Συμπαράσταση προς τους πολυτέκνους και ιατρικές υπηρεσίες από τις Μονές του Αγίου Όρους

13 Ιουλίου 2022

Συμπαράσταση προς τους πολύτεκνους

Το Άγιο Όρος στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια στη δύσκολη εποχή της κρίσης, δεδομένης της επίγνωσης που έχει για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των πολυτέκνων στη σημερινή εποχή που η χώρα μας βιώνει πολύ έντονα το δημογραφικό πρόβλημα, με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, όσο και του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συνανθρώπων μας απώλεσε τα τελευταία χρόνια πολλά από τα «προνόμιά» της.

Έτσι, από ό,τι διακρίνουμε, το Άγιο Όρος, με πρωτεργάτη και πάλι την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, συμπαρίσταται στους πολύτεκνους με το ενδιαφέρον του ηγούμενού της Αρχιμ. Εφραίμ να είναι έκδηλο, καθώς συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων προς τιμή των πολυτέκνων. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε σε εκδήλωση βράβευσης νέων πολύτεκνων μητέρων και αριστούχων πολύτεκνων μαθητών την οποία πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Δράμας τον Δεκέμβριο του 2018.

Σε αυτήν την εκδήλωση απονεμήθηκαν έπαινοι και χρηματικά βραβεία προσφορά αγάπης της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ στην ομιλία που απεύθυνε προς τις πολύτεκνες οικογένειες αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγίου Όρους στην πολύτεκνη οικογένεια και στην πνευματική αξία και ευλογία του γάμου και της οικογένειας.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν 176 μαθητές-φοιτητές που αρίστευσαν και 33 νέες πολύτεκνες μητέρες με χρηματικά ποσά, προσφορά της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ενώ τέλος ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος αναφέρθηκε στο πολυσχιδές και μεγάλο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η συγκεκριμένη μονή, στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα και τόνισε την ιδιαίτερη μέριμνα του Γέροντα Εφραίμ για τους πολύτεκνους[1].

Ομοίως, ο ηγούμενος Εφραίμ παρέστη σε εκδήλωση και βράβευση των πολύτεκνων οικογενειών στην Καρδίτσα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος πολυτέκνων  Καρδίτσας τον Ιανουάριο του 2019. Κάθε χρόνο[2]η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και τον σύλλογο πολυτέκνων, τιμούν τις οικογένειες που έχουν το θάρρος να μεγαλώνουν πολλά παιδιά και να προσφέρουν με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία προσθέτοντας στη δυναμική της. Ο Γέροντας Εφραίμ, βράβευσε τους φοιτητές που κατάφεραν να εισαχθούν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας αλλά και τις μητέρες τους που πασχίζουν καθημερινά για τη φροντίδα των παιδιών τους. Στον λόγο του ανέφερε ότι «η οικογένεια είναι το σημαντικότερο κομμάτι της κοινωνίας μας και πρέπει να στηρίζουμε ειδικά την πολύτεκνη οικογένεια μέσα στην κρίση διότι οι μέρες είναι δύσκολες». Τέλος, θέλοντας να καταδείξει το ποιμαντικό του ενδιαφέρον για την πολύτεκνη οικογένεια και γενικά για τον άνθρωπο ανέφερε ότι «Η εκκλησία […] πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολύτεκνους και πνευματικά και οικονομικά. Δεν είναι ότι εμείς σαν Μονή έχουμε περισσότερα να δώσουμε από άλλους φορείς αλλά γινόμαστε και ζητιάνοι για να μπορέσουμε να προσφέρουμε έστω και λίγα στον συνάνθρωπο για την ανάπαυσή του[3]».

