Μερκούρεια 2022 με ένδεκα ξεχωριστές παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

6 Αυγούστου 2022

Με ένδεκα αξιόλογες θεατρικές παραγωγές από ολόκληρη την Ελλάδα που θα ανέβουν στο «σανίδι» του Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών «Μάνος Κατράκης» τα φετινά Μερκούρεια θα κρατήσουν για άλλη μια χρονιά συντροφιά στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης από τις 22 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης που μετρά ήδη 28 χρόνια επιτυχημένης πορείας, θα δώσουν παραστάσεις το ΚΘΒΕ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Βέροιας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λάρισας, Ρούμελης, Σερρών καθώς και τα δύο θεατρικά εργαστήρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Τα Μερκούρεια αποτελούν για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών μία από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της προσήλωσής του στην παρακαταθήκη που άφησε η Μελίνα Μερκούρη η οποία, όπως συχνά επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, μιλούσε πάντα για πολιτισμό και παιδεία και παράλληλα μερίμνησε ώστε να δημιουργηθούν οι θεσμοί που θα διασφαλίσουν το όραμά της.
«Ως δήμος επιλέξαμε συνειδητά να τιμούμε κάθε χρόνο τη γυναίκα, ηθοποιό, πολιτικό Μελίνα Μερκούρη. Όπως εκείνη, στηρίζουμε και δυναμώνουμε όσο μπορούμε τον πολιτισμό μας. Η Μελίνα πήρε τον πολιτισμό μας και τον μετέτρεψε σε ασπίδα και όπλο ταυτόχρονα για να κερδίσει μάχες μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Η ισχύς και η δύναμή μας είναι ο ελληνικός πολιτισμός», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος.

Συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ

Τα Μερκούρεια είναι ένας θεατρικός θεσμός που έχει πλέον τη δική του θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια γιορτή των ΔΗΠΕΘΕ στη Θεσσαλονίκη.
Εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις από ολόκληρη την Ελλάδα χαρίζουν ένα «γεμάτο» δεκαήμερο στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Παράλληλα, οι φίλοι του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν έμπρακτα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας που δοκιμάστηκαν έντονα, όπως άλλωστε και το σύνολο της πολιτιστικής δημιουργίας, από την πανδημία του κορονοϊού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα 22 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ/ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
«Ο γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ

Η ιστορία του γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της.

Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Σκηνοθεσία- κείμενο-μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή.
Ακορντεόν & μαντολίνο: Λυδία Ανεστοπούλου

Ο κατά φαντασίαν ασθενής.

Τρίτη 23 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου

Είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς, με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με πολλούς ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές, ζωντανή μουσική, με έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο.

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρης Καλαντζής, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ορφανός, Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Τετάρτη 24 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα

Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα από την Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Το «Μάθημα Ιστορίας» εμπνέεται από την Μικρασιατική καταστροφή και ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. Με αφορμή, λοιπόν, ένα ιδιότυπο μάθημα ιστορίας, το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα μεταφέρει στο παρόν το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της ιστορίας με το σήμερα.

«Πότε αρχίζει κανείς να είναι πρόσφυγας; Το να είσαι πρόσφυγας είναι μια ιδιότητα ή μια ψυχολογική κατάσταση;» «Ο καθένας μπορεί να πάθει προσφυγιά κατά τη διάρκεια του βίου του, να ξεριζωθεί από τον τόπο του ή από τον ίδιο του τον εαυτό, τις επιθυμίες του, τα όνειρα του….»

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Πετρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Χάρης Πεχλιβανίδης
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρίνα Κωνσταντινίδου
Μουσική : Γιάννης Μαθές
Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου
Ηχητική κάλυψη: Δημήτρης Καραγιώργος
Χειρισμός φωτισμού : Δημήτρης Νικολάου
Τεχνικοί : Θανάσης Ζιάβρος, Λευτέρης Καραμανωλάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αφροδίτη Αθανασιάδου, Χρήστος Χρήστου.

Ζωντανή μουσική επί σκηνής : Γιάννης Μαθές

Πέμπτη 25 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Δελησταύρου και Υιός» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

Μετά την επιστροφή του γιου του Γιώργου που σπούδαζε στη Σουηδία, ο Αντώνης Δελησταύρου, χήρος εδώ και χρόνια, αλλά κοτσονάτος ακόμα, του αναθέτει τη διεύθυνση του εργοστασίου, για να απαλλαγεί ο ίδιος και για να ξαναφτιάξει την προσωπική του ζωή. Κάθε φορά όμως που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, βρίσκει μπροστά του τον ίδιο πάντα αντίζηλο, τον γιο του.

