Άγιος Νεκτάριος: Περί σοφίας

1 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο Θαυματουργός, (1846-1920).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο θεοφόρος Μάξιμος λέει για τη σοφία τα παρακάτω:
«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σοφίας είναι η μυστική ένωση με τον Θεό, η οποία είναι απόλαυση για τους άξιους που την επιδιώκουν και η όποια εξομοιώνει με τον Θεό αυτόν που μετέχει σ’ αυτήν».

Ο Μέγας Βασίλειος περί σοφίας λέει:
«αυτή είναι η επιστήμη των θείων και των ανθρώπινων πραγμάτων, άλλα και η αιτία αυτών».

 

Ο σοφός Σολομών στις παροιμίες μακαρίζει αυτόν που βρήκε την σοφία, λέγοντας:
«Μακάριος είναι ο άνθρωπος ο όποιος βρήκε τη σοφία και ο θνητός ο οποίος γνώρισε τη φρόνηση. Γιατί θα ήταν καλύτερα να αγοράζατε αυτήν αν μπορούσατε, παρά θησαυρούς από χρυσό ή ασήμι.

Διότι είναι πιο πολύτιμη και από πολυτελείς λίθους. Αποκαλύπτεται σε όσους θέλουν να την την προσεγγίσουν και αναγνωρίζεται απ’ αυτούς.

Τίποτα δε μπορεί να προσεγγίσει την αξία της, γιατί από τη δεξιά της αναβλύζει μακροβιότητα και από την αριστερή της πλούτος και δόξα.

Από το στόμα της σοφίας εκπορεύεται η δικαιοσύνη και στη γλώσσα της υπάρχει πάντα ο νόμος και το έλεος.

Οι δρόμοι της είναι καλοί και ειρηνικοί».

 

Στη Σοφία Σολομώντος αναφέρεται:
«Τίποτε δεν είναι πλουσιότερο από τη σοφία, η οποία γνωρίζει και εργάζεται τα πάντα.

Δεν θα αισθανθείς πίκρα αν τη συναναστραφείς, ούτε πόνο όταν ζήσεις μαζί της.

Τα πάντα σ’ αυτήν είναι ευφροσύνη και χαρά».

 

Ο Πλάτων λέει στην απολογία του Σωκράτη:
«Η ανθρώπινη σοφία είναι μικρής έως ελάχιστης αξίας. Αυτός όμως που περνάει τη ζωή του με το να σκέφτεται τα μετά τον θάνατο, χαίρεται περισσότερο όταν πλησιάζει τον θάνατο και είναι γεμάτος ελπίδα, επειδή θα έλθει το τέλος του· γιατί εκεί θεωρεί πως θα βρίσκονται τα μέγιστα αγαθά».

 

Ο σοφός Σειράχ λέει ότι η σοφία ανύψωσε τους υιούς της· αυτός δε που την αγαπάει, αγαπάει την ίδια τη ζωή και όσοι επαγρυπνούν γι’ αυτή, γεμίζουν ευφροσύνη. Αυτός που τη διαφυλάττει θα κληρονομήσει δόξα και θα ευλογήσει ο Κύριος τα βήματά του.

Αυτούς δε που την αγαπούν, τους αγαπάει και ο Θεός.

Αυτός που την υπακούει και την ακολουθεί, μπορεί να κρίνει τα έθνη· κι αυτός που έχει όλη του την προσοχή σ’ αυτήν, μπορεί να ζει ασφαλής».

 

Ο Ισοκράτης αυτή και μόνη θεωρεί κτήμα αθάνατο όταν λέει:
«Σοφία μόνη, κτήμα αθάνατο».

 

[Άγιος Νεκτάριος]: Αληθινή σοφία, η σοφία του Θεού· αυτή που δίδαξαν οι Απόστολοι, την «εν μυστηρίω αποκεκρυμμένη» (Α’ Κορ. Β’ 7).

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, «Γνώρισε τον εαυτό σου, κείμενα αυτογνωσίας», τόμος β’, απόδοση στη νέα ελληνική Ευανθία Χατζή, επιμέλεια κειμένου, επίμετρο Γιώργος Μπάρλας. Έκδοση Κιβωτός της Ορθοδοξίας.