Όσιος Σωφρόνιος, Για τα χαρίσματά του…

12 Αυγούστου 2022

Όσιος Σωφρόνιος Αθωνίτης και του Έσσεξ (1896-1993).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

[Γράφει η Δήμητρα Δαβίτη]:
Δεν επεδείκνυε ίχνος αυθεντίας στην πνευματική ζωή [ο όσιος Σωφρόνιος ο Αθωνίτης και του Έσσεξ]. Αυτό το διαισθανόταν κάθε ψυχή που εξομολογείτο στον Γέροντα, αλλά και κάθε άνθρωπος που πήγαινε στο Μοναστήρι να τον συναντήσει.

Είναι κοινό χαρακτηριστικό των αγίων, στη ζωή, να αποφεύγουν με σπουδή τους ανθρώπους τους οποίους τους θεωρούν αγίους και τους ενοχλούν φανερά με απαιτήσεις θαυμάτων και θαυμαστών γεγονότων. Μάλιστα τους έπιανε θυμός από τέτοιες προσδοκίες.

Είχα λογισμούς κατά πόσο είναι άγιος ο Γέροντας. Αν κάνει θαύματα και αν έχει προορατικό χάρισμα.

Θυμάμαι ότι κάθε φορά που είχα τέτοιους λογισμούς απαντούσε ως εξής:
– Ξέρεις! Ποτέ δεν ήθελα να κάνω θαύματα. Δεν ήταν ο στόχος μου αυτός. Θαύματα κάνουν και οι απλοί άνθρωποι. Όταν μια μάνα κλαίει για να γίνει καλά το παιδί της από κάποια αρρώστια, και γίνεται καλά…

Δε συνέχισε να μου εξηγήσει.

Τότε μου ήρθε ο λογισμός ότι όντως με την προσευχή γίνονται θαυμάσια πράγματα και ποτέ πια δεν μου μπήκε ο λογισμός να περιμένω θαύματα, για να πεισθώ για την αγιότητά του.

Για το προορατικό χάρισμά του ήμουν βεβαία. Όμως με διέψευσε πάλι, χωρίς όμως να με πείσει. Πάλι έτσι ξαφνικά μου απάντησε.

Βρισκόμουν στην αυλή του Μοναστηριού μια Κυριακή απόγευμα, περιμένοντας τους ανθρώπους με τους οποίους θα έφευγα και πέρασε ο Γέροντας από κοντά μου.

Κοντοστάθηκε και μου είπε.
– Δεν είμαι προφήτης. Δεν έχω αυτό το χάρισμα. Αυτό είναι σπάνιο. Μόνον ο Γέροντας Πορφύριος είναι σε τέτοια μεγάλα ύψη.

Η έκφραση του έδειχνε πόσο βαθιά εκτιμούσε το Γέροντα για τη δωρεά αυτή που είχε από το Θεό.

– Μη νομίζεις επειδή σου λέω μερικά πράγματα και συμφωνείς ότι έχω το υψηλό χάρισμα. Όταν θα μεγαλώσεις και η ζωή σου θα είναι προσεκτική και με προσευχή, όταν θα μιλάς, οι άλλοι θα νομίζουν πως έχεις προορατικό. Όχι! Εγώ δεν έχω το χάρισμα αυτό.

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δήμητρας Β. Δαβίτη, «Αναμνήσεις από το Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ», των εκδόσεων Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη.