Νηστεία Χριστουγέννων και για τα παιδιά;

 
Παιδικά / Πάμε... Κατηχητικό! Πνευματική ζωή

Καλή κι ευλογημένη νηστεία!

Η νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων είναι πιο χαλαρή σε σύγκριση με τη νηστεία του Πάσχα. Ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 25 Δεκεμβρίου αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Τρώμε ψάρι (εκτός Τετάρτης & Παρασκευής) μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Οι τελευταίες μέρες της νηστείας γίνονται χωρίς κατάλυση ιχθύος.

Αξίζει να θυμόμαστε πως ο ίδιος ο Χριστός μας προτρέπει να νηστεύουμε για να φεύγει ο διάβολος από κοντά μας. Η νηστεία καλό είναι να επεκτείνεται και στην προσπάθεια καταπολέμησης των παθών μας. Ας προσπαθεί ο καθένας ό,τι μπορεί. Λιγότερο τσιγάρο, λιγότερο ποτό, λιγότερος θυμός, λιγότερη κατάκριση, περισσότερη φιλανθρωπία κ.τ.λ.

Η νηστεία δυναμώνει τον άνθρωπο πνευματικά και ψυχικά διότι του μαθαίνει να εγκρατεύεται. Έτσι λοιπόν είναι ωφέλιμη και για τα παιδιά. Σιγά σιγά να τη μαθαίνουν ώστε να μπορούν στη ζωή τους να έχουν δυνατότερη ψυχολογία, φωτισμένο νου, υγεία και αγιασμένη ψυχή. Η νηστεία ποτέ δεν έβλαψε. Αντιθέτως σήμερα αυξάνεται στα παιδιά η παχυσαρκία, το σάκχαρο και οι καρδιοπάθειες. Βοηθήστε τα παιδιά σας εκτός από τη διατροφή, να υπάρξει και μια εγκράτεια στο διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα υπερβολικά γλυκά, τις άσχημες λεξούλες κ.τ.λ

Απαραίτητες είναι οι οδηγίες του πνευματικού – εξομολόγου μας που θα προσδιορίσει τον τρόπο της νηστείας σε περίπτωση ασθενειών, ηλικίας, χρόνιας λήψης φαρμάκων, ψυχολογικών διαταραχών, εγκυμοσύνης, θηλασμού και πνευματικής καταστάσεως. Ο άνθρωπος που νηστεύει δε βγαίνει ποτέ ζημιωμένος, εκτός κι αν το κάνει με εγωισμό.

Καλή Σαρακοστή.