Μνήμες Μικράς Ασίας στην Ι.Μ. Πολυανής και Κιλκισίου

18 Νοεμβρίου 2022

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου θα διοργανώσει Επιστημονική Ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μαρτυρικά 2022” με τίτλο: Μνήμες Μικράς Ασίας. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, Ελ. Βενιζέλου 2 , στο Κιλκίς.

Θα προηγηθεί χαιρετισμός του επιχωρίου Μητροπολίτου Σεβ. κ. Βαρθολομαίου και θα ακολουθήσει η κεντρική εισήγηση από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο με θέμα: ”Η διαχρονική προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Παιδεία και στον Πολιτισμό¨.

Στην Α΄ Συνεδρία, με Πρόεδρο τον Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Θεόδωρο Γιάγκου, θα ομιλήσουν οι:

Άννα Καραμανίδου, Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα:
“Καππαδόκες Πατέρες σε δογματικά εγχειρίδια της Τουρκοκρατίας”.

Σουλτάνα Λάμπρου, Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα:
”Λατρευτικά Έθιμα της Καππαδοκίας και οι επιρροές τους στον Μουσουλμανικό κόσμο”.

Δημοσθένης Κακλαμάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα: ”Ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης στη Βυζαντινή Αγιολογική και Υμνογραφική παράδοση”.

Στη Β΄ Συνεδρία, με Πρόεδρο την κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια
Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, θα ομιλήσουν οι:

Ιωάννης Μπάκας, Αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα: ”Δύο μάρτυρες της Μικράς Ασίας και η προγενέστερη δράση τους στη Βορειοανατολική Μακεδονία: Προκόπιος Λαζαρίδης, Γρηγόριος Ωρολογάς”

Παναγιώτης Τζουμέρκας, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα: ”Χρυσόστομος Καλαφάτης: Αγωνιστής στη Μακεδονία. Μάρτυρας στη Σμύρνη”.

Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Δρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, με θέμα: ”Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης και οι Οθωμανικές εκλογές της περιόδου 1911-1912”.