρική επανάσταση της Κύπρου της 9ης Ιουλίου του 1821! 9 Ιουλίου 2023 Ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Όλο το θέρος του 1821 η Κύπρος βαφόταν με μαρτυρικά αίματα, αρχής γενομένης από την 9η Ιουλίου. Ήταν η μαρτυρική επανάσταση της Μεγαλονήσου! Η δική της προκοπή, η αντίσταση και η δική της διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τον αγώνα του ελληνισμού τόσο της Κύπρου όσο και της απανταχού ρωμηοσύνης για να μην ...
«Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί προς την ανακήρυξη του εθνομάρτυρα Κυπριανού και σε ιερομάρτυρα»! 9 Ιουλίου 2022 Ο Εθνομάρτυρας και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Επιστολή προς επίσκοπον Λήδρας Επιφάνιον Στρόβολος, 4 Οκτωβρίου 2007. Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Λήδρας και Ηγούμενε της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιε, Η ολιγόλεπτη συνάντησή μας στον ιερό χώρο του ιερού ναού της Χρυσελεούσας Στροβόλου, στις 27/9/2007...
Ο Άγιος Νέος εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός († 9 Ιουλίου 1821) 9 Ιουλίου 2019 Ο άγιος Νέος Εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός γεννήθηκε στον Στρόβολο της Κύπρου το 1756. Από την ηλικία των πέντε έως επτά χρόνων, εκουσίως επέλεξε τον μοναχικό βίο και ακολούθησε τον συγγενή του ιερομόναχο και Οικονόμο της Μονής Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο, στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Έμαθε τα πρώτα γράμματα, στο σχολείο της ...
Ο Άγιος Νέος εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός († 9 Ιουλίου 1821) (μέρος 2ο) 16 Ιουλίου 2012 Συνέχεια από (1) Μετά τον θάνατο του φίλου του ΧατζηΓεωργάκη Κορνέσιου του δραγομάνου την Τρίτη της Λαμπράς του 1809, την αιφνίδια εξορία του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και του ομωνύμου συγγενούς του Μητροπολίτου Κιτίου τον Μάϊο του 1810, με σουλτανικό βεράτιο που προσκόμισε ειδικός απεσταλμένος μουπασίρης του σουλτάνου, καθώς και την κληρικολαϊκή επ...