«Μητροπολίτης Μαραθώνος Μελίτων Καβατσικλής»

31 Αυγούστου 2022

Με το ηθικά ευγενές κίνητρο της αγάπης και της φιλότητας προς τον Γέροντά του, αλλά και της συμβολής στη διάσωση της θεολογικής – ιστορικής μας μνήμης, ο ευσεβής ιεροδιάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που διακονεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, Αστέριος Αποστόλου, μας παρέδωσε πρόσφατα, έναν καλαίσθητο και μεστό ηθικά τομίσκο, που πραγματεύεται τον βίο και την θεολογική βιοτροπία, του κυρού Μητροπολίτου Μαραθώνος Μελίτωνος Καβατσικλή. Μιας ενάρετης θεολογικά και πνευματικά φυσιογνωμίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διέλαμψε με το πολυμερές θεολογικό της έργο και αποτύπωσε αδρά, τον πνευματικό της σφραγιδόλιθο, στα εκκλησιαστικά μας δρώμενα. Και μας φανέρωσε ο ευσεβής Ιεροδιάκονος κ-ος Αστέριος Αποστόλου, σε αυτό το πρωτόλειο συγγραφικό του εγχείρημα, σπουδαίες συγγραφικές αρετές, που προοιωνίζονται και άλλους εύχημους πνευματικούς – συγγραφικούς καρπούς, στην θεολογική μας γραμματεία. Έχοντας κάνει εξαντλητική επεξεργασία και αναζήτηση βιογραφικών πηγών, προκειμένου να μας σκιαγραφήσει επαρκώς τον μακαριστό Γέροντά του, κυρό Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα, παραθέτοντας το υλικό του με ευμέθοδο τρόπο και χρησιμοποιώντας ένα γλαφυρό και ρωμαλέο γλωσσικό εργαλείο, που τεκμαίρει εν άλλοις και την εργώδη ενασχόλησή του, με την θεολογική μας γραμματεία. Αλλά πάνω από όλα σε αυτό το σημαντικό πόνημα του φερέλπιδος στην θεολογική μας γραμματεία, Ιεροδιακόνου, πατρός Αστερίου Αποστόλου, προεξάρχει η αγάπη στον αοίδιμο Γέροντά του, κυρό Μελίτωνα, που του ενστάλαξε στην καρδιά του, παραλλήλως προς την ευλαβή οικογένειά του, την βαθυτάτη πίστη στο Θεό και επικαθόρισε την πορεία ένταξής του, στον τιμημένο μας κλήρο και η έκδηλη ηθική ευθύνη, της αναπλήρωσης ενός σημαντικού κενού, στο φάσμα της θεολογικής βιογραφικής καταγραφής του πολύπλαγκτου βίου και της ενάρετης και εργώδους ιερατικά προσωπικότητας, του κυρού Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνος Καβατσικλή.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, που εμπεριέχουν επιμέρους κεφάλαια, με τον πρόλογο του σεπτού μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και την εισαγωγή να προηγούνται. Η πρώτη υπό τον τίτλο «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαραθώνος Μελίτων», αποτελείται από τα κεφάλαια : Παιδικά χρόνια – Εκκλησιαστική σχολή Κορίνθου, Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Στην Εκκλησία της Ελλάδος, Επίσκοπος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Τιτουλάριος Μητροπολίτης, Η εξόδιος ακολουθία, Η ταφή, Τα ιερά μνημόσυνα. Η δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Ο ευεργετηθείς πνευματικά υιός», περιλαμβάνει τα κεφάλαια : Η κουρά και η χειροτονία μου, Το ιερό παρεκκλήσιο των Αγίων Μελίτωνος και Αστερίου στην Εύβοια. Η Τρίτη ενότητα υπό τον τίτλο «Μαρτυρίες για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα», περιλαμβάνει τα κεφάλαια : Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δημήτριος Κυριακόπουλος, Σωτήριος Κωνσταντακόπουλος. Και η τέταρτη ενότητα, αποτελείται από τα κεφάλαια : Αρχειακό υλικό και επίλογος. Μια πραγματικά αξιόλογη και εμβριθής βιογραφική αποτύπωση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος, από τον ευλαβή Ιεροδιάκονο κο Αστέριο Αποστόλου, που καλύπτει υποδειγματικά το υπάρχον κενό και μας αναδεικνύει παράλληλα τις ελπιδοφόρες συγγραφικές αρετές του. Παραθέτουμε ένα ωραίο χωρίο, από την χαρισματική γραφή του συγγραφέα, πατρός Αστερίου, που με παραστατική ενάργεια, αλλά και ανείπωτη ευλάβεια και πατρική αγάπη, βιογραφεί τον αοίδιμο Γέροντά του. Γράφει για την άξια και εργώδη θητεία του κυρού Μελίτωνος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «Στη Γάζα υπηρέτησε μέχρι το 1986 και διακρίθηκε για τον αγώνα του υπέρ του ποιμνίου και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η απέλασή του από τη χώρα. Ήταν ελεήμων πέρα από τις δυνάμεις του. Στήριξε με υποτροφίες και σπουδές στο εξωτερικό Παλαιστινίους, με βοηθήματα απόρους, όλοι στην περιοχή είχαν έναν καλό λόγο να πούν για τον Ηγούμενό τους».

Σημειώνουμε ακόμα πως προεξάρχει ως ηθική προμετωπίδα στο βιβλίο, παράλληλα προς τις μαρτυρίες και κρίσεις και των υπολοίπων ευλαβών εκκλησιαστικών μας ανδρών, ο έξοχος ηθικά πρόλογος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που με ανείπωτη πατρικήν αγάπη, γράφει για το πόνημα του πατρός Αστερίου, «Ο συγγραφέας αφουγκραζόμενος τον Παροιμιαστή, δια του παρόντος συγγράμματος υλοποιεί το «καύχημα δε τέκνων, πατέρες αυτών» και αναφερόμενος παρακάτω ο αρχιεπίσκοπος κριτικά στον κυρό Μελίτωνα σημειώνει «Ο μικρός το δέμας και μεγάλος στα ψυχικά χαρίσματα, ο φιλάγιος και φιλακόλουθος, ο τρυγητής του μέλιτος των συγχρόνων Αγίων της εκκλησίας μας, ο μακαριστός Μελίτων, άφησε αγαθή μνήμη, από την υπερτριακονταετή διακονία του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε όλες τις νευραλγικές θέσεις από τις οποίες διήλθε».

Περαίνοντας εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, στον ευσεβή Ιεροδιάκονο Πατέρα Αστέριο Αποστόλου, για την άξια και ωφέλιμη συγγραφική δουλειά του, που τιμά την εκκλησία μας και καλύπτει επάξια, ένα σημαντικό κενό, στην θεολογική βιογραφική καταγραφή των Αγίων μας, με τις διάστικτες στο βιβλίο λογοτεχνικές αρετές του, αποτυπώνοντας υποδειγματικά, τον μακαριστό Γέροντά του, κυρό Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα. Ο μεγάλος Θεός, να χαριτώνει τον Πατέρα Αστέριο και να τον αξιώσει στα κράτιστα.