Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Καπετάν Γαρέφη και των γηγενών Μακεδόνων συναγωνιστών

8 Αυγούστου 2022

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

«ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Στις 6 Αυγούστου 1906, στην θέση Μπογδάνιτσα του βόρειου ορεινού όγκου της Αλμωπίας, στα καλύβια της Σαρακατσάνικης οικογένειας των Καραφυλαίων, το σώμα του Καπετάν Γαρέφη επιτέθηκε στις ομάδες των Βούλγαρων κομιτατζήδων Καρατάσου και Λούκα που προσπαθούσαν να εκβουλγαρίσουν με την βία τους γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες. Στην μάχη ο ίδιος ο Καπετάν Γαρέφης σκότωσε τον Καρατάσο και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λούκα αλλά και αυτός τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, για πρώτη φορά ύστερα από 116 χρόνια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Καπετάν Γαρέφη και των γηγενών Μακεδόνων συναγωνιστών του και εγκαινίασαν επίσημα το μνημείο που κατασκεύασε στον χώρο της μάχης ο Ιωάννης Γκιώσης με την βοήθεια του Δήμου Αλμωπίας.

Ο πατήρ Αθανάσιος τέλεσε το τρισάγιο, ο Δημήτριος Γιουματζίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μακεδόνων και του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, η Αναστασία Στρέπκου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της τοπικής κοινότητας Γαρεφίου και του Δήμου Αλμωπίας και όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Ο Δημ. Γιουματζίδης και ο Χρήστος Μπίνος, στις σύντομες ομιλίες τους,αφού συνεχάρησαν τον Ιωάννη Γκιώση για την πρωτοβουλία κατασκευής του μνημείου, αναφέρθηκανστα γεγονότα της μάχης, την ανδρεία του Καπετάν Γαρέφη, τον πατριωτισμό των Καραφυλαίων, και στην επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της γνήσιας Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».