Γέροντας Αμβρόσιος, Πώς θα γίνει η συντέλεια και η κρίση

26 Σεπτεμβρίου 2022

«Η Δευτέρα Παρουσία», 1640-1641, 124.5X138 εκ., Φραγκιάς Καβερτζάς, «ΧΕΙΡ ΦΡΑΓΓΙΑ ΚΑΒΕΡΤΖΑ, ΔΕΗCΙC ΤΗC ΔΟΥΛΗC ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΥΓΕΝΗΑC ΜΟΝΑΧΗC ΤΗC ΤΡΑΠΕΖΟΝΤΙΟΠΟΥΛΑC». Από https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Last_Judgment_by_F.Kavertzas_(1640-41).jpg

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο Γέροντας [Ιερομόναχος Αμβρόσιος Λάζαρης] έλεγε για τη συντέλεια του κόσμου ότι θα διαρκέσει όσο κρατάει ο Εξάψαλμος, λίγα λεπτά.

Την ώρα, που θα κρινόμαστε, στον ουρανό θα ψέλνουν τον Εξάψαλμο οι Άγγελοι [γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του εξάψαλμου δεν καθόμαστε].

Όλοι οι άνθρωποι, που θα ζουν εκείνη τη στιγμή, θα βιώσουν τον θάνατο ακαριαία και αμέσως μετά θα αναστηθούν.

Θα είμαστε όλοι με τα σώματά μας άυλα τρόπον τινά, εν ετέρα μορφή, καθώς λέει ο Ευαγγελιστής Μάρκος, δεν θα πιάνουμε χώρο, αλλά ο ένας θα βλέπει και θα αναγνωρίζει τον άλλον και όλοι θα είναι στην ηλικία των
τριάντα τριών χρόνων.

Ο Κύριος θα κρατά το βιβλίο της ζωής, το Ευαγγέλιο, και αυτομάτως θα πηγαίνουμε δεξιά ή αριστερά από
μόνοι μας, γιατί θα ξέρουμε αν είμαστε για τον Παράδεισο η όχι.

Γι’ αυτό και στο Δεσποτικό, που κάθεται ο Δεσπότης, στην εικόνα του Χρίστου εικονογραφημένου στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως, είναι ανοιχτό το βιβλίο και δεν υπάρχει καντήλι επάνω -δηλαδή δηλώνει ότι δεν υπάρχει έλεος στη Δευτέρα Παρουσία.

Ενώ στο τέμπλο είναι κλειστό το βιβλίο, που κρατάει ο Χριστός, και υπάρχει καντήλι, διότι ακόμη έχουμε ακόμη έλεος.

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.