Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

7 Νοεμβρίου 2022

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σήμερα, στις 06:45 το πρωί σε ηλικία 81 ετών, μετά από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.

Τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται για έκτακτη σύνοδο για να αποφασιστεί πότε και πως θα γίνει η κηδεία του Αρχιεπισκόπου και η έκθεσή σε λαϊκό προσκύνημα.

Σύντομο Βιογραφικό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ εγεννήθη την 10ην Απριλίου 1941 εις Τάλαν Πάφου. Μετά την αποφοίτησιν αυτού εκ του ∆ημοτικού Σχολείου, εγένετο δεκτός ως δόκιμος μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως εστάλη εις το Γυμνάσιον Πάφου, εκ του οποίου και απεφοίτησε το 1963. Την 3ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους εχειροτονήθη ∆ιάκονος υπό του τότε αειμνήστου Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου. ∆ιετέλεσεν επί πενταετίαν Έφορος της Μονής.

Το 1968 ενεγράφη εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ της οποίας και απεφοίτησε το 1972. Την 19ην Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη ομοφώνως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Εχειροτονήθη εις Πρεσβύτερον, εχειροθετήθη εις Αρχιμανδρίτην και εγκαθιδρύθη εις Ηγούμενον την 12ην Νοεμβρίου υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γʹ.

Την 25ην Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένην εχειροτονήθη εις Επίσκοπον, ενθρονισθείς αυθημερόν. Ως Μητροπολίτης Πάφου εξεδαπάνησεν εαυτόν διά την επιμόρφωσιν και βελτίωσιν των συνθηκών του κλήρου καθώς και διά την πνευματικήν καλλιέργειαν του ποιμνίου του. Προς τον σκοπόν αυτόν ανεσύστησε την πάλαι ποτέ διαλάμψασαν Επισκοπήν Αρσινόης και εισηγήθη εις την Ιεράν Σύνοδον την εκλογήν του Αρχιμανδρίτου κυρίου Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, η οποία και ομοθύμως εξέλεξεν αυτόν ως πρώτον Χωρεπίσκοπον της ανασυσταθείσης Επισκοπής Αρσινόης

Η επιτυχής αυτή ενέργεια απετέλεσε το προοίμιον των οραματισμών του Μακαριωτάτου διά την διεύρυνσιν του αριθμού των Μητροπόλεων καίτών Χωρεπισκοπών, προκειμένου η Εκκλησία Κύπρου να αποκτήση και πάλιν την πλήρη αυτής Αυτοκεφαλίαν, την οποίαν απελάμβανε, προτού οι Φράγκοι κατακτηταί την καταργήσουν με την σύνοδόν τους το 1222 και την Βούλαν του Πάπα Αλεξάνδρου Δ΄ το 1260, οραματισμούς τους οποίους και επραγματοποίησεν αργότερον, ως Αρχιεπίσκοπος.

Ως Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν του γνωστού ατυχήματος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, επρωτοστάτησεν, ώστε η Εκκλησία ημών να τοποθετηθή εναντίον της αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

Εξεπροσώπησε πολλάκις την Εκκλησίαν της Κύπρου εις διαφόρους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ. Την 5ην Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενεθρονίσθη την Κυριακήν 12ην Νοεμβρίου 2006.