Παρόμοιες εκδηλώσεις και βραβεύσεις έχουν γίνει και σε άλλες Μητροπόλεις όπως στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το 2016[4] και στη Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας το 2017 όπου στο τέλος της εκδήλωσης ο Γέροντας Εφραίμ έδωσε σε περίπου 300 παιδιά πολυτέκνων που αρίστευσαν, χρηματικό βραβείο ως ευλογία από τη Μονή[5].Επίσης παρευρέθη σε εκδηλώσεις φορέων όπως του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2018) για τη βράβευση των 700 αριστούχων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που αποτελούν παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ροδόπης (Ιανουάριος 2019) σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής όπου βραβευθήκαν νέες πολύτεκνες μητέρες και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2017-2018, καθώς επίσης και τα παιδιά που εισήχθησαν σε σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όσα διακρίθηκαν σε καλλιτεχνικούς, αθλητικούς ή άλλους διαγωνισμούς. Στην εκδήλωση αυτή ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ βράβευσε τους φοιτητές και τις μητέρες τους με χρηματικά βραβεία[6]. Τον Φεβρουάριο του 2019 (απόντος του ηγουμένου Εφραίμ λόγω προβλήματος υγείας), η Μονή Βατοπαιδίου σε εκδήλωση στην Αθήνα προς τιμή των πολύτεκνων οικογενειών Αθηνών βράβευσε τα παιδιά που αρίστευσαν και απένειμε αριστεία και βραβεία[7]. Τον Μάϊο του 2019 ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αρναία Χαλκιδικής[8] και στην Κοζάνη, στις οποίες βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. καθώς και οι μητέρες που απέκτησαν το 4ο παιδί τους εντός του έτους 2018, λαμβάνοντας και κάποιο συμβολικό ποσό, προσφορά αγάπης της ίδιας μονής[9].

Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός έχει εκφράσει το παντοτινό ενδιαφέρον του Αγίου Όρους για τους πολύτεκνους λέγοντας «η πολυτεκνία είναι καρπός της φιλοθεΐας. […] Η Μονή Βατοπαιδίου προσπαθεί και βοηθάει τους πολυτέκνους, και γι’ αυτό θα ζητιανεύω για να βοηθώ τους πολυτέκνους»[10].

Ιατρικές Υπηρεσίες από το «Ίδρυμα Ορμύλια»

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, με τη μέριμνα του Γέροντα Αιμιλιανού, ο οποίος θέλοντας να επεκτείνει την  ποιμαντική του φροντίδα εκτός των ορίων της μονής και με τη βοήθεια πνευματικών του τέκνων και την οικονομική στήριξη της οικογενείας του αείμνηστου Ιωάννη Xατζηπατέρα, αποφάσισε το 1982 να ιδρύσει το «Ίδρυμα Ορμύλια-Παναγία η Φιλανθρωπινή» σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το γυναικείο κοινόβιο μοναστήρι «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» το οποίο είναι μετόχι της Σιμωνόπετρας.

Ο Γέροντας Αιμιλιανός οραματίστηκε το ίδρυμα αυτό ως έναν τόπο ο οποίος «θα δέχεται κάθε επισκέπτη, όλους τους φίλους του Κοινοβίου, τους εχθρούς που καθημερινώς γίνονται φίλοι και τους αγνώστους οι οποίοι ερχόμενοι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, την υγεία τους, τη σωτηρία τους και τον Θεόν τους». Έναν τόπο όπου «θα ευαγγελίζονται πτωχοί, θα θεραπεύονται συντετριμμένοι την καρδίαν, θα ενισχύονται, θα παρηγορούνται και θα χαροποιούνται πενθούντες και ασθενούντες ενώ οι αποκαρδιωμένοι θα εγκαρδιώνονται και θα διαποτίζονται με χαρά, ευφροσύνη και λαμπρότητα. Οι προσερχόμενοι στον χώρο αυτό θα ζουν την παρουσία του αοράτου Θεού[…] και το αγκάλιασμά Του που θα δίνει ελπίδα και χαρά στο σώμα και στην ψυχή διότι όπως ξεύρομε, σώμα και ψυχή είναι αλληλένδετα». Στόχος είναι το πάντρεμα της σωματικής υγείας με την πνευματική ζωή που προσφέρει το Κοινόβιο καθώς «[…] όταν ο άνθρωπος έχει στη ζωή του τη βεβαιότητα του μέλλοντος, την ανάσα της αιωνιότητος, την πίστη στον ουρανό, την ελπίδα στη ζωή, όταν είναι χαρούμενος άνθρωπος τότε και το σώμα του είναι υγιές».[11]

Σκοπός του ιδρύματος είναι να προσφέρει στον άνθρωπο και στον πολιτισμό κατά την παράδοση του ορθόδοξου μοναχισμού.Στο Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής έρευνας και παροχής ιατρικών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Στο κτηριακό συγκρότημα που δημιούργησε το Κοινόβιο, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και την επικουρία ειδικών επιστημόνων της ελληνικής και διεθνούς ιατρικής κοινότητας προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης γυναικολογικού καρκίνου. Επίσης το κέντρο κάνει εκστρατείες για την πρόληψη του AIDS, καθώς και για την προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων από επαγγελματικούς κινδύνους[12].

