Η εξέλιξη του σύμπαντος και των έμβιων όντων στο 1ο Φεστιβάλ Πορτίτσας

9 Αυγούστου 2022

«Η εξέλιξη του Σύμπαντος, της Γης και της Ζωής» είναι το αντικείμενο συζήτησης του «1ου Φεστιβάλ Πορτίτσας» που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 στην κοίτη του ποταμού Βενέτικου, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Γρεβενών.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές «εκεί όπου τα γάργαρα νερά περνούν κάτω από το τοξωτό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας και εισέρχονται στο εντυπωσιακό φαράγγι θα συζητήσουμε για την Εξέλιξη και πώς αυτή διέπει τη «μοίρα» του σύμπαντος και των έμβιων όντων».

Στο μαγευτικό περιβάλλον του Βενέτικου ποταμού και του φαραγγιού που την είσοδό του στολίζει το ιδιαίτερου κάλους γεφύρι, πέντε επιστήμονες θα συζητήσουν για την εξέλιξη του σύμπαντος, του πλανήτη μας και της ζωής, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι την κατάκτηση του Διαστήματος.

Συμμετέχοντες και θεματολογία

– Ο καθηγητής Πειραματικής Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΑΠΘ Χρήστος Ελευθεριάδης θα προσεγγίσει το θέμα της εξέλιξης από την πλευρά της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, από τη Μεγάλη έκρηξη μέχρι τη δημιουργία των άστρων, των γαλαξιών και του Ηλιακού μας συστήματος.

– Η δρ. Γεωλόγος και πρώην στέλεχος του ΙΓΜΕ Άννη Ράσιου θα μιλήσει για την εξέλιξη του πλανήτη μας και της περιοχής του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης που πρώτη απ’ όλην την Ελληνική χερσόνησο αναδύθηκε από την Τηθύ.

– Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας, θα περιγράψει την εμφάνιση της ζωής στη Γη και θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη των ειδών.

– Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτης της ΝΑΣΑ και άλλων διαστημικών οργανισμών, Θανάσης Οικονόμου, θα αναφερθεί στο τόλμημα του ανθρώπου να μεταφέρει τη ζωή στο διάστημα και στο κατά πόσον είναι εφικτός ο εποικισμός άλλων ουρανίων σωμάτων.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας, υπεύθυνος της διαδικτυακής εκπομπής «Φυσικά» κατά τα πρότυπα της εκπομπής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι επιστημονικές τοποθετήσεις θα πλαισιωθούν από εικαστικά (γλυπτική στην άμμο από την Δήμητρα Λαμπρέτσα) και μουσικά (ρεσιτάλ βιολιού της Μαρίας Ραζάκοβα) δρώμενα. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με Ουρανογραφία και θέαση στολιδιών του νυκτερινού ουρανού μέσα από τα τηλεσκόπια του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα.