Γέροντας Ανανίας Κουστένης: Ο Απόστολος Ανανίας και η ενότητα

1 Οκτωβρίου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Πρώτη Οκτωβρίου γιορτάζει ο άγιος Απόστολος Ανανίας. Αρχαίος μαθητής του Χριστού στη Δαμασκό της Συρίας, ο οποίος έλαβε, δι’ οράματος, εντολή από τον Κύριο να βαπτίσει τον απόστολο Παύλο. Και τον εβάπτισε.

Αυτόν τον γίγαντα τον εβάπτισε ο ταπεινός Ανανίας.

Έτσι, καμιά φορά, ο Χριστός χρησιμοποιεί απλούς και άσημους ανθρώπους, για να βοηθήσουν τους μεγάλους. Και οι μεγάλοι βοηθάνε τους μικρούς αλλά και οι μικροί τους μεγάλους.

Αυτή είναι η ενότητα της πίστεως, η ενότητα της ζωής και η ισχύς, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, η δύναμις, είναι εν τη ενότητι. Κι εμείς στην πατρίδα μας ας είμαστε ενωμένοι και θα κάνομε πολλά καλά.

Εσωτερική ενότητα, να ’χουμε ισορροπία, ψυχική και σωματική, και εξωτερική ενότητα.
Μεταξύ μας αγαπημένοι και δυνατοί και χριστιανοί και πατριώτες και φιλάνθρωποι και να κρατάμε Θερμοπύλες. Λοιπόν.

Έγινε επίσκοπος στη Δαμασκό ο Ανανίας και θαυματουργούσε. Έκαμε αμέτρητα θαύματα. Κι έφερνε άπειρα πλήθη, πολλά, δηλαδή, στην Εκκλησία του Χριστού. Τόσο πολύ, που ο ηγεμόνας εκεί της Συρίας Λουκιανός εστράφη εναντίον του.

Σου λέει, αυτός σε λίγο θα τους έχει όλους δικούς του. Κι εμείς τι κάνομε ’δω πέρα;
Τον εκάλεσε και του ’πε ν’ αλλάξει.

Αλλά ο Ανανίας του λέει, «Όχι. Εγώ δεν αλλάζω». -Κι ας λέει η παροιμία «Του άλλαξαν τον Ανανία».- Εκείνος δεν άλλαξε. Λοιπόν. Και τον υπέβαλε, τι άλλο; Οι δειλοί αυτό κάνουν. Βασανίζουν και ταλαιπωρούν. Κι είναι και πωρωμένοι μερικοί πολύ.

Τον έξυσαν με νύχια, -τι άλλο να του κάνουνε;- τον κτύπησαν με βούνευρα, του έκαμαν και άλλα πολλά, μην σας τα λέω, και ύστερα τον έβγαλαν έξω από τη Δαμασκό, είχε και την Ελευθερόπολη, μία περιοχή εκεί πέρα μεγάλη, κι ανάμεσα εκεί τον ελιθοβόλησαν τον απόστολο Ανανία.

Και πήγε να βρει τον αγαπημένο του Παύλο και όλους τους υπόλοιπους. Ο τάφος του υπάρχει και σήμερα, και ναΐσκος εκεί στη Δαμασκό, έβρυε ιάματα. Έκαμε θαύματα.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη,Φθινοπωρινό Συναξάρι, τόμος α’, των εκδόσεων Ακτή, Λευκωσία 2008.