Προσβάσιμη σελίδα

Εκοιμήθη ο Γέρων Δανιήλ της Αδελφότητας των Δανιηλαίων

Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέρων Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους .

Εγγονός πνευματικός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους.

Διακρίθηκε για το τάλαντο του στη βυζαντινή  μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους

Ο μακαριστός Γέροντας γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης).

Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, όπου και έγινε μοναχός (1952).

Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισό αιώνα. O ίδιος έψαλε σε όλη του τη ζωή στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (αλλά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο).

Σε παλαιότερη του συνέντευξη στην Πεμπτουσία ο μακαριστός Γέροντας Δανιήλ είχε αναφερθεί στον αγγελικό βίο, την εν Χριστώ ζωή, στη πνευματική ζωή των νέων, στην αξία της προσευχής και τη συμβολή του Αγίου Όρους στον πνευματικό αγώνα.

Δείτε εδώ

Δωρικός και βροντόφωνος, με ιδιάζον προσωπικό ηχόχρωμα, απέδιδε τα μέλη κατά την παράδοση του ειδικού τόπου της Σκήτης της Αγίας Άννης, αλλά και κατά τη σύγχρονη αγιορειτική ψαλτική εκφορά.

Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς. O μακαριστός Γέροντας Δανιήλ συνέβαλε, με την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, έτσι ώστε να διατηρηθεί σήμερα ζωντανή η λειτουργική παράδοση του οικείου ψαλτικού αγιορειτικού τρόπου.

πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Ακάθιστος Ύμνος - Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
Αφιέρωμα στο Χαρ. Ταλιαδώρο-Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής (01/04/2023)
«Θαυμαστὴ τοῦ Σωτῆρος», Ιδιόμελο Ε' Νηστειών (Χορός Θρ. Στανίτσα)
«Το προσταχθέν μυστικώς», Απολυτίκιον Ακαθίστου Ύμνου (ΕΛΒΥΧ)
«Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα»-Γέρ. Θωμάς Μικραγιαννανίτης