Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης: Ένα πράγμα, που σώζει τις ψυχές είναι η ελεημοσύνη!

11 Αυγούστου 2022

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (1912-2006).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αυτή η κοπέλα φαίνεται δεν έχει ψωμί να φάει, κι εσύ έχεις όλα σου τα αγαθά. Να ανοίξεις την καρδιά σου και να πεις. «Γιατί να τρώω όλο εγώ; Γιατί να μη δίνω και μια δεκάρα σε μια κοπέλα, που πεινάει και βασανίζεται μέσα στη ζωή;» Ακούς; Τον πλησίον, δηλαδή. Γιατί όλοι είμεθα κατά την απόφαση του Χριστού μας. Αδέλφια θα βρεθούμε εκείνη την ημέρα. Εδώ έχομε διακρίσεις, αλλά εκεί όλοι οι σωζόμενοι είναι αδέλφια του Χριστού και θα είναι μια ψυχή, μια καρδιά.

***

 

Τώρα ο Χριστός έχει κατέβει εδώ κάτω, δίπλα σου. Εγώ τον βλέπω. Εσύ δεν τον βλέπεις, γιατί δεν έχεις πίστη. Μου είπε ότι θα σου δώσει αυτά που θέλεις, αλλά ζητάει για αντάλλαγμα γα κάνεις, έστω τρεις φορές τον χρόνο, φιλανθρωπία σε παιδάκια, που είναι άρρωστα στο νοσοκομείο. Ξέρεις τι είναι να δίνεις χρήματα για ένα φτωχό παιδάκι, που είναι άρρωστο; Μεγάλο μισθό παίρνεις από τον Θεό.

***

 

Δώστε όσα περισσότερα μπορείτε. Ένα πράγμα, που σώζει τις ψυχές είναι η ελεημοσύνη. Εσείς κοιτάτε να φτιάχνετε εδώ τα σπίτια. Φτιάχνετε και ένα σπιτάκι στον Ουρανό, να σας περιμένει…

***

 

Να κάνετε ελεημοσύνη στους γειτόνους και σε όλους, που έχουν ανάγκη. Πού είναι η αγάπη, όταν δεν ν κάνουμε ελεημοσύνη;

***

 

Από αυτά, που παίρνετε, να δίνετε και στους φτωχούς, σ’ όσους δεν έχουν. Όχι να δίνετε από τα περισσεύματά σας ή τις κληρονομιές. Αυτό δεν έχει καμιά αξία.

***

 

Δεν είναι καιρός για ξεφαντώματα και πανηγύρια. Να προσπαθείτε να αποθηκεύετε στην ψυχή σας. Να κάνετε ελεημοσύνες και προσευχή.

***

 

Να μην είστε φιλάργυροι, αλλά φιλεύσπλαχνοι. Η ελεημοσύνη σκεπάζει ένα βουνό αμαρτίες ίσαμε τον Παρνασσό.

***

 

Να ξέρεις κάτι, παιδάκι μου: Τσιγκούνης στην τσέπη, τσιγκούνης και στα αισθήματα.

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.