Στο Κέντρο, έχουν προσέλθει από το 1992 έως σήμερα 30.000 γυναίκες και έχουν γίνει πάνω από 150.000 εξετάσεις και 600.000 μαστογραφίες. Οι εξετάσεις παρέχονται δωρεάν προς τον υγιή πληθυσμό με σκοπό την πρόληψη[13].

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

[1]Το Άγιο Όρος στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια,  http://www.diakonima.gr/2018/12/08/to-agio-oros-stirizi-tin-politekni-ikogenia/ – ανακτήθηκε την  06/02/2019.

[2] Για την εκδήλωση και τις βραβεύσεις των πολύτεκνων οικογενειών στην συγκεκριμένη Μητρόπολη για το 2020 βλ. Τίμησαν την πολύτεκνη οικογένεια, https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%ce%b9-%ce%bc-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%ac%ce%bb%cf%89/i-i-m-vatopediou-apo-koinou-me-tin-i-m-thessaliotidos-timisan-tin-polytekni-oikogeneia/, ανακτήθηκε την 02/02/2020.

[3]Γέροντας Εφραίμ: «Κι εμείς μέσα στην κρίση γινόμαστε ζητιάνοι για να βοηθήσουμε τον άνθρωπο»,   https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[4]Εκδήλωση για την πολύτεκνη μητέρα Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου – Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,http://www.imnst.gr/wp/% – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[5]Προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στους Πολύτεκνους,http://www.diakonima.gr/2017/02/06 – ανακτήθηκε την 08/02/2019.

[6]Η Εκκλησία δίπλα στις πολύτεκνες οικογένειες τις ημέρες της κρίσης,https://www.vatopedi.gr/ergo/i-ekklisia-dipla-stis-politeknes-ikogenies-tis-imeres-tis-krisis/ -ανακτήθηκε την 15/02/2019.

[7]Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου,https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/stiriksi-stis-polyteknes-oikogeneies-apo-tin-i-moni-vatopaidiou/ – ανακτήθηκε την 23/02/2019.

[8]Στο πλευρό των Πολυτέκνων Χαλκιδικής η ΙΜΜ Βατοπαιδίου, https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/sto-pleyro-ton-polyteknon-xalkidikis-i-imm-vatopaidiou/ – ανακτήθηκε την 06/05/2019.

[9]Η ΙΜΜ Βατοπαιδίου αρωγός στο έργο των Συλλόγων Πολυτέκνων Κοζάνης και Χαλκιδικής, https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/i-imm-vatopaidiou-arogos-sto-ergo-ton-syl-polyteknon-kozanis-kai-xalkidikis/ – ανακτήθηκε την 06/05/2019.

[10]Εκδήλωση Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης και τιμητική διάκριση στον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό, https://www.pemptousia.gr/2018/11/ekdilosi-sillogou-politeknon-thessalonikis-ke-timitiki-diakrisi-ston-geronta-efrem-vatopedino/ – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[11] Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη, Ιδού ημέρα ανταποδόσεως τω Θεώ ημών, Αποσπάσματα από τις ομιλίες κατά τη θεμελίωση (05.09.1982) και τα εγκαίνια (02.09.1984) του Κέντρου «Παναγία η Φιλανθρωπινή»

[12]Το Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» / Ιατρική Προσφορά του Κέντρου, http://www.ormyliafoundation.gr/filanthropini2.php, ανακτήθηκε την 10/04/2019.

[13] Σεραπίων Σιμωνοπετρίτης (Ιερομ.), Το Ίδρυμα Ορμύλια-Παναγία Φιλανθρωπινή, Απομαγνητοφώνηση από συνέντευξή του στην «Πεμπτουσία» https://www.pemptousia.gr/video/to-idrima-ormilia-panagia-filanthropini/, ανακτήθηκε την 10/04/2019.