Όπως όλες οι κωμωδίες του Σακελλάριου και του Γιαννακόπουλου, έτσι κι αυτή διακρίνεται για τον γρήγορο διάλογο, την καλοστημένη δράση και τον έντονο λαϊκό χαρακτήρα και προβάλλει το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει ακόμη και στα πιο δραματικά θέματα.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης
Σκηνικά / Κοστούμια : Βασιλική Κουνούπη
Πρωτότυπη μουσική: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Φωτισμοί : Μιχάλης Κουβόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αστέριος Πολυχρονίδης
Εκτέλεση Φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
Κατασκευές Σκηνικού : Κώστας Μαρτίν

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μιχάλης Μητρούσης, Όλγα Πολίτου, Αστέριος Πολυχρονίδης, Γιώργος Καρύδας, Βαγγέλης Ζλατίντσης, Παντελής Παπαδόπουλος, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Σωτηριάδου, Βασιλική Δαλίσκα.

Παρασκευή 26 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
«GROUP THERAPY» της Πένυς Φυλακτάκη

Στο ιατρείο της ψυχολόγου, ο Κλεομένης Πρόβουλος, διευθυντικό στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, διεκδικεί εκτάκτως προτεραιότητα στη λίστα των ραντεβού, γιατί κάτι κοσμοϊστορικό τού έχει συμβεί. Από την άλλη ο Τσάκι, youtuber, influencer, tiktoker και λαμόγιο κάθε ειδικότητας, βρίσκεται ήδη εκεί ως δήθεν ασθενής, για να προσεγγίσει ερωτικά την Τζίνα, την γραμματέα της ψυχολόγου, που την παρακολουθεί κρυφά εδώ και καιρό.

Ποιος θα ξεφορτωθεί ποιον; Ποιος είναι «καλά» και ποιος είναι «ασθενής» τελικά; Πόσο εύκολα ξεχωρίζεις το «πρέπει» από το «θέλω», όταν για χρόνια βαφτίζεις το ένα με το όνομα του άλλου; Και αν σβήσεις τις διαχωριστικές γραμμές και τις ετικέτες που σου έχουν φορέσει, τι μένει; Στο GROUP THERAPY, δύο άντρες από διαφορετικούς κόσμους παλεύουν ο καθένας για τη δική του ετικέτα στο γραφείο μιας ψυχολόγου και μας παρασύρουν σε μια πτώση μέσα σ’ ένα σύμπαν γέλιου, με μοναδικό αλεξίπτωτο το «μαζί», παρά τις διαφορές και το σβήσιμο της γραμμής ανάμεσα μας. Έστω και με το χέρι!

Σκηνοθεσία, Φωτισμοί: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Σταματοπούλου
Βοηθός Σκηνικών – Κουστουμιών: Δώρα Γαζή

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρήστος Ευθυμίου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δανάη Σταματοπούλου, Δημήτρης Συνδουκάς
Στην παράσταση ακούγονται οι φωνές της Ελισάβετ Μουτάφη και της Βίβιαν Κοντομάρη

Σάββατο 27 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Το τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη

Αρχές δεκαετίας του ’70, ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά…

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Φωτισμοί: Γιάννης Τσάμπος
Φωτογραφίες: Αντώνης Μικροβάς

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θοδωρής Σκυφτούλης
Ντίνος Ποντικόπουλος

Βόυτσεκ.

Κυριακή 28 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ

Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς», πάνω στο σώμα του. Είναι όμως και μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά. Στην παράσταση, ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ’ αυτό, αλλά κι ακόμη πιο βαθιά: μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Ένας πόλεμος που φουντώνει στα ερείπια του θεάτρου, στα ερείπια του πολιτισμού. Η μουσική και τα τραγούδια του Tom Waits που παίζονται ζωντανά συνενώνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής και οδηγούν τον θεατή στον πυρήνα της ιστορίας. Εκεί παλεύει ο Βόυτσεκ αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν. Εμείς άραγε, σήμερα, πόσο διαφέρουμε από τον στρατιώτη Βόυτσεκ;

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρσέλα Λένα, Κώστας Μπούντας, Χάρης Φλέουρας, Έλλη Χατζεϊπίδου

Δευτέρα 29 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς
ή απλά… Λα Μοσκέτα του Ρουτζάντε (το όνομα με το οποίο πέρασε στην ιστορία ο Άντζελο Μπεόλκο 1500-1542)

Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές κωμωδίες του 16ου αιώνα ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας. Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα, μας μιλάει για την διαφθορά και την βία σαν βασικές και σταθερές παραμέτρους μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.
Tο έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη… Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, αποκτούν μια διαφορετική διάσταση όταν μεταφέρονται στο χρόνο. Ποιοι είναι οι πολίτες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν υποστηρικτές φασιστικών νοοτροπιών και καθεστώτων; Πώς το συμφέρον παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο; Πώς η έλλειψη αξιών δημιουργεί μια επικίνδυνη προσαρμοστικότητα; Το έργο έχει έναν μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου και σε μικρούς προλόγους σαν συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Στίχοι-Τραγούδια: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό-Κοστούμια: Carmencita Brojboiu
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρυσάνθη Δούζη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλουτά, Χρήστος Νικολάου, Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Αριστοφάνης-Ηρώνδας, Contra Tempo.

