Αφιέρωμα στην κοίμηση του Αρχιμανδρίου π. Παντελεήμονος Πούλου

10 Αυγούστου 2022

Ο ζων για την ιεραποστολή και τα Πανάγια προσκυνήματα,

+Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Πούλος

Πάροικος στην γη ο ουρανοπολίτης Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων, Πούλος, ιεροκήρυκας, φίλος των ιεραποστόλων, των παναγίων προσκυνημάτων και των Αγίων μας,  επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα, αυτήν που ποθούσε όλα τα χρόνια της επί γης παροικήσεώς του.

*Εφυγε από την στρατευόμενη Εκκλησία για την θριαμβεύουσα, για να συναντήσει τους Αγίους, τους οποίους αγαπούσε «εξ όλης ψυχής και εξ όλης καρδίας και εξ όλης ισχύος και εξ όλης  διανοίας» (Μαρκ. Ιβ΄ 29), αυτούς, των οποίων εμιμείτο τις πράξεις και προέβαλλε τα κατορθώματα.

*Έφυγε, για να συνατήσει τον γλυκύτατο Ιησού, του Οποίου τα Πανάγια Προσκυνήματα ήταν το ήδυσμα της καρδιάς Του και του Οποίου το όνομα εμεγάλυνε με την αγλαόκαρπη ιερωσύνη του.

*Έφυγε, για να συναντήσει τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος πριν από χρόνια τον είχε θεραπεύσει από  δυσίατη ασθένεια, και για χάρη του οποίου είχε ανεγείρει ιδιόκτητο ναΰδριο, στην πατρώα του γη, το Αργυρό Καρυστίας.

*Έφυγε να να συντονίζει από τον ουρανό τις ιεραποστολικές κοινότητες της Αφρικής, για τις οποίες πάσχιζε φορτώνοντας κοντέινερ με αγαθά για τους εκεί εμπεριστάτους αδελφούς μας, τους ιεραποστόλους και τους νεοφωτίστους.

*Έφυγε η ηδύφωνος αηδών των εκκλησιαστικών ασμάτων, για να συμψάλλει μετά των Αγίων Αγγέλων τα μεγαλεία του Θεού και τα κατορθώματα των Αγίων μας.

*Έφυγε ο ευσυμπάθητος πατέρας με το χάρισμα των δακρύων, η αγκαλιά του οποίου χωρούσε όλους και η μέριμνά του για όλους ήταν διαρκής και αστείρευτη.

*Έφυγε ο φιλοαθωνίτης ιερομόναχος, ο μιμητής και ομότροπος του Οσίου Δανιήλ, του Κατουνακιώτου, την συνοδεία του οποίου εθαύμαζε και στην οποία έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια και αφοσίωση.

*Έφυγε αφήνοντάς μας παρακαταθήτη τα έργα του, την αξιέπαινη συμβολή του στην προσπάθεια  να προσφέρει στους ευλαβείς προσκυνητές της Αγίας Γης και του θεοβαδίστου όρους  Σινά όχι μόνο τις πνευματικές του εμπειρίες, αλλά και ιστορικές πληροφορίες τεκμηριωμένες για όλα τα ιερά προσκυνήματα, τα ερημητήρια, όλους τους αγιασμένους τόπους.

Για τα περισπούδαστα έργα του πολυχρόνιος και πολύμοχθος αγώνας χρειάσθηκε από τον βαθυσέβαστο και άοκνο εργάτη του Ευαγγελίου της αγάπης και της ειρήνης, τον πανοσιολογιώτατο π. Παντελεήμονα Πούλο, γνωστό Ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.  Όπως οι αρχαίοι για όσους ήθελαν να προσεγγίσουν την πλούσια Κόρινθο έλεγαν «ου παντός πλείν ες Κόρινθον», έτσι και εμείς σήμερα λέγομεν ότι δεν είναι εύκολο κανείς να προσεγγίσει γνωστικώς όλα τα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης, του Σινά και της Αιγύπτου. Και όμως ο πατήρ Παντελεήμων μέσα από το ανεξάντλητο ταμείο των γνώσεών του, την φιλαγιότητα και ευλάβεια που τον διέκρινε και την προσευχητική του διάθεση τα κατάφερε. Όχι, βέβαια, μόνος του, αλλά με τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, του «τα ελλείποντα αναπληρούντος» αποδεικνύοντας την θεοπνευστία του συγγραφέως.

Μεταδημότευσες, π. Παντελεήμον, για τα σκηνώματα του ουρανού πλήρης καλών έργων, όπως η Δορκάς της Ιόππης. Ο Κύριος της δόξης σε αναμένει λέγοντάς σου·  «Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου»  (Ματθ. Κε΄ 21).