Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της εν Οσίοις Γεροντίσσης Αναστασίας «της Ασκητρίας της Κυράς»

5 Οκτωβρίου 2022

Την Τετάρτη 21 προς Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ε.ε. τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της εν Οσίοις Γεροντίσσης Αναστασίας » της Ασκητρίας της Κυράς » εις τον ιστορικό Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας στο Γεννάδι της Νότιας Ρόδου.

Πρόκειται για τον πρώτο εν Ελλάδι Ιερό Ναό της Μάρτυρος που ανηγέρθη εκτός Αγίου Όρους [ναός της υφίσταται στην Ιερά Μονή Γρηγορίου, της οποίας τυγχάνει προστάτιδα] και σώζεται ως τις μέρες μας.

Ο αρχαίος αυτός ναός που βρίσκεται βορειοδυτικά της κωμοπόλεως, στο κοιμητήριο, οικοδομήθηκε στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής κατά την ιπποτική περίοδο(1309-1522). Η βόρεια στοά του, η οποία έχει τη χρήση εξωνάρθηκα, προστέθηκε αργότερα, ίσως το 1837 ή το 1871, σύμφωνα με τις επιγραφές. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με οξυκόρυφο θόλο ναός, κατάγραφος με μεσαιωνικές τοιχογραφίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι εννέα παραστάσεις του αγιογραφικού κύκλου των μαρτυρίων της Αγίας. Πρωτότυπης τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο τεμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, από Κρητικούς ξυλογλύπτες.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον προσκυνητή προκαλεί το άνωθεν της βορείας εισόδου του ναού (εσωτερικώς) επίγραμμα: «Οίκος του Θεού και προσευχής υπάρχει, μηδείς εισέλθη μνησίκακος ενθάδε και λάβη αράν αντί της ευλογίας».

Κατά την διάρκεια του Όρθρου εψάλη με ευλάβεια ο κανόνας της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας [ποίημα Ιωσήφ του Υμνογράφου] και ανεπέμφθη δέησις υπέρ αποκαταστάσεως της υγείας του εν ασθενείαις ευρισκομένου Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου.

Αγίες, Οσιοπαρθενομάρτυς Αναστασία η Ρωμαία και Οσία Γερόντισσα Αναστασία » η Ασκήτρια της Κυράς», πρεσβεύσατε υπέρ ημών!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται σήμερα 5 Οκτωβρίου με την ευκαιρία συμπληρώσεως 3 ετών από την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων της Οσίας Γερόντισσας Αναστασίας (5 Οκτωβρίου 2019).