Κυριακή προ της Υψώσεως: Αγαπάμε ή όχι το Θεό;

12 Σεπτεμβρίου 2022

Βρισκόμαστε ήδη στην Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς υπενθυμίζει το λόγο για τον οποίο έστειλε ο Θεός τον μονογενή Υιό Του.

«οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον».

Αυτός είναι ο λόγος που ήρθε ο Ιησούς Χριστός.

Να σώσει κάθε ψυχή.

Να χαρίσει στον καθένα μας ζωή αιώνιο και να μην χαθούμε. Αυτό μάς έχει πει και ο προφήτης Ησαΐας: «Οὗτος τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καὶ περὶ ἡμῶν ὀδυνᾶται, καὶ ἡμεῖς ἐλογισάμεθα αὐτὸν εἶναι ἐν πόνῳ καὶ ἐν πληγῇ ὑπὸ Θεοῦ καὶ ἐν κακώσει… τῷ μώλωπι αὐτοῦ ἡμεῖς ἰάθημεν» (Ἠσ. 53,4-5).

Σε λίγες ημέρες, θα εορτάσουμε την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Δηλαδή;

Θα ξαναθυμηθούμε το σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας.

Άραγε, μας άξιζε τόσο μεγάλη θυσία από το Θεό; Να στείλει τον Υιό Του για να σώσει τον καθένα από εμάς;

Μάλλον όχι.

Ο Χριστός σταυρώθηκε μία φορά για όλους μας, εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει πόσες φορές Τον σταυρώνουμε;

Πόσες φορές Τον απαρνιόμαστε;

Ο Χριστός μάς δίνει αγάπη και εμείς φθόνο, μίσος, κακία.

Χρειάζεται να κάνουμε μία ενδοσκόπηση και να δούμε τον εαυτό μας. Να δούμε ποιον δρόμο βαδίζουμε. Βαδίζουμε δρόμο της σωτηρίας ή της απωλείας;

Χρειάζεται να βάλουμε στην καρδιά μας και στη ψυχή μας τη θυσία που έκανε ο Θεός για εμάς. Να έχουμε το φόβο Θεού μέσα μας. Να διώξουμε από μέσα μας όλα αυτά τα οποία διώχνουν τη χάρη του Θεού. Μίσος, κακία, φθόνος. Δύσκολο; Όχι ακατόρθωτο.

Τόσοι Άγιοι αγωνίστηκαν σε όλη τους τη ζωή για να κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών. Τι είναι οι Άγιοι; Άνθρωποι με πάθη και αμαρτίες που αγωνίστηκαν και κατάφεραν να νικήσουν όλα αυτά τα οποία τους κρατούσαν μακριά από το Θεό. Δεν μπορούμε και εμείς;

Μπορούμε. Αρκεί να βρούμε τη θέληση και να αγωνιστούμε για αυτό.

Δεν είναι εύκολος αγώνας. Είναι αγώνας μαρτυρίου. Είναι ένας προσωπικός Γολγοθάς που χρειάζεται να ανεβούμε. Όμως, να θυμόμαστε κάτι· δεν είμαστε μόνοι. Πλάι μας έχουμε το Θεό που μας αγαπάει και μας στηρίζει. Εκεί που θα λυγίζουμε, θα μας δίνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Ας πάρουμε αφορμή από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες. Σε κάθε εκκλησία, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκείνη τη στιγμή, ας σκεφτούμε· για ποιον και γιατί τα έπαθε όλα αυτά ο Χριστός; Για εμάς και για τις αμαρτίες μας. Ο Θεός μάς δίνει ευεργεσίες στον καθένα από εμάς· εμείς τι δίνουμε και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε να δίνουμε σε Εκείνον;