Παρεμβάσεις που σχετίζονται με πολιτικά και εθνικά θέματα

18 Αυγούστου 2022

Το Άγιο Όρος σε συστοιχία με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντέδρασε στη «συμφωνία των Πρεσπών» και συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα. Επίσης, είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία η Ιερά Επιστασία ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να μεσολαβήσει στον πρόεδρο της Τουρκίας ώστε να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από την Τουρκία.

 Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδος και Π.Γ.Δ.Μ.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών το Άγιο Όρος παρενέβη σε τρείς χρόνους. Η πρώτη παρέμβαση[1] ήταν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών το 2018. Σε αυτήν την παρέμβαση η Αγιορείτικη κοινότητα αφού καταδικάζει τα φαινόμενα εθνικού φανατισμού και μίσους από όλες τις πλευρές, ζήτησε από την Κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της τις αντιδράσεις του λαού και να μην προχωρήσει σε μια βιαστική και πρόχειρη λύση η οποία θα είναι αντίθετη προς την ιστορική αλήθεια. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επιστολή, οι Αγιορείτες δεν είναι δυνατόν να δεχθούν την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας σε ένα έθνος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική διάλεκτο και το αρχαία ελληνικό φύλλο των Μακεδόνων.

Στη δεύτερη παρέμβαση[2], τον Ιανουάριο του 2019, η Ιερά Κοινότητα επανήλθε στο θέμα της μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας και ζήτησε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση του λαού, προχωρώντας στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την κύρωση της συμφωνίας ώστε να μπορέσει να εκφραστεί ο λαός. Τέλος, η Ιερά Κοινότητα δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει δια αντιπροσώπων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Αθήνας (20 Ιανουαρίου 2019).

Η παραπάνω αποτέλεσε την τρίτη και πρακτική παρέμβαση[3] του Αγίου Όρους  καθώς συμμετείχε στη διαμαρτυρία επαναλαμβάνοντας τις επιφυλάξεις του, οι οποίες είχαν διατυπωθεί με τις παραπάνω επιστολές, τονίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή επιτρέπεται στο γειτονικό κράτος, εκτός των άλλων, να οικειοποιηθεί και όλη τη μεταγενέστερη χριστιανική κληρονομιά και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχετικό θέμα.

Σχετικά με κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον και του Αγίου Όρους για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών[4], που κρατήθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως είχε αποκαλύψει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, στις 31 Μαρτίου η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους έστειλε επιστολή προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία του ζητήθηκε να μεσολαβήσει προς τον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Μετά από λίγες μέρες έφτασε η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος, μέσω Ρώσου διπλωμάτη, ο οποίος μετέφερε στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (ρωσική μονή) πως στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Μεμονωμένες παρεμβάσεις Ιερών Μονών

Όπως προαναφέρθηκε στο εισαγωγικό μέρος του ενότητας, παρεμβάσεις καταγράφονται εκτός από την Ιερά Κοινότητα (ως εκπροσωπούσα το Άγιο Όρος συνολικά) και από μεμονωμένες Ιερές Μονές.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015, είχαμε επιστολές συμπαράστασης από τις Ιερές Μονές Γρηγορίου[5], Καρακάλλου[6] και Φιλοθέου[7] προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την εναντίωση του στις παρελάσεις ομοφυλοφίλων και την αποστολή μοναχών ως αντιπροσώπων στην προγραμματισμένη Ιερά Αγρυπνία για να αποσοβηθεί η ύβρις προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στις επιστολές αυτές (ιδιαιτέρως της Μονής Γρηγορίου) γίνεται και εκτενής αναφορά στην προσβολή της Ορθόδοξης οικογένειας, της ανθρώπινης φύσης, της οντολογίας του Γάμου, των εκτρώσεων, της ανεργίας, της ηθικής διαστροφής κ.λπ. με σκοπό την καταστροφή της παραδοσιακής κοινωνίας της χώρας.

Το ίδιο έτος (2015) και κατά την περίοδο των έντονων πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν από την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει η χώρα σε δημοψήφισμα το οποίο στην ουσία του είχε λάβει χαρακτήρα αποδοχής ή όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και των πρακτικών της, η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου παρενέβη[8] με ένα κείμενο από το οποίο προέκυπτε η αποδοκιμασία της σε αυτές τις πρακτικές, η οποία εν τέλει οδηγεί στην  αντιευρωπαϊκή στάση της Μονής με το σκεπτικό ότι «μήτε η Ευρώπη μήτε άλλος κανείς άνθρωπος μπορεί να μας σώσει ή να μας καταστρέψει. Μόνοι μας οι Έλληνες επιλέγουμε και κατεργαζόμαστε τη σωτηρία ή τον αφανισμό μας».

Τέλος, πολλά κείμενα παρεμβάσεων βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου[9] με θέματα σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τον Οικουμενισμό (σκέψεις περί της συμμετοχής των Ορθοδόξων στην Οικουμενική κίνηση και το Π.Σ.Ε., Περί των Διαθρησκειακών εκδηλώσεων, την ένωση των Εκκλησιών, το Filioque κ.λπ.), την κατάργηση της Κυριακής αργίας, το μάθημα των θρησκευτικών κ.α.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

[1] βλ. υπ’ αριθ. Φ.2/42/1623/26-06-2018 έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

[2] βλ. υπ’ αριθ. Φ.2/42/18/17-01 -2019 έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

[3]Ζητούμεν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει, Διμηνιαίο περιοδικό Παρακαταθήκη, τεύχος 123, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018, σ. 4-6.

[4]Επιστολή στον Πούτιν έστειλε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/502926/apokleistiko-ant1-epistoli-ston-poytin-esteile-i-iera-epistasia-toy-agioy-oroys, ανακτήθηκε την 08.03.2019.

[5] βλ. υπ’ αριθ. πρωτ. 273/30-05-2015 έγγραφο της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου.

[6] βλ. υπ’ αριθ. πρωτ. 48/12-06-2015 έγγραφο της Ιεράς Μονής Καρακάλλου.

[7] βλ. το από 16-06-2015 έγγραφο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου.

[8] Παρέμβαση της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου για το δημοψήφισμα: «Μήτε η Ευρώπη μήτε άλλος κανείς άνθρωπος μπορεί να μας σώσει«, https://www.zougla.gr/greece/article/paremvasi-tis-im-koutloumousiou-gia-to-dimopsifisma-mite-i-evropi-mite-alos-kanis-an8ropos-mpori-na-mas-sosi, ανακτήθηκε την 08/03/2019.

[9] βλ. στην ενότητα «Επίκαιρα άρθρα» του site της Ιεράς Μονής Γρηγορίου (http://www.imgrigoriou.gr/epikaira/epikaira.htm).