Τετάρτη 31 Αυγούστου
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«Αριστοφάνης-Ηρώνδας, Contra tempo»

Μια σύνδεση του γνωστού Αριστοφανικού έργου με τους «μίμους» του ποιητή των ελληνιστικών χρόνων, Ηρώνδα, συνθέτει τον κόσμο της παράστασης που θα επιδιώξει να φέρει στη σκηνή με σύγχρονο τρόπο ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας αλλά και την αντιπολεμική κραυγή της εποχής μας.
.
Μια πραγματική σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο φύλα θα δοθούν μπροστά τα μάτια των θεατών με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα.

Συγγραφή κειμένων: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφακα – Καρανάνος Αριστοτέλης
Χορογραφία – Κινησιολογία: Αναστασία Κελέση

Πρωταγωνιστούν:
Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς Ταξιάρχης Χάνος, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ/ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Το Φυντανάκι» του Παντελή Χορν

Σε μια Αθηναϊκή αυλή, μία νεαρή μοδίστρα θα προδοθεί ερωτικά από έναν άνεργο νέο,για χάρη μιας γυναίκας που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μία ανέμελη επιβίωση.Η νεαρή όμως περιμένει το παιδί του.
Το έργο είναι μία ηθογραφία όχι με την έννοια της απλοϊκής καταγραφής της ζωής αλλά με την σημαντικότερη και ευρύτερη έννοια που περικλείει ο όρος, της περιγραφής ενός δοσμένου πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος, όπου δημιουργούνται χαρακτήρες και συγκρούσεις, εξηγούνται κίνητρα και διαμορφώνονται συνειδήσεις.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου
Πρωτότυπη Μουσική: Άννα-Χριστίνα Στάμογλου
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ο Θίασος της Κεντρικής Σκηνής
Δημιουργικό Αφίσας και Προγράμματος: Αργυρή Τσιώμου

Εμφανίζονται στους ρόλους
Δημήτρης Μπατάκης: Κυρ-Αντώνης, Γιώτα Καραβασίλη: Κατίνα Γεωργία Αγγελίδου, Βενετία Σέμκα: Τούλα, Αργυρή Τσιώμου: Φρόσω, Μαριάννα Διαμαντοπούλου: Εύα, Στέφανος Παπακυριακίδης, Μιλτιάδης Παπαδόπουλος: Γιάγκος Σταμάτης Στάμογλου: Γιαβρούσης Παύλος, Παυλίδης: Θείος.

Ματωμένος Γάμος.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ/ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ«ΘΕΣΠΙΣ»
«Ο Ματωμένος Γάμος» του Φ. Γ. Λόρκα

«Ο Ματωμένος Γάμος», το εμβληματικό αυτό έργο με ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια δραματουργία, είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η «Γέρμα» και «Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα.

Ο ποιητικός λόγος, ο σουρεαλισμός και η δυναμική των χαρακτήρων, οριοθετούν ένα πεδίο καθηλωτικού θεατρικού λόγου και δράσης. Το έργο παρουσιάζεται με μια διαφορετική «ματιά» καθώς αντλούνται στοιχεία τραγωδίας που υπογραμμίζουν την δραματικότητα του κειμένου.

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία- επ. μουσικής- φωτισμοί :Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-Κοστούμια- Αγωγή του λόγου-Κινησιολογία: Αννα-Μαρία Αγγελίδου

Παίρνουν μέρος (κατά αλφαβητική σειρά):
Ροδούλα Αθανασίου, Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου, Γρηγόρης Ζαγοράς, Δημήτρης Θεοδοσίου,
Ευστρατία Καλογερούδη, Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Βιργινία Πασχάλη, Μυρσίνη Πατακάκη, Στέλιος Σούρβας, Μαρία Τζέκη, Μαρία Φαρμάκη
Μουσικός –κιθάρα: Κώστας Υφαντής

Info:
Οι τιμές των εισιτηρίων στην πλειονότητα των παραστάσεων έχουν οριστεί στα 10 ευρώ και στα 5 ευρώ για παιδιά, άνεργους, πολύτεκνους ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων. Στην εναρκτήρια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ ενώ στην παράσταση του ΚΘΒΕ το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 16 ευρώ (13 στην προπώληση), για ανέργους, φοιτητές και άνω των 65 ετών 10 ευρώ, για ΑμεΑ και συνοδούς 8 ευρώ. Στις δύο παραστάσεις των εργαστηρίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών η είσοδος είναι ελεύθερη.
.
-Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Καρόλου Κουν 13, Συκιές
-ΤΗΛ.: 2313.313 125, 2313.329 540, 2310.631 305 (ισχύει τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων)
-ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ:
(23) Στάση Βίτσι, (28) Στάση Δεδέογλου, (18) Στάση Νηπιαγωγείο.