Γέροντας Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης: «Η Παναγία ως παραμυθία μέσα στην νυχθήμερη Υμνολογία»

15 Οκτωβρίου 2022

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, στα πλαίσια των Κ’ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, τα οποία φέτος είναι αφιερωμένα στο πρόσωπο της Παναγίας Παρηγορητρίας Της Δακρυρροούσης και Μυροβλυζούσης, μίλησε χθές ο Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέρων Ελισαίος με θέμα: «Η Παναγία ως παραμυθία μέσα στην νυχθήμερη Υμνολογία». 

Ο Γέροντας Ελισσαίος, αναφέρθηκε στη σημαντική θέση που κατέχει στη Υμνολογία της Εκκλησίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος και έθεσε παραδείγματα ύμνων τόσο από τις Ακολουθίες του νυχθημέρου όσο και από τις Ακολουθίες του όλου ενιαυτού. Ενώ, μίλησε με πολλή συγκίνηση για την ξεχωριστή ευλογία που του δόθηκε να προσκυνήσει για πρώτη φορά τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Παρηγορητρίας.

Μετά το πέρας της ομιλίας ο Γέροντας Ελισαίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δανιήλ, για την ευλογία που του έδωσε καθώς και για την αγάπη, την τιμή και την συναντίληψη που δείχνει στο Ιερό Μετόχιο της Αναλήψεως το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεώς. Ευχαριστίες εξέφρασε και στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κοτσίφη για την πρόσκληση.

Ο π. Χριστόδουλος του προσέφερε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Παρηγορητρίας εκ  και το νέο «Παρακλητικό Κανόνα εις την Παναγίαν την Παρηγορήτριαν την Δακρυρροούσαν και Μυροβλύζουσαν».