Πώς βρήκε ανάπαυση ο αδελφός που είχε πέσει πειρασμό…

2 Οκτωβρίου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μετάνοια και απογοήτευση

Από το Γεροντικό

Κάποιος αδελφός είχε πέσει σε πειρασμό, δηλαδή σε αμαρτία και από την πολλή θλίψη εγκατέλειψε τον μοναχικό κανόνα.

Και ενώ ήθελε να βάλει καινούργια αρχή, εμποδιζόταν από τη λύπη του και έλεγε στον εαυτό του: «Πότε θα μπορέσω να ανακτήσω τον εαυτό μου, όπως ήμουν κάποτε;»

Και αφού αμελούσε και ολιγωρούσε δεν μπορούσε να ξεκινήσει το μοναχικό του έργο.

Αφού λοιπόν πλησίασε κάποιον γέροντα του διηγήθηκε αυτά τα όποια του συμβαίνουν.

Ο γέροντας αφού άκουσε αυτά τα όποια τον έθλιβαν και τον λυπούσαν του διηγήθηκε το έξης παράδειγμα λέγοντας:
Κάποιος άνθρωπος είχε κάποιο χωράφι και από την αμέλειά του το χωράφι χερσώθηκε και γέμισε από άγρια χόρτα και αγκάθια. Αργότερα αποφάσισε να το περιποιηθεί και λέει στο γιο του· πήγαινε και καθάρισε το χωράφι.

Πήγε λοιπόν ο γιος του για να το καθαρίσει και αφού είδε τα πολλά αγριόχορτα και αγκάθια απογοητεύτηκε και είπε στον εαυτό του:
Πότε εγώ θα μπορέσω να ξεριζώσω και να καθαρίσω όλα αυτά που βρίσκονται μέσα στο χωράφι; Και αφού ξάπλωσε αποκοιμήθηκε. Μετά από λίγο ξύπνησε και αφού είδε ξανά το πλήθος των αγκαθιών και τεμπέλιασε, έμεινε ξαπλωμένος στη γη.

Άλλοτε λοιπόν κοιμώμενος και άλλοτε στρεφόμενος από την μια πλευρά στην άλλη όπως την πόρτα που περιστρέφεται γύρω από τη στρόφιγγά της, σύμφωνα με τη Γραφή, έτσι και αυτός πέρασε αρκετές μέρες χωρίς εργασία.

Μετά από λίγο καιρό έρχεται ο πατέρας του για να δει τι έκανε· και αφού τον βρήκε να μην έχει κάνει απολύτως τίποτε τον ρώτησε:
– Γιατί δεν έκανες τίποτε μέχρι τώρα;

Ο γιος του του είπε:
– Πατέρα, καθώς ερχόμουν να δουλέψω και είδα το πλήθος των άγριων χόρτων και των αγκαθιών, έχασα τη διάθεσή μου και από την θλίψη μου ξάπλωνα και κοιμόμουν, γι αυτό και δεν έκανα τίποτε.

Τότε λοιπόν του λέει ο πατέρας του:
– Παιδί μου, καθημερινά να καθαρίζεις έκταση ίση με το πλάτος του στρώματός σου και έτσι η εργασία σου θα προκύπτει και δεν θα απογοητεύεσαι και να τεμπελιάζεις.

Αφού λοιπόν ο γιος του έπραξε σύμφωνα με τη συμβουλή του πατέρα του, το χωράφι καθαρίστηκε σε λίγο χρόνο.

Έτσι λοιπόν και εσύ αδελφέ να εργάζεσαι λίγο – λίγο καθημερινά και δεν θα πέσεις σε αμέλεια και ο Θεός με τη χάρη του θα σε αποκαταστήσει πάλι στην παλιά σου τάξη.

Ο αδελφός, αφού άκουσε κάθησε με υπομονή και εφάρμοσε όσα διδάχθηκε από το γέροντα. Έτσι με τη χάρη του Θεού βρήκε ανάπαυση.

 

Από το περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία», αριθμός 101, Φθινόπωρο 2013. Μετάφραση Στέλιος Σολέας, Θεολόγος.